Aktuellt i Dalarna

Ny visningsmiljö för hjälpmedelsprodukter hos Dalarnas hjälpmedelscenter

Innehållet gäller Dalarna

Visningsmiljön är en del av det förebyggande arbetet för att främja självständighet och en fungerande vardag för alla invånare i länet. ”Här finns möjlighet att testa produkter och få stöd och råd inför inköp”, säger Sofia Knöös, förvaltningschef Dalarnas hjälpmedelscenter.

Två kvinnor som ler

Den 24 april invigs den nya visningsmiljön för hjälpmedelsprodukter. Där finns möjlighet att prova hjälpmedel och produkter och ta del av olika åtgärder för hemmiljö som bidrar till självständighet för personer med funktionsnedsättning.

– Visningsmiljön är en viktig del av vårt arbete för att underlätta vardagen för personer med funktionsnedsättningar. Möjligheten att testa produkter och få personligt stöd inför sina val är väldigt viktigt och något som vi prioriterar, säger Lisbeth Mörk-Amnelius, regionråd för Dalarnas sjukvårdsparti och ordförande i hjälpmedelsnämnden Dalarna.

Hjälpmedelsbutikerna i Ludvika, Borlänge och Mora har avvecklats och den 30 april stängs butiken i Falun efter beslut av hjälpmedelsnämnden och regionfullmäktige i juni 2023. Bakgrunden till beslutet är förändrat köpbeteende samt det ekonomiska läget och det påverkar inte tillgången till hjälpmedel som förskrivs till patienter. I den nya visningsmiljön finns möjlighet att träffa medarbetare på Dalarnas hjälpmedelscenter som kan ge tips och råd, som en del tidigare har kunnat få i hjälpmedelsbutiker.

– I visningsmiljön kan man testa, klämma och känna på olika hjälpmedel och produkter samt få tips om var produkterna kan köpas. För grupper går det också boka in en guidad visning, säger Sofia Knöös.

Hjälpmedelscenter i Borlänge har i närmare 20 år haft någon form av visningsmiljö i olika omfattning och utseende. Visningsmiljön är ett led i Dalarnas hjälpmedelscenters arbete med förebyggande insatser.

– Nu får vi möjlighet att fokusera på att utveckla det förebyggande arbetet som riktar sig mot Dalarnas invånare. Det handlar till exempel om att ta emot studiebesök och göra besök runt om i länet och att ta fram stödmaterial om förebyggande insatser och egenvård, men också genom att utveckla visningsmiljön, säger Sofia Knöös.

Besökare har möjlighet att komma med egna förslag och synpunkter på hur visningsmiljön kan utvecklas och förbättras.

– Vi tänker att visningsmiljön ska finnas under lång tid framöver och vi vill fortsätta utveckla den, därför vill vi få in tankar från besökarna för att kunna möta de behov som finns. Vi hoppas att många vill komma på invigningen och fira den nya visningsmiljön tillsammans med oss, säger Sofia Knöös.

Invigning av Dalarnas Hjälpmedelscenters nya visningsmiljö för hjälpmedelsprodukter:

Datum: 24 april
Tid: 10:00 – 12:00
Plats: Skomakargatan 22, Borlänge.

Fakta: Dalarnas Hjälpmedelscenters visningsmiljö

Ordinarie öppettider 08:0 0-16:30, helgfria vardagar.

Öppet för alla intresserade med eller utan funktionsnedsättning, anhöriga, vård- och omsorgspersonal, studerande på vårdgymnasier, eller andra vårdutbildningar, intresseorganisationer, pensionärsorganisationer med flera. ­­

Mer information om Dalarnas Hjälpmedelscenter: Hjälpmedel - Region Dalarna

Länk tidigare pressmeddelande: Hjälpmedelsshopparna i Dalarna avvecklas - Region Dalarna

Till toppen av sidan