Aktuellt

Aktuellt i Dalarna

Innehållet gäller Dalarna

Aktuellt i Dalarna

Visa innehåll som:
Stanna hemma om du har symtom

Pandemin är ännu inte över och just nu ser vi en ökad smittspridning av covid-19 i Dalarna.

God hygien vid mathantering

Håll god hygien vid hantering av mat i sommar för att undvika smittspridning i livsmedel och matförgiftning.

Fredrik Rücker är Region Dalarnas nya smittskyddsläkare

21 juni: Fredrik Rücker har utsetts till smittskyddsläkare i Region Dalarna. ”Dalfolket har gjort ett jättejobb under pandemin genom att följa råd och rekommendationer. Jag hoppas på fortsatt bra kontakt med folk i Dalarna gällande smittskyddsfrågor”, säger han.

Flera åtgärder för att säkra vården i Region Dalarna i sommar

24 maj: Semestermånaderna är en utmaning för alla regioner i landet. ”Vi har vidtagit ett flertal åtgärder för att säkerställa att våra invånare får en god och säker vård i sommar,” säger Åsa Dedering, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Viktigt att vården testar för hiv och hepatit B samt C

18 maj: – För att minska spridningen och ge behandling i tid ska vården vara generös med testning för hiv och hepatit B samt C, säger Fredrik Rücker, smittskyddsläkare, Region Dalarna.

Har du fått kallelse till röntgen?

För vissa typer av undersökningar är väntetiden till röntgenundersökning lång. För att snabbare korta kön kallar vi patienter till samtliga orter i länet som kan utföra röntgen.

Föreläsning om hur barns hälsa påverkas av stadsluft

27 april: Satsningen på klimatkunskap i Dalarna fortsätter – den 5 maj välkomnar Centrum för Klinisk Forskning (CKF), Region Dalarna och Folkuniversitetet Dalarna till föreläsning om luftföroreningars hälsoeffekter på barn.

Mora kirurgklinik – enda i landet att spela in både ljud och bild under titthålsoperationer

21 april: På Mora lasarett spelas både video och kirurgernas samtal in vid titthålsoperationer. Initiativet kallas black box: ”Med black box kan vi öka patientsäkerheten och förbättra utbildningen för våra blivande kirurger,” säger Lars-Göran Larsson, kirurg och överläkare vid kirurgkliniken på Mora lasarett.

Alla över 65 år rekommenderas boka tid för en andra påfyllnadsdos

6 april: Folkhälsomyndigheten har nu beslutat att rekommendera en andra påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19, en dos 4, till de som är födda 1957 eller tidigare: – De som är 65 år och äldre fick sin tredje dos för snart fyra månader sen. Vaccinets effekt avtar med tiden, så det är hög tid för dessa att stärka skyddet, säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Region Dalarna inför sprututbytesprogram

28 mars: Nu öppnar Region Dalarna länets första sprututbytesmottagning: – Detta är en satsning på en väldigt utsatt grupp som annars inte så ofta söker sig till vården. Med sprututbytesmottagningen kan vi minska risken för smitta, minska det personliga lidandet och förhoppningsvis erbjuda en väg ut ur ett missbruk, säger Sofia Jarl (C), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Journalen via 1177 har nöjda användare i Dalarna

31 mars: Enligt NKI-mätningen för 2021 får Journalen via 1177 Vårdguidens e-tjänster något högre betyg i Dalarna jämfört med 2019. NKI-värdet för länet ligger dessutom över rikssnittet med 71 mot landets 68.

Nuvaxovid – nytt proteinbaserat vaccin mot covid-19

I Dalarna kan du nu vaccinera dig med Nuvaxovid – ett nytt vaccin mot covid-19. Vaccinet erbjuds vid ett mindre antal vårdcentraler i länet. Du som vill ha Nuvaxovid kontaktar Region Dalarnas telefonsupport på 010-249 92 88 och lämnar en intresseanmälan.

Hjärtinfarktvården i Falun bland de bästa i landet

10 mars: Falu lasarett är återigen bland de bästa i Sverige vad gäller hjärtinfarktvård. Det visar den årliga sammanställningen från det nationella kvalitetsregistret Swedeheart.

Kvinnorna i Dalarna ger mödrahälso- och förlossningsvården bra betyg

9 mars: I Dalarna är majoriteten mycket nöjda med både vård och bemötande inom mödrahälso- och förlossningsvården. Det visar den nationella Graviditetsenkäten: – Dalarnas resultat visar att det finns mycket vi kan vara stolta över. Här vill jag verkligen lyfta våra medarbetare – för det är i första hand medarbetarnas yrkesskicklighet och engagemang som ligger bakom de goda resultaten, säger Agneta Romin, verksamhetschef Kvinnosjukvård Dalarna.

Dalfolket har högt förtroende för länets hälso- och sjukvård

3 mars: 90 procent av invånarna i Dalarna upplever att de har tillgång till den hälso- och sjukvård som de behöver. De tycker väntetiderna är rimliga och de har förtroende för vården. Det visar 2021 års nationella Hälso- och sjukvårdsbarometer.

Digital artrosskola – behandling när det passar

23 februari: Sedan över 1 år tillbaka har det varit möjligt för dalabor att ta del av behandling för artros i höft, knä eller händer digitalt, via den digitala artrosskolan. ”Att gå Region Dalarnas digitala artrosskola innebär att patienterna får en skräddarsydd behandling, utifrån den enskildes behov”, säger Marie Nordström, sjukgymnast och samordnare för den digitala Artrosskolan.

Region Dalarna har bytt från dolt nummer till synligt

Från och med mars 2021 visas telefonnummer 010-249 99 90 när verksamheter från Region Dalarna ringer till allmänheten. Tidigare visades dolt/skyddat nummer. Vid smittspårning visas fortfarande dolt nummer.

Till toppen av sidan