CANCERFORMER

Hudcancer

De tre vanligaste formerna av hudcancer är malignt melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer. Alla tre kan orsakas av solens ultravioletta strålar som skadar hudens celler så att de börjar dela sig okontrollerat.

En läkare undersöker en huden på en persons rygg. Fotografi.
Det är viktigt att du ser till att bli undersökt om du har en hudfläck som verkar misstänkt.

De flesta som har någon form av hudcancer blir av med sjukdomen om de får vård tidigt. Det är viktigt med sunda solvanor redan när du är barn för att förebygga hudcancer. Läs mer i texten Så skyddar du dig mot solen.

Malignt melanom

Malignt melanom uppstår i hudens pigmentceller och beror oftast på att du har bränt dig i solen flera gånger. Malignt melanom kan bildas var som helst på kroppen, men är vanligast på benen, bröstet och ryggen. Cancern uppkommer ibland i vanliga nevi, som också kallas födelsemärken eller leverfläckar.

Cancercellerna kan sprida sig till andra ställen i kroppen om du inte får behandling i tid.

Malignt melanom är ytterst sällsynt före puberteten och ovanlig under tonåren.

Skivepitelcancer

Skivepitelcancer kan du få om du har varit mycket i solen under livet, även om du inte har bränt dig. Cancern bildas oftast som en knuta eller fläck i till exempel ansiktet, på handens ovansida eller den kala delen av hjässan.

Det finns flera olika behandlingar om du har förstadier till skivepitelcancer. Invasiv skivepitelcancer måste opereras eftersom den kan sprida sig annars.

Skivepitelcancer är ovanlig före 40-årsåldern.

Basalcellscancer

Basalcellscancer, eller basaliom, bildas oftast i ansiktet eller på överkroppen. Cancern sprider sig oftast inte till andra delar av kroppen, men cancertumörerna kan växa och förstöra frisk vävnad intill. Därför behandlas alltid basalcellscancer.

Det finns olika typer av basalcellscancer som skiljer sig åt genom sättet att växa, utseendet och hur djupt ner i huden cancern finns.

Det finns ett klart samband mellan solstrålning och basalcellscancer men ärftlighet och andra riskfaktorer kan också påverka.

Basalcellscancer är ovanlig före 40-årsåldern.

Vill du veta mer om cancer? Här kan du läsa om hur cancer uppstår och få svar på vanliga frågor om cancer.

Till toppen av sidan