Eksem

Skriv ut (ca 11 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Eksem är en inflammation i huden som kan uppstå om hudens yttre skydd, den så kallade hudbarriären, har försvagats och att en inflammation har uppstått i huden. Det kan till exempel bero på att huden är torr eller att man har kommit i kontakt med ett ämne som man är allergisk mot. De flesta människor får eksem någon gång i livet. Det finns flera olika typer av eksem, som kan ha olika orsaker.

För att förebygga eksem kan man ibland behöva hålla huden mjuk och smidig med mjukgörande salvor eller krämer. Man bör undvika sådant som man är allergisk mot eller som man vet förvärrar eksemen.

Symtom

Symtomen kan skilja sig åt beroende på vilken typ av eksem man har, men det är vanligt att huden först blir torr, röd, fnasig och kliar. Sedan kan man få små blåsor eller knottror som kan spricka och vätska sig. Om eksemet blir värre och man har kliat mycket kan huden bli grövre och vecka sig och man kan få sprickor och tjocka sårskorpor.

Behandling

Behandlingen går ut på att återställa hudbarriären och dämpa inflammationen.

Man brukar använda mjukgörande krämer eller salvor för att huden ska få tillbaka fukt och fett som den har förlorat. Ofta behöver man också använda någon form av kortisonkräm eller kortisonsalva för att dämpa inflammationen.

Om man har lindriga besvär kan det hjälpa att använda receptfria läkemedel och undvika det som förvärrar besvären. Har man svåra besvär finns det flera olika behandlingar. Ibland kan man behöva få vård på en hudklinik vid ett sjukhus.

När ska man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral om

 • man har använt receptfri kortisonkräm eller kortisonsalva under en vecka utan att eksemen har blivit bättre.
 • det har bildats sår som vätskar sig och eksemet har blivit infekterat.
 • eksemet har spridit sig till andra delar av kroppen
 • man har eksem runt ögonen
 • man har underbenseksem.

Om små barn får eksem kan man vända sig till en barnavårdcentral eller vårdcentral.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Visa mer

Vad är eksem?

Vad är eksem?

 • Visar elsem på handleden

  Bilden visar ett exempel på hur eksem kan se ut.

En inflammation i huden

Eksem beror på att hudens yttre skydd, den så kallade hudbarriären, har blivit skadad och att en inflammation har uppstått i huden. Det finns många olika typer av eksem och det gemensamma för de olika formerna är att hudytan förändras och kliar. Eksem smittar inte men är ofta besvärliga eftersom de kliar och syns.

Olika typer av eksem

De vanligaste formerna av eksem är:

 • Atopisk dermatit, även kallat böjveckseksem. Besvären brukar komma under de två första levnadsåren och sätter sig oftast i blöjområdet, på kinderna eller i arm- eller knävecken.
 • Mjälleksem, även kallat seborroiskt eksem, som oftast finns i hårbotten.
 • Kontakteksem, som antingen kan vara allergiska eller icke-allergiska.
 • Myntformat eksem, även kallat nummulärt eksem, som oftast sitter på armar och ben.
 • Underbenseksem, som är vanliga om man har åderbråck i benen eller bensår.

Huden

Huden fungerar som skydd för kroppen och hjälper till att hålla kroppstemperaturen på rätt nivå. Den består av tre hudlager, som är överhuden, läderhuden och underhuden.

Överhuden är det yttersta hudlagret och ska förhindra att bland annat smuts, bakterier och virus kommer in i kroppen. Överhuden skyddar mot olika slags nötningar i vardagen genom att behålla fukt och fett som håller den smidig. Det yttersta lagret i överhuden kallas för hudbarriären.

Under överhuden ligger läderhuden där det finns blodkärl som tillför syre och näringsämnen. Blodcirkulationen i läderhuden är också viktig för att kroppen ska kunna hålla rätt temperatur. I läderhuden finns även bindväv, lymfkärl, känselkroppar, nerver, hårsäckar, talgkörtlar och svettkörtlar.

I underhuden finns fettceller som fungerar som en slags stötdämpare och skydd för kroppen. Fettvävnaden i underhuden är värmeisolerande och stötdämpande.

Hudskikt. Huden fungerar som skydd för kroppen och består av tre hudlager: överhuden, läderhuden och underhuden.

Inflammation är kroppens försvar

Om man får eksem har överhuden skadats på något sätt. Det kan bero på att den är torr eller sprucken så att till exempel smuts och bakterier har kunnat tränga igenom till läderhuden. Där uppstår det en inflammation, som är kroppens sätt att försvara sig mot det som angriper huden.

Huden fjällar

Överst i överhuden ligger hornlagret som består av döda hudceller. Det bildas hela tiden nya hudceller underifrån och en hudcell lever i ungefär en månad innan den dör och stöts bort. När hudcellernas omsättning börjar gå snabbare än den ska, som när man har eksem, samlas bortstötta hudceller på hudytan. Det visar sig genom att huden fjällar.

Eksem är vanligt

Eksem är mycket vanligt hos små barn, men besvären brukar avta med åldern. De flesta människor får eksem någon gång i livet. Den allra vanligaste typen är mjälleksem, men kontakteksem är också mycket vanliga.

Atopisk dermatit är ungefär lika vanligt hos kvinnor och män, men kontakteksem är mycket vanligare hos kvinnor. En anledning kan vara att nickelallergi också är mycket vanligare bland kvinnor. Det beror sannolikt på att kvinnor i större utsträckning gör hål i öronen eller piercar sig och använder smycken som innehåller nickel.

Fäll ihop

Vad beror eksem på?

Vad beror eksem på?

Kan ha olika orsaker

De olika formerna av eksem har olika orsaker. Man kan få eksem när hudens skydd har blivit försvagat. En vanlig orsak är att huden har blivit torr, till exempel av att man har tvättat sig mycket eller kommit i kontakt med ämnen som irriterar huden. När man blir äldre får man torrare hud, på grund av att aktiviteten i talgkörtlarna minskar och att huden blir sämre på att binda vatten.

Andra orsaker till eksem kan till exempel vara åderbråck, hormonella rubbningar eller att man har mer av en viss hudsvamp. Risken att få eksem ökar om någon nära släkting har eller har haft besvären.

Sådant som kan förvärra besvären

Det finns flera saker som kan göra att eksemen blir värre, till exempel

 • bakterier
 • vissa kemikalier
 • infektioner
 • stress
 • dålig sömn
 • dammiga miljöer
 • kyla
 • klorerat vatten
 • för varma kläder.

Om huden är uttorkad på grund av att man tvättar sig ofta kan eksemen också förvärras. Under vinterhalvåret kan man få mer besvär på grund av att luften är torrare både inomhus och utomhus.

Atopisk dermatit

Varför man får atopisk dermatit är inte helt klarlagt. Mycket pekar på en obalans i samspelet mellan vissa celler som ingår i kroppens immunförsvar, och att denna obalans ger upphov till hudbesvären.

En del som får atopisk dermatit har en sämre hudbarriär redan från början. Då förlorar huden lättare fukt och fett och är därför mer utsatt för till exempel nötning. Huden reagerar också mer för irriterande ämnen. Om man har atopisk dermatit kan huden också ha mindre av vissa fetter som binder vatten och hindrar huden från att bli torr och fjällig.

Ärftliga faktorer är viktiga. Om en av föräldrarna har eller har haft sjukdomen är risken ungefär 30 procent att barnen får atopisk dermatit. Motsvarande siffra om båda föräldrarna har haft sjukdomen är 70 procent.

Atopisk dermatit har blivit allt vanligare i Sverige och andra länder med liknande livsstil, men det är inte känt hur stor ökningen är, eller vilka orsaker som kan tänkas ligga bakom. 

Mjälleksem

Förmodligen orsakas mjälleksem av en kombination av ärftlighet, hormoner och en ökad förekomst av svamp som finns naturligt på huden. Vissa människor är känsligare för denna svamp än andra.

Allergiskt och icke-allergiskt kontakteksem

En del eksem beror på att man är allergisk mot något ämne som huden kommer i kontakt med. Vanliga ämnen som kan framkalla allergiskt eksem är till exempel nickel, krom, gummi, latex och vissa konserveringsmedel i hudvårdsprodukter. Just latex kan framkalla olika typer av eksem och även generell allergi beroende på vilken del av latexämnet som kroppen reagerar mot. Ett typiskt exempel på denna typ av allergi kan uppkomma när man har gjort hål i öronen eller piercat sig och använt smycken som innehåller nickel.

Om man får icke-allergiskt kontakteksem, även kallat irritationseksem, har hudens skydd nötts ut samtidigt som antalet inflammatoriska celler i läderhuden har ökat. Man brukar få denna typ av eksem i händerna, för att man till exempel tvättar sig ofta eller använder starka rengöringsmedel. Handeksem är oftast irritationseksem och är vanligare hos personer som har haft eksem som barn. De kan även orsakas eller bli värre av att man kommer i kontakt med någonting som man är allergisk mot. 

Myntformat eksem

Man kan få myntformat eksem om man har torr hud och har badat eller duschat mycket. Det brukar inte ha något samband med allergi.

Underbenseksem

Underbenseksem kommer ofta i samband med att man har åderbråck i benen eller bensår. Det beror i sin tur på att blodcirkulationen i benen av någon anledning inte fungerar som den ska.

Venerna är de blodkärl som leder blodet till hjärtat från kroppens olika delar. Om blodet har svårt att pumpas från benen till hjärtat kan benen bli svullna och man få åderbråck och bensår. Huden blir då ofta skör och tunn och man kan lättare få eksem.

Fäll ihop

Symtom

Symtom

Vanliga symtom

Symtomen skiljer sig åt beroende på vilken typ av eksem man har. Det är vanligt att huden först blir röd, torr, fnasig och att det kliar. Om eksemet försämras kan man få små blåsor och knottror som kan spricka och vätska sig. Då får man sår och sårskorpor på huden.

Det kan vara svårt att låta bli att klia på eksemet och det kan leda till att man får sår och blödningar. Ibland blir eksemet infekterat och då blir sårvätskan grumlig och sårskorporna tjocka och gula.

Man kan få sprickor i huden som gör ont. Om man har långvariga besvär kan huden bli grövre och vecka sig och man kan få tjocka sårskorpor.

Atopisk dermatit

Atopisk dermatit brukar börja med att man får mycket torr hud. I den torra huden bildas små blåsor som knappt syns med bara ögat. Blåsorna brister, torkar in och huden fjällar. Eksemet kan därför se ut som torra, röda utslag som ibland vätskar sig.

Hos de flesta börjar atopisk dermatit under det första levnadsåret. Utslagen börjar oftast på kinderna för att sedan sprida sig till bland annat halsen, bröstet, magen och blöjområdet. Hos vuxna sitter oftast eksemet i ansiktet och på övre delen av kroppen. Klådan brukar vara besvärlig, särskilt på natten.

Från och med cirka två års ålder brukar eksemet sätta sig i knävecken, armvecken, handlederna och vristerna.

Hos flertalet av de barn som har atopisk dermatit går sjukdomen över spontant med åldern och besvären är därför mindre vanliga hos vuxna. Atopisk dermatit kan dock även komma först i vuxen ålder, och man beräknar att ett par procent av den vuxna befolkningen i Sverige har atopisk dermatit.

Mjälleksem

Mjälleksem visar sig som röd och fjällande hud och sitter på ställen där man har mycket talgkörtlar. Det vanligaste är att eksemet finns i hårbotten. Andra vanliga ställen är runt och i öronen, i ögonbrynen och ögonlocken, utmed näsvingarna och framtill på bröstkorgen. Ibland kan man även få mjälleksem i hudveck, till exempel armhålor, ljumskar, navel och mellan skinkorna. Man har för det mesta inte så mycket klåda, ibland ingen alls.

Mjälleksem kan ibland vara svårt att skilja från psoriasis. Hos spädbarn kan det också lätt förväxlas med atopisk dermatit, men mjälleksem brukar inte klia lika mycket.

Mjölkskorv - en typ av mjälleksem hos spädbarn

Skorv är vanligt hos spädbarn under första levnadsåret och brukar se ut som en kladdig, gulbrun fjällning i hårbotten. Det går bort av sig själv, men det kan ta tid. 

Kontakteksem

Om man får kontakteksem är det vanligt att huden rodnar och kliar, samtidigt som man kan få upphöjda knottror och ibland vätskefyllda blåsor.

Icke-allergiskt kontakteksem, irritationseksem, kan finnas på olika ställen över kroppen, men är vanligast på händerna och armarna.

Allergiskt kontakteksem sitter för det mesta på händerna, armhålorna och ansiktet, framförallt runt ögonen.

Myntformat eksem

Myntformat eksem visar sig oftast på armar och ben som rodnande, kliande och fjällande fläckar. Eksemen är runda och ungefär lika stora som ett mynt.

Underbenseksem

Det är vanligt att man får kliande, lätt fjällande eksem på underbenen. Om man får underbenseksem kan huden ibland också bli rödbrun där eksemet sitter. Benen är ofta svullna.

Fäll ihop

Söka vård

Söka vård

När ska man söka vård?

Man bör kontakta en vårdcentral om

 • man har använt receptfri kortisonkräm eller kortisonsalva under en vecka utan att eksemen har blivit bättre
 • det har bildats sår som vätskar sig och eksemet har blivit infekterat
 • eksemet har spridit sig till andra delar av kroppen
 • man har eksem runt ögonen
 • man har underbenseksem.

Om små barn får eksem ska man vända sig till en barnavårdcentral eller vårdcentral.

Ibland kan eksem blossa upp snabbt, ofta i samband med en infektion. Då ska man söka vård direkt på en vårdcentral. Om det behövs får man en remiss till en hudspecialist.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för att få råd.

Fäll ihop

Undersökningar och utredningar

Undersökningar och utredningar

Undersöks först på en vårdcentral

Först brukar man bli undersökt av en läkare på en vårdcentral. Läkaren brukar undersöka huden och man får svara på frågor. Oftast räcker det för att läkaren ska kunna ställa en diagnos, men ibland behövs fler undersökningar.

Lapptest

Person med lapptest på ryggen.Ett lapptest placerat på ryggen.

Ett lapptest, även kallat epikutantest, görs för att undersöka om man är överkänslig mot vissa ämnen som huden kommer i beröring med. Testet görs på ryggen med ämnen som nickel, krom, konserveringsmedel och ämnen som finns i plast och parfym. Om huden reagerar med en liten eksemfläck under någon av testlapparna innebär det att man har kontaktallergi mot ämnet.

Lapptester görs oftast inte på barn och man bör tala om för läkaren innan testet om man är gravid. Man ska inte sola innan man gör testet.

Fler undersökningar

Om huden verkar ha blivit infekterad av bakterier brukar läkaren ta ett litet prov från eksemet med hjälp av en bomullspinne. Provet skickas senare till ett laboratorium för odling.

Hos barn med atopisk dermatit kan det även finnas allergier som ger symtom från luftvägarna, som snuva och astma. Barnet kan behöva genomgå olika undersökningar för att se om det är allergiskt mot till exempel födoämnen, pälsdjur eller pollen. Det görs ofta med blodprover och så kallat pricktest, där den allergiska reaktionen i huden testas.

Man blir expert på sin hud

När man blir undersökt för sina eksem har man ofta haft besvär med till exempel klåda under en längre tid. Det brukar därför vara en lättnad att få en diagnos så att man kan påbörja en behandling. Man får lära sig att bli expert på sin egen hud, och på så sätt behandla sig själv.

När små barn får eksem är det föräldrarna eller andra närstående som har hand om behandlingen under de första åren. Det är viktigt att barnet så snart det är möjligt får vara delaktig i skötseln av sin hud.

Fäll ihop

Behandling

Behandling

Läka huden

All behandling av eksem går ut på att inflammationen ska läka och att hudbarriären återställs så att huden blir hel och smidig igen. På så sätt kan den skydda mot till exempel irritationer, uttorkning och allergiframkallande ämnen.

Vilken behandling man får beror på vilken typ av eksem man har, hur gammal man är, var på kroppen eksemet sitter och hur stora besvär man har.

Man använder alltid en mjukgörande kräm eller salva. Ofta får man också kräm eller salva med kortison, som minskar klådan och dämpar inflammationen. Svaga kortisonläkemedel kan köpas receptfritt.

Om man har ett lindrigt eksem räcker det ofta att smörja in huden med mjukgörande medel och kortison, samt undvika kontakt med ämnen som kan ha utlöst eksemet, för att man ska bli bra.

Om eksemen är långvariga eller mycket besvärande finns det flera olika sorters behandlingar. Då kan man behöva behandlas vid en hudmottagning på ett sjukhus.

Man kan få tillägg av andra mediciner, till exempel för att lindra klåda eller om eksemet är infekterat.

Mjälleksem

Om man har mjälleksem får man ofta kombinera kortisonläkemedel med andra medel som minskar förekomsten av hudens naturliga svamp. I hårbotten brukar man få använda speciella mjällshampon som kan köpas på apotek. Man bör lära sig att behandla sig själv mot mjälleksem, eftersom det kan komma tillbaka efter en tid.

Kontakteksem

Om man har kontakteksem är det viktigt att även skydda sig mot ämnen i vardagen som kan framkalla en allergisk reaktion eller reta huden. Man bör vara försiktig mot sådant som nöter huden, till exempel starka rengöringsmedel.

Underbenseksem

Om man har underbenseksem behandlas framför allt orsaken till eksemet. Om man har sår får man behandling för dem, och svullna ben lindas med speciella bindor eller särskilt utprovade stödstrumpor. Ibland kan man behöva operera åderbråck.

Huden brukar vara skör redan från början när man har underbenseksem, och det finns ofta sår i området. Därför ska man inte påbörja behandling med kortison själv utan att ha haft kontakt med vården.

Yrket kan påverka

Ibland kan kontaktallergi och atopisk dermatit orsakas eller bli sämre av det yrke man har. Då kan man behöva få yrkesrådgivning och eventuellt hjälp av en specialist i så kallad yrkesdermatologi, för att utreda den arbetsplats man dagligen vistas i. Företagshälsovården kan ofta remittera till så kallade yrkesmedicinska kliniker vid universitetssjukhusen i de större städerna.

Alternativa former av behandling

Det finns olika naturläkemedel som kan ha en viss effekt om man har eksem. Gemensamt för dessa naturläkemedel är att de inte genomgår samma noggranna kontroll och dokumentation som traditionella läkemedel. Därför vet man inte riktigt hur kroppen reagerar eller vilka biverkningar man kan få. De kan också vara dyra och ha vissa biverkningar.

Fäll ihop

Vad kan man göra själv?

Vad kan man göra själv?

Undvik att torka ut huden

Man bör undvika att tvätta sig för ofta med vatten och tvål. Många som har torr hud tål inte att bada eller duscha mer än varannan dag. Det är mer skonsamt för huden med en kort dusch än ett bad. När man ska bada kan man droppa lite oparfymerad badolja i badvattnet. Klapptorka huden försiktigt i stället för att gnida den torr.

Man bör använda en mild tvål och undvika alltför parfymerade produkter. Till exempel är olja bra för att lösa upp smuts utan att torka ut huden. På apotek finns olika tvättkrämer och dusch- och badoljor för torr och känslig hud. Man bör vara försiktig med balsam och andra hårprodukter som kan ge klåda i hårbotten.

Om man har armband eller ringar på sig bör man skölja noga och torka under dem för att få bort tvålrester som kan irritera huden.

Ha inte för varmt inomhus

Det är bra att inte ha alltför torrt och varmt inomhus. Luftfuktigheten minskar ofta när luften i husen värms upp under vintern. Torrt och kallt vinterväder brukar ge mer problem med eksem.

Undvik ämnen som irriterar huden

Rester av tvättmedel kan irritera huden och förvärra eksemet. Därför är det bra att använda ett milt och oparfymerat tvättmedel samt att välja ett tvättprogram med extra sköljning. Vill man ha tvätten mjuk kan man använda vanlig hushållsättika istället för sköljmedel.

Det är också bra att tvätta nya kläder innan man använder dem så att eventuella kemikalier försvinner.

Man bör också undvika de ämnen som han ha utlöst eksemet i första hand, till exempel diskmedel eller smycken som innehåller nickel. Om man har eksem på händerna kan man använda plasthandskar när man diskar eller gör annat arbete där man har mycket kontakt med vatten. Om man har bomullsvantar under hålls händerna torra.

Sol och salta bad kan hjälpa

Eksemet blir ofta bättre av sol, men man bör tänka på att sola försiktigt och undvika att bränna sig. Hud med eksem är extra känslig och blir lätt torr och tunn. För en del kan bad i saltvatten göra eksem bättre.

Undvik för varma kläder

Man bör undvika att klä sig för varmt, eftersom man kan få klåda när man svettas. Helst ska man ha bomullskläder närmast kroppen. Yllekläder kan irritera och klia och syntetkläder kan göra att huden känns instängd och att man svettas. Det kan vara bra att ha svalt i sovrummet och att använda ett tunt täcke.

Om man har atopisk dermatit och mycket besvär med klåda finns det plagg av specialbehandlat silke som man kan pröva.

Om det kliar

När det kliar kan man klappa försiktigt eller massera med hudlotion istället för att riva med naglarna. Bomullsvantar kan hindra att man kliar sönder eksemen under nattsömnen. Det är också bra att hålla sina naglar kortklippta.

Fäll ihop

Graviditet och amning

Graviditet och amning

Eksem när man är gravid eller ammar

När man har eksem kan man påverkas på olika sätt av en graviditet. Hos en del kan eksemet bli sämre. Man kan oftast använda kortison när man är gravid om man använder det på ett begränsat område på huden, men man bör rådgöra med en läkare först.

Det är bra att se till att handeksem är välbehandlat innan barnet föds. Att sköta om små barn innebär bland annat mycket kontakt med vatten, vilket försämrar eksemen.

Fäll ihop

Hur påverkas livet om man har eksem?

Hur påverkas livet om man har eksem?

Olika hur mycket besvär man har

Behandlingen kan ta en del tid varje dag. Man behöver smörja in sig regelbundet med krämer och behöver ofta tänka på att undvika det som kan utlösa en allergi.

Man kan under vissa perioder få större svårigheter med sitt eksem, trots att man behandlar det som vanligt. När det händer kan man vända sig till vårdcentralen för att få råd och stöd. Om man får större problem kan man vända sig till en hudmottagning för att få hjälp.

Om eksemen kliar mycket kan man få svårt att sova, vilket kan leda till att man blir trött under dagen och får svårt att koncentrera sig på till exempel sitt arbete. En del tycker att det är generande att visa upp sina eksem för andra människor. Det kan vara extra känsligt när man är ung och till exempel ska ha skolgymnastik. Att man har eksem kan också påverka vilket yrkesval man kan göra.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 11 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-10-03
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Filippa Nyberg, läkare, specialist i hudsjukdomar, Svenska läkaresällskapet och Karolinska institutet, Danderyds sjukhus

Illustratör:

Kari C. Toverud, certifierad medicinsk illustratör, Oslo, Norge