Smärtenheten rehabiliteringskliniken, Växjö

J F Liedholms väg 12 Sigfridsområdet

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Växeltelefon

Besöksadress:
J F Liedholms väg 12 Sigfridsområdet
Län, kommun:
Kronobergs län, Växjö
Postadress:
Rehabiliteringskliniken, Sigfridsområdet Växjö, 1210300, Box 1223, 351 12, Växjö

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Du hittar oss på Sigfridsområdet i Växjö.

Buss: Lämpliga busslinjer från stationen är 1, 3 eller 5 mot Universitetet. Avstigning vid hållplats Simhallen eller Kampen.

Bil: Från centrum ta Storgatan öster ut. Sväng efter simhallen som ligger på höger sida, sväng vänster in på Tingsrydsvägen. Ta första avfarten till höger mot Sigfridsområdet. Tas sedan vänster på Sigfridsvägen och därefter direkt höger.

Parkeringsplatser (även handikapplatser) finns i anslutning till rehabiliteringskliniken.

Hitta på plats:

Anmälan görs i receptionen eller via självbetjäningssystem i entrén.

Följ skyltning till verksamhetens mottagningar (blå markering) från receptionen.

På smärtenheten arbetar vi i ett team som består av läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, arbetsterapeut, psykolog, rehabassistent samt medicinsk sekreterare. Vi bedriver verksamhet inom öppenvård/ dagsjukvård enligt riktlinjer för multimodal rehabilitering.


Vi tar emot patienter med långvarig icke malign smärta (smärta som pågått i minst 3 månader och som inte är kopplad till en cancerdiagnos). Det kan till exempel vara smärta och störningar i hur muskler, senor, skelett eller leder fungerar.


Remiss som inkommer till oss gällande smärtbehandling och rehabilitering bedöms först administrativt och kan sedan gå vidare till grundkurs. Följt av detta sker sedan eventuellt en grundlig teamutredning där rehabiliteringsnivån fastställs.

Patienter som därefter bedöms vara i behov av rehabilitering på specialistnivå erbjuds tidsbegränsad smärthanteringsbehandling med fokus på beteendemedicin.

Driftsform: Region

  • På vår EDS-mottagning kan vi vara behjälpliga med diagnossättning men i dagsläget utför vi ingen behandling eller rehabilitering som riktar sig specifikt för diagnosen. 

  • Hos oss börjar du rehabiliteringen med grundkurs som bedrivs i grupp om max 12 personer. Ibland deltar även sjukvårdspersonal som är under utbildning.
    Syftet är att du får prova på olika smärt- och stressreducerande träningsmetoder i grupp, såsom Basal Kroppskännedom, gympa, samt rehabgym. De teoretiska delarna består av grundläggande kunskap om smärta, stress och mental hälsa. Genomgång av aktivitetsbalans och målformulering kring egna rehabmål ingår.

    I grundkursen ingår inga individuella behandlingar eller utredningar.

    Efter genomgången grundkurs kan du välja att gå vidare till utredning och vidare rehabilitering.

  • Programmen riktar sig till dig med långvarig smärta som upplever fysiska och kognitiva nedsättningar som gör det svårt att hantera vardagen och återgå till arbete eller studier och där individuell och multimodal rehabilitering inom primärvården har bedömts vara otillräcklig.

    Programmen syftar till att du ska uppleva förbättrad hälsa och livskvalité genom ökad aktivitetsförmåga och förbättrad hantering av den långvariga smärtan och dess konsekvenser. 

    Smärthanteringsprogram i grupp
    Rehabiliteringen sker i gruppform, om max åtta patienter. Kursen pågår under åtta veckor på 50 %. Du får ett utförligt schema i samband med uppstart. I kursen blandas strategier och metoder för att kunna hantera smärta i vardagen, tillsammans med teori kring hur kroppen och smärta fungerar och hur psykologiska mekanismer relaterat till smärta påverkar dig. Praktiska moment och fysisk träning ingår. Du får arbeta med individuella mål tillsammans med rehabteamet. Tre månader efter avslutat program erbjuds en uppföljningsdag på plats.
     

    Smärthanteringsprogram individuellt
    Under en rehabiliteringsperiod på max tre månader kommer du på enskilda behandlingar till teamet någon/några gånger i veckan. Perioden och omfattningen av insatser bestäms av rehabteamet beroende på vad man sett under utredningsfasen. Digitala besök kan i viss mån vara möjligt. Också här jobbar du med individuellt satta mål tillsammans med rehabteamet för att finna strategier till förbättrad hälsa och livskvalité i vardagen.

Remiss krävs för att få vård på smärtenheten. Remissen kan skrivas av legitimerad vårdpersonal. Du kan även själv skriva en egenremiss, se e-tjänster ovan.

Du kan även ringa oss på telefon 0470-592250 för mer information.

Remisshantering

Remisser, inklusive egenremiss, bedöms två gånger i veckan av vårt remissteam. Vi skickar sedan en remissbekräftelse och information om bedömning och planering till dig och den vårdgivare som har skickat remissen till oss. 

Remissen kan resultera i behandlingsråd till din läkare eller besök hos oss för utredning av smärttillståndet.

Egenremiss
Det kan vara så att vi behöver mer kompletterande information från vården angående exempelvis tidigare utredningar och behandlingar. Det betyder att du kan bli hänvisad tillbaka till din vårdcentral för att vi ska få en tydligare bild av dina behov och förutsättningar och för fortsatt rehabilitering efter avslutad behandling hos oss. Det är därför inte säkert att du får vård hos oss om du skickar en egenremiss, utan mottagningen avgör vilken vård du behöver och på vilken nivå.

Remisskrav

ja, från legitimerad vårdpersonal eller egenremiss.

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 18 år eller äldre.

Inför ditt besök på smärtenheten behöver du fylla i enkäterna ”Nationellt Register Smärtrehabilitering [NRS]” och ”Din smärtupplevelse och hur den påverkar ditt liv”.  Enkäterna skickas till dig innan du kan kallas till kliniken. 

Syftet är att kartlägga din situation utifrån dina egna upplevelser. Kartläggningen är nödvändig för att kunna ge dig bästa möjliga råd och behandling.

Svaren behandlas naturligtvis med respekt och samma sekretess som andra journalhandlingar. Vi använder också resultaten för att kunna följa upp vår verksamhet, jämföra våra resultat ned andra smärtrehabiliteringskliniker i landet, se vad vi är bra på och vad vi behöver förbättra. Om du går vidare till rehabilitering kommer vi att ha nytta av dina svar på frågorna för att se vilka svårigheter du har och vad vi behöver uppmärksamma särskilt under utredningen.

Om du är kallad till rehabiliteringskliniken för teamrehabilitering eller mottagningsbesök får du skriftlig eller muntlig information inför ditt besök. 

Till toppen av sidan