Ätstörningsenhet Dala ABC vuxna Falun

Vasagatan 28, Falun

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer

023-49 13 70

Telefontid idag

 • Dygnet runt(röstbrevlåda)

Fler tider och telefonnummer

Telefontider

 • Mån - SönDygnet runt (röstbrevlåda)
Besöksadress:
Vasagatan 28, Falun
Län, kommun:
Dalarnas län, Falun
Postadress:
Dala ABC, Falu lasarett, 791 82 Falun
Webbplats:
http://www.regiondalarna.se

Dala ABC är en länsövergripande specialistverksamhet för vuxna med ätstörningar i Dalarna.

Ätstörningar utvecklas i ett komplext sammanhang med stora individuella skillnader där biologiska, psykologiska, och sociokulturella faktorer samverkar med predisponerande, utlösande och vidmakthållande faktorer. Dala ABC arbetar därför utifrån ett tvärprofessionellt synsätt för att tillgodose den kombinerade medicinska, näringsmässiga och psykologiska kunskap som krävs för att få de bästa möjligheterna till tillfriskande. Sammansatt erbjuder vårt team specialistkompetens i form av kunskap, färdigheter och erfarenhet inom området ätstörningar.

Driftsform

Driftsform: Region

Information till dig som ska besöka någon

Besöksregler

Doftfritt. Parfym, rakvatten och andra starka dofter kan vara besvärligt för en del. Undvik därför detta när du besöker oss. Du får endast röka på anvisade platser. Mobiltelefon får endast användas i blå zoner, vid osäkerhet fråga personalen.

All personal har tystnadsplikt.

Vi erbjuder behandling i öppenvård och dagvård, enskilda samtal på plats/via video/telefon, gruppbehandling, par- och familjesamtal samt samtal med barn och anhörigsamtal. Vilken vård som blir aktuellt för just dig specificeras utifrån dina behov i din vårdplan. Vi eftersträvar samarbete med dem som är viktiga för individen och behandlingen, internt som externt.

Vid bedömning hos oss erbjuds du ingå i det nationella kvalitetsregistret för ätstörningsbehandling .
Vi är stolta över vårt samarbete med Frisk & Fri , Riksföreningen mot ätstörningar. Mer om deras arbete hittar du på deras hemsida.

 • På grund av restriktioner relaterat till Corona/Covid-19 så pågår inga grupper för närvarande. Målet är nu att komma igång igen efter årsskiftet. Datum för detta kommer annonseras på hemsidan. Du kan dock kontakta oss för mer information.

  För anhöriga och vänner väcker ätstörningar känslor av maktlöshet. Många efterlyser en möjlighet att få träffa andra närstående och prata om sin situation. I samarbete med Frisk & Fri, riksföreningen mot ätstörningar, erbjuder vi Anhörigstöd.

  För anhöriga rekommenderar vi en webbaserad utbildning som just riktar sig till anhöriga för stöd mot ätstörningar. Utbildningen heter STÄRKA och är kostnadsfri via KÄTS , Kunskapscentrum för ätstörningar

 • Under pandemin har drop-in uppehåll. Vid önskan kring egen vårdbegäran hänvisas du till vår egna via 1177. Vi hoppas kunna erbjuda drop-in igen efter årsskiftet.

  Drop-in tid erbjuds i vanliga fall varannan vecka och vänder sig främst till personer som ännu ej är patienter på enheten. Man får då träffa personal för ett kort samtal för att beskriva sina svårigheter gällande ätstörningsproblematik. Möjlighet finns att lämna en egen vårdbegäran i samband med besöket. Vi samlar endast in personuppgifter om du går vidare med en vårdbegäran.

 • Under pandemin har kunskapsträffarna haft uppehåll. Vi hoppas kunna starta upp igen efter årsskiftet.

  Kunskapsträffar riktar sig till dig som i din vardag berörs av ätstörningsproblematik. Det kan vara i form av egna erfarenheter eller önskar du kanske mer kunskap för att stötta någon i din närhet. Träffarna utformas dels utifrån deltagarnas önskemål annars förhåller vi oss till att sprida kunskap kring diagnoser, vad man kan göra som drabbad/anhörig/närstående samt hur och var du kan söka hjälp.

  Är du istället anställd och inom din arbetsroll önskar information och stöttning kring hantering av ätstörningsdiagnostik så bör du vända dig till våra externa kunskapsträffar. Kunskapsträffarna vänder sig således inte till professionella utan ska vara en fri zon för privatpersoner.

Till toppen av sidan