Narkolepsi

Skriv ut (ca 2 sidor)

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som rubbar hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Den som har narkolepsi får plötsliga sömnattacker, oftast flera gånger per dag. Narkolepsi går inte att bota, men det finns läkemedel som dämpar symtomen.

Skriv ut

Narkolepsi är en ovanlig sjukdom som både män och kvinnor kan få. Oftast uppstår sjukdomen i tonåren, men det kan också ske tidigare eller senare i livet. 

Symtom på narkolepsi

Symtom på narkolepsi

  • Sömnattacker, ofta i samband med stillsamma aktiviteter eller monotont arbete.
  • Trötthet på dagen.
  • Kataplexi – det vill säga att du plötsligt tappar kontrollen över vissa muskler. Ofta sker det i samband med olika känslotillstånd, till exempel om benen plötsligt viker sig när du skrattar eller är arg.
  • Sömnparalys – du känner dig förlamad i samband med insomnande och uppvaknande. När det händer kan du varken röra armar eller ben och du kan inte tala. Förlamningen släpper efter en kort stund.
  • Hallucinationer vid insomnande eller uppvaknande.
  • Störd sömn med uppvaknanden och mardrömmar.
  • Viktuppgång.
Fäll ihop

När ska jag söka vård?

När ska jag söka vård?

Trötthet och sömnsvårigheter kan ha många olika orsaker. Om du tror att du har narkolepsi kan du i första hand kontakta en vårdcentral för att få träffa en läkare. Vid behov kan läkaren skriva remiss till en neurolog. Narkolepsi är ovanligt och du kan behöva framhålla för läkaren att du tror att besvären kan bero på den sjukdomen.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefon 1177.

Fäll ihop

Undersökning

Undersökning

Om du sökt vård för narkolepsi brukar du få träffa en specialistläkare som ställer frågor om dina sömnvanor och din sjukdomshistoria. Därefter får du bland annat genomgå ett sömntest för att läkaren ska kunna ställa diagnos.

Fäll ihop

Behandling av narkolepsi

Behandling av narkolepsi

Narkolepsi går inte att bota, men det finns flera effektiva läkemedel som kan hjälpa dig lindra dina symtom. Behandlingen kan vara komplicerad. Det krävs ibland flera olika läkemedel för att behandla de olika besvären med bästa effekt och så lite biverkningar som möjligt.

Fäll ihop

Vad beror narkolepsi på?

Vad beror narkolepsi på?

Narkolepsi uppstår när hjärnan har brist på ett ämne som gör att du håller dig vaken och hjälper till att styra din sömn. Bristen uppstår som en reaktion i infektionsförsvaret, det så kallade immunsystemet.

Narkolepsi är oftast inte ärftlig men nästan alla har en underliggande förutsättning i sitt immunförsvar, en speciell så kallad HL-A-typ.

För några år sedan ökade antalet fall av narkolepsi bland barn och ungdomar i Sverige. Det finns ett samband mellan ökningen och den allmänna vaccineringen mot svininfluensa med vaccinet Pandemrix, som året innan hade genomförts i Sverige.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-01-13
Redaktör:

Peter Tuominen, 1177 Vårdguiden

 
Granskare:

Lars Palm, läkare, specialist i barn- och ungdomsneurologi, Skånes universitetssjukhus, Malmö