Torsk hos små barn

Torsk är en svampinfektion som gör att barnet får en vitaktig beläggning i munnen. Ibland kan barnet ha svårt att äta. Torsk går oftast över av sig själv.

  • Barn med vitaktig beläggning i munnen

    Barn med torsk i munnen.

    Mer information
    Barn med vitaktig beläggning i munnen

    Torsk är en svampinfektion som är vanligast hos barn som är under ett år.

Symtom

Torsk är en svampinfektion som är vanligast hos barn som är under ett år. Svamp finns naturligt i barnets mun. När svampen ökar i mängd kan det sprida sig till den som ammar.

När barn får torsk i munnen syns en vitaktig beläggning. Det brukar synas på tungan, på insidan av läpparna och kinderna eller i gommen. Ibland har barnet en beläggning på alla dessa ställen, ibland på ett eller flera.

Ibland vill barnet inte äta för att det är obehagligt.

Ibland kan infektionen sprida sig ner genom tarmarna och göra att det blir en svampinfektion i huden på stjärten. Huden blir då röd och irriterad.

Torsk går oftast över av sig själv

Det är inte farligt för barn att ha torsk i munnen och du behöver oftast inte söka vård. För det mesta försvinner torsk av sig själv utan behandling. Om barnet använder napp eller bitleksaker bör de kokas dagligen.

En del tycker att det hjälper att behandla torsk genom att pensla på tungan med mineralvatten som innehåller natriumbikarbonat, till exempel soda- eller vichyvatten. Det finns ingen forskning som visar att det ger effekt, men det är ofarligt att pröva.

Söka vård

Om torsken inte går över av sig själv, och du upplever det som ett besvär kan du kontakta barnavårdscentralen, BVC, för att fråga om råd.

Om du ammar och barnet har torsk i munnen kan du få en svampinfektion i bröstet. För att undvika svåra besvär i brösten bör du söka vård. Både barnet och du kan då behöva behandlas med receptbelagd svampmedicin. För barnet är det ofta en medicin att pensla i barnets mun.

Om barnet har fått besvär i huden på stjärten bör du söka vård på BVC eller en vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

 
Senast uppdaterad:
2017-11-17
Redaktör:

Jenny Magnusson Österberg, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Lena Antin, barnsjuksköterska, Boo barnavårdscentral, Nacka

Fotograf:

Emmali Anséus, 1177 Vårdguiden