Äta för att må bra

Så äter du hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärt-kärlsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Personer som hackar sallad. Fotografi.

I den här texten kan du läsa om hur hälsosamma matvanor kan se ut. Här beskrivs vilka typer av livsmedel som kan hjälpa dig att må bra och minska risken för olika sjukdomar. Råden passar för de allra flesta vuxna, men du som har en sjukdom kan behöva särskilda råd. Du som äter vegetarisk mat eller veganmat kan också ta del av särskilda råd.

Läs mer på 1177.se

Bra att veta om näring

Du behöver få i dig olika näringsämnen varje dag för att kroppen ska må bra. Dessa näringsämnen är kolhydrater, fett, proteiner, vitaminer och mineraler. Genom att äta varierat får du i dig det du behöver.

Att äta vegetariskt

Det är bra för hälsan och jordens klimat att äta mer mat från växter och mindre från djur. Med hjälp av baljväxter, fullkornsprodukter och rapsolja kan du få i dig de näringsämnen du behöver utan att äta kött och fisk.

Skapa en hållbar vana - gör en hälsoplan

Det kan vara lättare än du tror att byta en dålig vana mot en bra. När du väl bestämt dig för att göra en förändring kan det vara bra att sätta upp realistiska och tydliga mål. Ett sätt kan vara att upprätta ett avtal med dig själv – att göra din egen hälsoplan.

Är det farligt att dricka mycket energidryck?

Är det farligt att dricka mycket energidryck?

Är så kallade Gainers skadliga?

Är det farligt på något vis att äta Gainer-tillskott för att gå upp i vikt och utöka musklerna.

Hur ska jag göra för att dricka mindre kaffe?

Hur ska jag göra för att dricka mindre kaffe?

Vad kan jag göra för att öka min vikt?

Jag har alltid varit väldigt smal, och väger inte så mycket. Vad och hur ska jag göra för att gå upp i vikt?

Hur kan jag hjälpa min tonåring att minska på läsk och godis?

Hur hjälper man tonåringar att minska på läsk och godis?

Till toppen av sidan