Liv & hälsa

Psykisk hälsa

Alla mår dåligt någon gång i livet. Här kan du läsa hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Det finns också information om när och var du kan få hjälp, om det behövs.

Innehåll - Psykisk hälsa

Visa innehåll som:
 • Att hamna i kris

  Hur du reagerar under en kris och hur länge den pågår är olika från person till person. En kris går alltid över. Ibland kan du behöva stöd eller hjälp att bearbeta det som har hänt.

 • Att må dåligt

  Det är vanligt att må dåligt ibland. Det finns mycket som du kan göra själv för att må bättre om du känner dig orolig, ledsen eller stressad.

 • Att vara ung och må dåligt i Kronoberg

  Stöd vid psykisk ohälsa, för unga.

 • Att må dåligt när en relation tar slut

  Det är vanligt att må dåligt när en relation tar slut. Det finns flera saker du kan göra för att må bättre. Sök vård om du mår så dåligt att du har svårt att hantera vardagen.

 • Att söka stöd och hjälp

  Här finns information om olika former av stöd du kan få. Det finns också kontaktuppgifter till olika patient- och närståendeföreningar.

 • Att vara orolig

  Oro är en reaktion som kan hjälpa dig att förbereda dig för utmaningar eller att undvika risker. Att vara orolig under en längre kan påverka din vardag. Det finns flera saker du kan göra själv för att minska din oro. Ibland kan du behöva hjälp.

 • Avslappning genom andning

  Du som känner dig stressad kan pröva att göra andningsövningar för att slappna av. Du kan öva avslappning på många olika platser, till exempel när du åker buss, när du är i ett väntrum, på din skola eller arbetsplats. Du kan också öva avslappning när du ligger ner.

 • För barn och unga om rättspsykiatrin i Växjö

  Det finns många barn och ungdomar som har en förälder eller annan anhörig som vårdas inom rättspsykiatrin. Här kan du läsa om hur det är att komma på besök, konstiga ord inom rättspsykiatrin, olika sjukdomar och annat som är bra att veta om man har en förälder eller annan anhörig som vårdas inom rättspsykiatrin.

 • Nedstämdhet

  Att känna sig nedstämd, håglös eller ledsen är en naturlig del av livet. Ibland förstår man varför man är nedstämd, ibland inte. Nedstämdhet går nästan alltid över av sig själv, men det kan ta tid. Det finns ofta saker du kan göra själv för att må bättre. Ibland kan du behöva hjälp.

 • När barn mår dåligt

  Här får du tips och råd om vad du kan göra om ditt barn exempelvis blir mobbad, mår psykiskt dåligt, går igenom en sorg eller far illa på något sätt.

 • När en vuxen i din familj inte mår bra

  Även du som är barn påverkas om en vuxen i din familj inte mår bra. Det kan vara bra att veta att många andra barn och unga också har någon nära som mår dåligt. Ofta hjälper det att prata med någon.

 • När något händer i familjen

  När någon i familjen eller annan närstående blir sjuk eller har problem påverkar detta barnet och vardagen. Barn och ungdomar har rätt till information och stöd.

 • Psykoterapi och psykologisk behandling

  Psykoterapi eller annan psykologisk behandling innebär ofta samtalsbehandling, antingen ensam eller ihop med andra. Ibland kan du få terapi som internetbehandling.

 • Råd till dig som påverkas av en allvarlig händelse

  Alla påverkas på olika sätt vid allvarliga händelser. Barn och tonåringar kan behöva hjälp att hantera och sortera information.

 • Självkänsla

  Självkänslan påverkar hur du mår psykiskt. En stark självkänsla kan göra det lättare att hantera stress och komma överens med andra. En stark självkänsla innebär att du är nöjd med dig själv och känner att du är värdefull. Det går att träna upp sin självkänsla.

 • Sorg när någon har dött

  Sorg är alla de känslor, tankar, kroppsliga reaktioner och förändrade beteenden som du kan få vid en förlust. Sorg kan göra ont, Det kan kännas jobbigt och tröttande. Men sorgen mildras oftast så småningom, utan att du behöver hjälp från vården.

 • Stresshantering och sömn

  Här kan du läsa mer om stresshantering och sömn. Du som har sömnsvårigheter kan läsa om tips och råd om vad du kan göra själv och hur du kan få hjälp. Du kan också läsa om olika typer av avslappningsövningar och lyssna på avslappningsövningar.

Mer på 1177.se

Utmattningssyndrom

Utmattningssyndrom innebär att du har flera olika kroppsliga och psykiska besvär som beror på långvarig stress eller hög psykisk belastning. Med stöd och behandling kan du återhämta dig, även om du kan vara mer känslig för stress en tid efteråt. För vissa tar återhämtningen lång tid.

Psykiska sjukdomar och besvär

Här kan du läsa mer om psykiska sjukdomar och besvär, som ångest och depression. Du får veta vilka behandlingar som finns och råd om var du kan söka hjälp.

Tobak och alkohol

Här kan du läsa mer om alkohol och tobak. Du får tips på hur du kan ändra dina vanor och var du kan få hjälp om du behöver.

Till toppen av sidan