Neonatalavdelningen, Östersund

Kyrkgatan 14, 831 83 Östersund

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
063-15 44 83
Öppet idag
 • Dygnet runt

Fler tider och telefonnummer

Öppettider
 • Mån - FreDygnet runt

Besöksadress:
Kyrkgatan 14, 831 83 Östersund
Län, kommun:
Jämtlands län, Östersund
Postadress:
Östersunds sjukhus, 831 83 Östersund
Webbplats:
https://www.regionjh.se/donerabrostmjolk

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Anmäl dig i god tid före besöket i huvudentrén på Östersunds sjukhus. Följ skyltningen från huvudentrén på plan 6 till neonatalmottagningen på avdelning 108, barn - och ungdom.

Avdelningen

Östersunds neonatalvård innefattar vård till barn som behöver extra stöd och medicinska hjälp i samband med födelsen, det kan vara enkla omvårdnadsåtgärder eller mer avancerad medicinsk intensivvård. Vårdtiden på avdelningen kan vara allt från några timmar till flera månader. Avdelning 109 tar emot barn från Jämtland Härjedalen fr.o.m. graviditetsvecka 28+0 upp till sex månaders ålder.

Avdelningen arbetar familjecentrerat, vilket innebär att föräldern är barnets viktigaste person i omvårdnaden och att vi utgår från varje barns individuella förmågor och behov. Alla föräldrar har möjlighet att bo hos barnet, antingen i samma rum eller i ett rum i nära anslutning till barnet.

Östersunds neonatalavdelning har samarbete med neonatalavdelningarna i Umeå, Uppsala och Lund där vårdas barn födda tidigare än graviditetsvecka 28+0, samt nyfödda som behöver mer specialiserad vård.

Neonatalmottagningen

En mottagning där barnsjuksköterskor och läkare följer upp för tidigt födda och sjuka nyfödda som tidigare vårdats på avdelningen, enligt det nationella programmet för neonatal uppföljning.


Neonatal hemvård

De barn som är friska men inte helt färdigvårdade, och som fortfarande har behov av viss kontakt med avdelningen, skrivs in i den neonatala hemvården. Där vårdas barnet i hemmet av sina föräldrar och har även täta återbesök på avdelningen med en barnsjuksköterska och barnläkare.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till dig som ska besöka någon

Besöksregler

På grund av ökad infektionskänslighet ska syskon och övriga besökare vara friska, men är efter överenskommelse välkomna.

 • En mottagning där barnsjuksköterskor och läkare följer upp för tidigt födda och sjuka nyfödda som tidigare vårdats på avdelningen, enligt det nationella programmet för neonatal uppföljning.

 • De barn som är friska men inte helt färdigvårdade, och som fortfarande har behov av viss kontakt med avdelningen, skrivs in i den neonatala hemvården. Där vårdas barnet i hemmet av sina föräldrar och har även täta återbesök på avdelningen med en barnsjuksköterska och barnläkare.

 • Varför kan ett nyfött barn behöva bröstmjölk från någon annan än från sin egen mamma?
  Ofta ges donerad bröstmjölk enbart under ett par dygn tills mammans egen bröstmjölk kommit igång ordentligt. För en del barn blir perioden då barnet behöver bankmjölk (bröstmjölk från vår mjölkbank) betydligt längre, till exempel om mamman är sjuk efter förlossningen.

  Kan du tänka dig att ställa upp som givare av bröstmjölk?
  Du får donera bröstmjölk till ditt barn är tre månader gammalt. Efter det kan dispens ges om behovet är stort. Du får låna en elektrisk bröstpump under tiden du donerar.

  Vad krävs för att donera bröstmjölk?

  • godkänd hälsodeklaration
  • blodprov (HIV- test, hepatit B och C)

  Varför ska man donera bröstmjölk?
  Bröstmjölk är den bästa möjliga näringen för spädbarn. Den innehåller allt barnet behöver - minst 400 olika näringsämnen – inklusive hormoner och infektionsbekämpande komponenter som bröstmjölksersättning inte innehåller. Bröstmjölk ges till svårt sjuka och förtidigt födda barn. För dessa barn finns ingen likvärdig näring att ge. Bröstmjölk är det som visat sig vara det bästa för det omogna eller sjuka barnet.

Till toppen av sidan