HÅRBOTTEN OCH HÅRSÄCKAR

Huvudlöss

Huvudlöss finns i håret, nära hårbotten. De kan göra att det kliar i hårbotten. Huvudlössen sprids genom kontakt hår mot hår. Du kan upptäcka löss genom att kamma igenom håret över ett vitt underlag. Du kan själv behandla med receptfria lusmedel.

Den här texten finns även på lätt svenska.

Vem som helst kan få huvudlöss. Det har ingenting med hygien att göra. Huvudlössen sprider inte någon sjukdom.

Sprids genom kontakt hår mot hår

Huvudlus i förstoring
Huvudlusen är två till tre millimeter lång.

Huvudlössen lever av människors blod. De förflyttar sig genom att klättra på hårstråna. Hårstråna behöver vara minst tre centimeter för att lössen ska trivas. Lössen kan inte flyga eller hoppa.

Lössen sprids därför genom direktkontakt huvud mot huvud. Det kan till exempel vara när barn använder samma surfplatta eller andra situationer när barn är i kontakt med varandras huvuden.

Löss som hamnat utanför håret, till exempel på golvet eller i soffor är försvagade och kan inte förflytta sig. De överlever högst ett dygn. Därför finns det inget egentligt behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker. 

Lössen kan möjligen spridas från hår i kammar och borstar, som därför bör rengöras.

Hur upptäcker jag löss?

Löss och ägg i håret
Löss och lusägg kan synas i håret.
Ljus luskam med löss som har fastnat.
På en ljus luskam syns lössen bäst.

Huvudlöss går att se med blotta ögat. De är två till tre millimeter långa. Färgen är grå, brun, svart eller röd om de har sugit blod. Unga löss kan dock vara små och svåra att upptäcka.

Oftast kliar det i hårbotten om du har löss, men du kan ha löss utan att det kliar. Det kliar på grund av att du blir överkänslig mot lusens saliv. Klådan kommer först 4-6 veckor efter att du smittats. Klådan kommer snabbare om du blir smittad igen, redan efter några dygn. Vuxna med löss och barn som nyligen har smittats saknar ofta symtom, och kan därför vara en dold smittkälla.

Svart pulver på kudden eller kragen kan vara lusens avföring eller ömsade lusskinn.

Leta efter löss med hjälp av luskam

Enklaste sättet att upptäcka om du har löss är att använda en luskam. Välj en luskam som är CE-märkt, vilket visar att den uppfyller EU:s regelverk. Du kan fråga på ett apotek om du är osäker. Kammen ska ha täta och styva tänder. Om kammen är ljus syns lössen bäst.

Kamma igenom hela håret noggrant, från hårbotten längs hela hårstrået. Det är bra att kamma håret över till exempel ett lakan eller en spegel. Lössen håller sig stilla och blir lättare att upptäcka om du har balsam i håret. Stryk av kammen på ett vitt papper efter varje kamtag. Om det finns löss i håret fastnar de i kammen eller hamnar på underlaget.

Om det är svårt att kamma håret

Det vara svårt att kamma med luskam om håret är krusigt, krulligt eller tjockt. Pröva att kamma en liten tuss i taget. Om det inte går kan du använda en grövre kam eller fingrarna för att fördela håret.

Leta efter lusägg

Du kan också leta efter lusägg på hårstrået nära hårbotten. De kan vara lättare att upptäcka än själva lössen. De ägg som innehåller den blivande lusen är mörka. De tomma äggen är ljusa, ofta gulvita, ovala, ungefär en millimeter långa och följer med hårstråets utväxt.

Även om du hittar lusägg på hårstrån är det inte säkert att du har levande löss, eftersom äggen kan vara kläckta och tomma. Behandla inte om du bara hittar tomma ägg. De försvinner när hårstrået växer ut. Du kan också försöka kamma bort dem.

Luskamma så här

Leta efter löss innan skolstart

Det är störst risk att få huvudlöss på sommaren, när de är som mest aktiva. När skolterminen börjar kan lössen spridas. Luskamma därför barnen och behandla de barn som har levande löss innan skolan börjar. Det är det bästa sättet att förhindra lusepidemier.

Informera omgivningen

För att bli av med löss är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta, så att alla som har löss kan behandlas samtidigt. Det kan vara en familj, förskolegrupp eller skolklass. Informera därför personer som den smittade har varit i nära kontakt med om du har hittat löss.  

Behandling

Behandla med lusmedel om du har hittat levande löss.
Effekten av förebyggande behandling är osäker.

Behandla med medicintekniska produkter

Behandla med en medicinteknisk produkt som innehåller dimetikon. Medicintekniska produkter ska vara CE-märkta, det vill säga uppfyll EU:s säkerhetskrav. Dimetikon finns som schampo, sprej och lösning.

Följ bruksanvisningen noga. Upprepa behandlingen efter sju dagar.

Kontakt hår mot hår ska undvikas tills du har gjort två behandlingar med sju dagar emellan. 

Barn behöver inte vara hemma från förskola eller skola om lössen har behandlats ordentligt enligt bruksanvisningen.

Fortsätt kamma efter behandlingen

Fortsätt att luskamma håret noggrant två gånger i veckan under två veckor efter sista behandlingen. Det är för att vara säker på att lössen verkligen har försvunnit. Personer i omgivningen bör kamma sig lika länge, för att försäkra sig om att de inte har fått löss.

Om medicintekniska produkter inte hjälper

Du kan behandla med ett läkemedel om dimetikon inte hjälper. Läkemedlet innehåller bensylbensoat och disulfiram och kan köpas receptfritt. Läkemedlet ska masseras in i håret och vara kvar i 24 timmar. Det brukar behövas två behandlingar för att bli av med lössen.

Om du hittar löss eller ägg efter behandlingen

Det kan finnas flera orsaker till att du hittar levande löss efter behandlingen. Du kanske inte har följt bruksanvisningen tillräckligt noga, eller så har du fått nya löss.

Du kan hitta vita, tomma, lusägg i håret långt efter behandlingen. De följer med hårstrået när det växer ut. De kan sitta så hårt att de försvinner först när håret klipps.

När ska jag söka vård?

Kontakta BVC eller en vårdcentral om du har provat olika behandlingar men ändå hittar levande löss.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Kom ihåg om du har hittat levande löss

  1. Informera alla som kan ha blivit smittade.
  2. Luskamma och behandla med dimetikon.
  3. Upprepa behandlingen efter sju dagar.
  4. Luskamma håret två gånger i veckan i två veckor för att försäkra dig om att behandlingen har fungerat.
Till toppen av sidan