Graviditetsillamående

Skriv ut (ca 2 sidor)

Det är vanligt att må illa när du är gravid. Det är också vanligt att kräkas. Även om det är jobbigt att må illa och kräkas är det inte skadligt, vare sig för dig som är gravid eller för fostret. Fostret får ändå den näring det behöver. Några få kräks så mycket att det kallas extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum.

Skriv ut

Oftast kommer illamåendet i början av graviditeten och för många brukar det gå över efter någon månad. Det är hormoner som gör att många gravida blir illamående. Hur mycket hormonerna påverkar är olika från person till person. Andra saker kan också påverka illamåendet. Om du är trött, stressad eller tom i magen mår du ofta sämre.

Symtom

Symtom

Många är illamående vissa stunder under dagen, men en del mår illa hela tiden. Det är vanligt att illamåendet blir värre av vissa lukter. Det är även vanligt att kräkas, men illamåendet när du är gravid skiljer sig från en vanlig magsjuka

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

Om du har mycket besvär eller går ner i vikt bör du kontakta en barnmorskemottagning.Om du kräks så mycket att du blir torr i munnen, har svårt att kissa och känner dig yr ska du söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning.

Du kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för att få råd.

Fäll ihop

Vad kan jag göra själv?

Vad kan jag göra själv?

Det finns inget som med säkerhet hjälper mot graviditetsillamående. Men det finns saker du kan prova, som kan hjälpa. Att ta det lugnt och undvika stress kan vara bra. Det kan också hjälpa att äta något innan du stiger upp på morgonen. Drick ordentligt med vätska, särskilt om du kräks ofta. Det kan hjälpa att äta kokt mat utan starka kryddor och att äta lite men ofta. Undvik alltför fet mat som gör att magsäcken tömmer sig långsammare. Till mellanmål kan det vara bra att äta något med kolhydrater, till exempel frukt eller smörgås.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Det finns inget läkemedel speciellt för graviditetsillamående, men det finns läkemedel som kan hjälpa. En del mår till exempel bättre av läkemedel mot åksjuka. När du är gravid ska du alltid vara försiktig med läkemedel. Prata med en läkare, barnmorska eller apotekspersonal. En del mår bättre av akupunktur. Vid extremt graviditetsillamående kan du behöva näringslösning via dropp. Vissa kan behöva vara sjukskrivna.

Fäll ihop

Undersökningar

Undersökningar

Ibland kan du få lämna urinprov på barnmorskemottagningen. Då kan barnmorskan se om du är uttorkad eller inte och eventuellt hänvisa vidare till vårdcentral eller akutmottagning.

Fäll ihop

Komplikationer

Komplikationer

Några få gravida kräks så mycket att de blir uttorkade, det kallas extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum. Om du blir uttorkad kan du få brist på vätska, salt och näring. Då kan du behöva sjukhusvård och få näringslösning via dropp.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 2 sidor)
Senast uppdaterad:
2015-02-26
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Anna-Karin Månsson, barnmorska, mödrahälsovården i Lund