Mjälleksem - seborroiskt eksem

Skriv ut (ca 1 sida)

Mjälleksem kan bildas i hårbotten och på andra platser på kroppen där det finns mycket talgkörtlar, som i ansiktet, över bröstbenet, i armhålor och ljumskar. Om du har mjälleksem blir huden i hårbotten röd och fjällande, vilket kan klia. Mjälleksem brukar gå över av sig själv.

Skriv ut

Det är inte helt klart vad som orsakar mjälleksem. En orsak kan vara att kroppen reagerar på en jästsvamp som finns på huden och i hårbotten hos vuxna. Om du har svampen i stora mängder, eller är extra känslig mot den, kan huden reagera så att du får mjälleksem.

Oftast kommer mjälleksem i puberteten eller i vuxen ålder. Men också små barn kan få mjälleksem i hårbotten, ögonbrynen och i blöjområdet.

Ungefär fem procent av befolkningen har mjälleksem och det är vanligare hos män än hos kvinnor.

Symtom

Symtom

Om du har mjälleksem kan du få röd och fjällande hud som kan klia

  • i hårbotten
  • runt och i öronen
  • i ögonbrynen och ögonlocken
  • utmed näsvingarna
  • på bröstkorgen
  • i hudveck som i armhålor eller i ljumskar.

Små barn kan få mjälleksem i hårbotten, ögonbrynen och i blöjområdet. Det brukar också kallas för mjölkskorv och kan se ut som feta, lite gulaktiga fjäll som kan likna mjäll.

Fäll ihop

Vad kan du göra själv?

Vad kan du göra själv?

Mjälleksem brukar gå över av sig själv. Många gånger kan eksemet lindras om du luftar huden och är ute i solen. Det kan vara bra att undvika stress eftersom det kan göra eksemet värre.

Om du har stora besvär kan du prova att behandla med läkemedel. Till hårbotten kan du använda ett receptfritt schampo som är svampdödande. På övriga delar av kroppen kan du använda receptfri kräm som innehåller både ett svampdödande ämne och kortison. 

Fäll ihop

När ska du söka vård?

När ska du söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du upplever att du har mycket besvär med mjälleksem.

Om ett litet barn har mycket mjölkskorv kan du få råd på BVC.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 1 sida)
Senast uppdaterad:
2018-09-05
Redaktör:

Olga Beletski, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Filippa Nyberg, docent, specialist i hud- och könssjukdomar, Karolinska Institutet på Danderyds sjukhus (KIDS) och Hudkliniken Karolinska Sjukhuset