Sjukgymnastikavdelning Karlshamn

Blekingesjukhuset, Entrévägen, huvudentré

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–11.30
Tisdag09.00–11.30
Onsdag08.00–11.30
Torsdag08.00–11.30
Fredag08.00–11.30
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Besöksadress:
Blekingesjukhuset, Entrévägen, huvudentré
Län, kommun:
Blekinge län, Karlshamn
Postadress:
Blekingesjukhuset, Sjukgymnastikavdelning, 374 80 Karlshamn

Sjukgymnaster arbetar med att förebygga, undersöka och behandla funktionsstörningar som begränsar människans rörelseförmåga. De behandlingar och pedagogiska insatser som vi gör ska göra dig som patient medveten om dina kroppsliga resurser. Då kan dina möjligheter att klara det dagliga livets krav förbättras.


Det finns möjligheter att få kontakt med en sjukgymnast på sjukhusets alla avdelningar. Vi har även sjukhusansluten öppenvård inom vissa specialiteter, och då krävs remiss från läkare på Blekingesjukhuset. För bassängträning behövs ordination från sjukgymnast. Sjukgymnastiken finns på Blekingesjukhuset både i Karlshamn och Karlskrona.


Läs mer om oss under fliken Vårt utbud.

Driftsform: Region

Sjukgymnastikavdelningen behandlar framför allt patienter som är inlagda på sjukhusets avdelningar. Det kan vara personer med olika funktionsstörningar i rörelse- och stödjeorganen, centralt och perifert nervsystem, andning och cirkulation. Sjukgymnasten arbetar bland annat med att:

* undersöka och bedöma
* ställa funktionsdiagnos
* behandla
* ge information, råd och stöd
* handleda och utbilda
* utarbeta vård- och rehabiliteringsplaner
* förebygga ohälsa.

  • Handteamet tar hand om personer med handskador som orsakats av olycksfall och olika sjukdomstillstånd som till exempel reumatiska sjukdomar, förslitningsskador och nervinklämningar. Händerna är hjärnans förlängning mot yttervärlden. De kan bland annat förmedla budskap, signaler, kärlek och skapa trygghet. Dessutom är händerna viktiga för oss så att vi kan sköta vårt hem, vårt arbete, våra intressen, oss själva och ibland även andra.

    En viktig aspekt är att handen varken tar slut eller börjar vid handleden. Ofta arbetar vi med problem, som har sitt ursprung i under- eller överarmen, men som även ger återverkningar i handen.

    Rehabilitering av handskador eller ingrepp efter sjukdomstillstånd tar tid att läka. Många har kvarstående problem upp till ett år eller mer efter en skada. En del kanske aldrig återfår full funktion. Andra kanske endast behöver träffa arbetsterapeut eller sjukgymnast vid ett par tillfällen och sedan är de näst intill återställda.

    Vissa sjukdomstillstånd som till exempel ledgångsreumatism kan göra att man trots medicinering och en del kirurgiska ingrepp ändå inte blir bättre. Arbetsterapeuter och sjukgymnaster i handteamet kan göra upp träningsprogram, informera om förhållningssätt och ergonomi, prova ut tekniska hjälpmedel som underlättar i vardagen eller tillverka ortoser (skenor) som ger stöd.

    Handteamet är övergripande för hela Blekingesjukhuset och består av arbetsterapeuter och sjukgymnaster från habiliterings- och rehabiliteringskliniken och läkare från ortopedkliniken. Medlemmarna i handteamet har ett nära samarbete med varandra och samarbetar även utåt mot primärvård, kommun och företagshälsovård.

  • När du kommer hem från BB är din kropp fortfarande påverkad av din graviditet och förlossning. På BB i Karlskrona har du möjlighet att få information från en sjukgymnast om bäckenbottenträning, hållning och lyft- och bärteknik. Nere till höger här på sidan hittar du information om hemprogram efter graviditet och förlossning.

Remisskrav

Du måste ha en remiss för att komma på besök.

Till toppen av sidan