Solskador på huden

Om du vistas för länge i solen kan du bränna dig. En del kan få soleksem, som är en reaktion mot solens UV-strålning. Vuxna behöver inte undvika sol, men det är viktigt att skydda huden så att du inte bränner dig.

Solens ljus innehåller olika slags strålning. Den ultravioletta strålningen delas upp i UVA-strålning, som gör att hudens pigment mörknar, och UVB-strålning, som gör att mängden pigment ökar och huden blir lite tjockare. Båda typerna av ultraviolett strålning kan ge hudskador.

Symtom

Att du bränt dig märker du genom att huden svider och blir röd och varm. Ibland kan du få blåsor på huden. Soleksem kan ses som rodnade, kliande områden med små blåsor.

Vad kan jag göra själv vid solskador?

Om du bränt dig i solen är det bra att avstå från att sola några dagar för att låta huden läka.

Om huden svider mycket kan du kyla den med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion.

Om du har sveda eller besvärande soleksem kan du lindra med en receptfri kräm eller salva med hydrokortison. Du ska rådgöra med en läkare innan du använder hydrokortison på barn under 2 år. Om du har mycket ont kan du ta receptfria smärtstillande läkemedel.

När ska jag söka vård?

Du bör kontakta vårdcentralen om du får svåra soleksem. Det gäller också om du får en kraftig solskada med blåsor på huden och om det skadade hudområdet är större än en handflata.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Skydda dig från solskador

Ju fler gånger du bränt dig i solen, desto högre blir risken att du senare i livet får malignt melanom, hudcancer. Mycket solande leder också till att huden åldras i förtid genom att bindväven i huden skadas så att rynkor uppstår.

Det är olika från person till person hur känslig huden är för sol. Personer med ljus och rödlätt hud är känsligare än personer med mörkare hud. Du får anpassa den tid du vistas i solen efter din hudtyp för att inte bränna dig.

Om du behöver skydda dig mot solen kan du använda täckande kläder och solhatt. Det kan också vara bra att använda solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Eftersom molnen släpper igenom hälften av solens strålning är det bra att använda solskydd även en mulen sommardag. Sätt på nytt solskydd flera gånger under dagen, särskilt viktigt är det efter bad och om du svettas. Det finns olika typer av solskyddskrämer, du kan fråga på apotek vilken som passar bäst.

Var extra försiktig i solen om du är i fjällen, till sjöss eller i ett land där solen är starkare än i Sverige. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset. Det ökar strålningens effekt.

Du bör också vara försiktig med solen om du använder vissa läkemedel, eftersom de kan öka hudens känslighet för ultraviolett strålning. Läs informationen i bipacksedeln eller fråga på ett apotek eller en läkare.

Läs om sunda solvanor och solråd för barn

Solarium ger inget skydd

Att ligga i solarium före sommaren eller solsemestern ger inget extra skydd. Är du under 18 år bör du undvika solarium helt. Om du har ljus och rödlätt hud bör du också undvika att sola i solarium.

Senast uppdaterad:
2017-05-03
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Bertil Marklund, läkare, professor i allmänmedicin, Göteborg