Habiliteringen barn och ungdom autism, Ljungby och Växjö

Åbovägen 10, Växjö och Kungshögsgatan 25, Ljungby

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.30–10.30
Måndag13.00–14.00
Tisdag08.30–10.30
Tisdag13.00–14.00
Onsdag08.30–10.30
Onsdag13.00–14.00
Torsdag08.30–10.30
Torsdag13.00–14.00
Fredag08.30–10.30
Fredag13.00–14.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–15.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Åbovägen 10, Växjö och Kungshögsgatan 25, Ljungby
Län, kommun:
Kronobergs län, Växjö
Postadress:
Habiliteringen Barn och ungdom, Solvändan, Åbovägen 10, 351 88, Växjö

Vägbeskrivning

Hitta på plats:

Solvändan, Växjö: Anmälan i receptionen, hus A. Lasarettet Ljungby: Kungshögshallen, plan 6.

Driftsform: Region

Autismteamet erbjuder insatser för barn och ungdomar som är 5-18 år med diagnosen autism utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning.

Vi erbjuder

  • Information om autism och samhällets service
  • Utbildning digitalt och i grupp om autism för vårdnadshavare och andra viktiga personer runt barnet och ungdomen
  • Habiliteringsplan där vi kartlägger och planerar insatser
  • Insatser för barn, ungdom och familj efter behovsprövning. Detta sker individuellt eller i grupp
  • Inför 18-årsdagen ges möjligheter till information om fortsatt kontakt med Vuxenhabiliteringen och livet som vuxen

Gruppverksamhet

Habiliteringen barn och ungdom autism erbjuder flera olika grupper för barn/ungdomar och föräldrar. 

  • Fördjupat föräldrastöd
  • KONTAKT social färdighetsträning i grupp för barn/ungdomar
  • Samtalsgrupp för föräldrar
  • Psykoedukation i grupp för ungdomar
  • Mera koll på tid för barn/ungdomar
  • Syskongrupp
  • Föräldrastödsutbildning erbjuds alla som kommer till habiliteringens autismteam. Utbildningen ges till vårdnadshavare vid fyra tillfällen och innehåller den information och de strategier som teamet oftast bedömer att de behövs. Utbildningen skapar förutsättningar för eventuella individuella insatser.

    De fyra tillfällena bygger på varandra och innehåller föreläsningar, diskussioner samt praktiskt material. Ni kommer att få bland annat arbetsblad, scheman och bildstöd som ni kan använda under utbildningen och i er vardag. Dessutom ingår en bok om ert barns diagnoser.

    Föräldrastödsutbildning i grupp ger också möjlighet till utbyte med andra föräldrar/vårdnadshavare med liknande erfarenheter och familjesituation.

    Innehåll
    På utbildningen träffar ni teamets alla professioner. Vi ger fördjupat föräldrastöd både fysiskt i Växjö/Ljungby och digitalt via Zoom.

    • Tillfälle 1: Diagnoskunskap samt föräldraskap och samhälleligt stöd 
      kurator 
    • Tillfälle 2: Kommunikation, visuellt stöd och sociala färdigheter
      specialpedagog 
    • Tillfälle 3: Struktur i vardagen och fritid 
      arbetsterapeut och fritidskonsulent
    • Tillfälle 4: Beteende och bemötande 
      psykolog/arbetsterapeut

    Det går också att anmäla sig till en separat föreläsning om sömn, samt en workshop om ritprat.

    Filmer om autism och habiliteringen
    Innan ni går föräldrastödsutbildningen ska ni ha tagit del av våra filmer på 1177 för att få bättre förutsättningar att ta till er utbildningen och hjälpa ert barn:

    Om du är intresserad av att delta i Föräldrastödsutbildning i grupp kan du anmäla intresse antingen genom receptionen på telefonnummer 0470-58 87 00 eller genom att skicka meddelande via 1177.

    Du kan också ta kontakt med din behandlare/fasta vårdkontakt på Habiliteringen barn och ungdom.

  • KONTAKT är en social färdighetsträningsmetod i grupp för barn och ungdomar med autism. Metoden går ut på att träna och utveckla den sociala förmågan och kommunikationsförmågan, förståelsen för socialt samspel och mentalisering i gruppsammanhang. KONTAKT syftar inte till att forcera eller manipulera deltagarna att anpassa sig till normen, utan vill snarare bredda beteenderepertoaren och möjliggöra egna val. I förlängningen försöker KONTAKT bidra till allmän funktionsförmåga och bättre livskvalitet.

    Allmänna mål för KONTAKT-deltagare

    • Förbättra förmågan till social kommunikation och interaktion (lära sig att ta kontakt, följa sociala regler osv.).
    • Träna förmågan till ökad medvetenhet om sig själv och andra (kunna känna igen och förstå grundläggande och komplexa känslor).
    • Förbättra problemlösningsförmågan (bland annat arbeta fram konfliktlösningsstrategier).
    • Förbättra och stärka sin sociala kompetens (kunna ta hänsyn till andra, be om ursäkt osv).
    • Öka förmågan att förstå sin egen roll i sociala sammanhang (t.ex. vänskap).
    • Stärka självförtroendet i sociala sammanhang.

    Deltagarna i KONTAKT arbetar också utifrån individuella mål som de formulerar i en tidig hemuppgift, eventuellt tillsammans med en förälder.

    KONTAKT utgörs av tolv grupptillfällen, varav tre tillsammans med föräldrar. Fasta aktiviteter används på samma sätt under varje träff och inkluderar: dagordning, inledningsrunda och avslutningsrunda samt fika. Det senare är en viktig del i programmet eftersom deltagarna får möjlighet att interagera i en ostrukturerad social situation. Utöver grupptillfällen består KONTAKT av ett arbetsmaterial med hemuppgifter.

    KONTAKT genomförs av specialpedagog, arbetsterapeut, kurator och psykolog från autismteamet på Habiliteringen barn och ungdom.

    Innan deltagande i KONTAKT genomförs en bedömningsintervju där vi ger mer information om insatsen, efterforskar motivation och möjliga individuella mål.

     

    Om du är intresserad av att delta i KONTAKT kan du anmäla intresse antingen genom receptionen på telefonnummer 0470-58 87 00 eller genom att skicka meddelande via 1177.

    Du kan också ta kontakt med din behandlare/fasta vårdkontakt på Habiliteringen barn och ungdom.

  • Att vara förälder till ett barn med autism är utmanande och kan ofta kännas ensamt. Det kan vara skönt att få stöd och förståelse från andra i en liknande situation. Autismteamet erbjuder därför samtalsgrupper för föräldrar, med möjlighet att dela erfarenheter och få praktiska tips och råd som kan underlätta i vardagen.

    Upplägg
    Varje samtalsgrupp träffas vid tre tillfällen. Samtalen kan till exempel handla om egna känslor och reaktioner på diagnosen. Det finns också möjlighet att diskutera och få information om möjliga stödinsatser från samhället och hälso- och sjukvården.

    Nya grupper startar flera gånger per termin och leds av kuratorer med erfarenhet av att möta både barn med autism och deras närstående. 

    Är du intresserad av att delta i en samtalsgrupp kan du göra en intresseanmälan till personalen i autismteamet, via receptionen på telefonnummer 0470-58 87 00 eller genom att skicka meddelande via 1177. Du sätts då upp på en väntelista, och blir kontaktad när det finns en ledig plats.

  • Med psykoedukation menas att lära sig mer om sina svårigheter och diagnoser. När du får mer kunskap om, och förstår varför olika saker kan kännas svåra, blir det lättare att hantera dem.

    På habiliteringen i Växjö erbjuds en gruppverksamhet med psykoedukation med två uppstarter per termin. Vi som håller i kursen är psykologer eller kuratorer från autismteamet. 

    • Genomförande
      Gruppverksamheten består av fyra tillfällen där varje tillfälle är 1 timma och 15 minuter. Vid varje tillfälle är det en paus ca 15 minuter då habiliteringen bjuder på dricka och smörgås. 
    • Vid de tre första tillfällena medverkar ungdomen själv. Vid sista tillfället samlar vi både föräldrar och ungdomar.
    • Tillfällena innehåller information om diagnosen och dess olika delar. Ungdomarna kommer själva få möjlighet att reflektera kring påståenden och delta i olika mindre övningar.
    • Att prata i gruppen eller medverka i alla övningar är inget krav. Att lyssna på andra ungdomar kan också vara mycket givande!  

    Om du är intresserad av att delta i en psykoedukationsgrupp kan du höra av dig till oss antingen genom receptionen på telefonnummer 0470-58 87 00 eller genom att skicka meddelande via 1177.

    Du kan också ta kontakt med din behandlare/fasta vårdkontakt på Habiliteringen barn och ungdom.

  • Mera koll på tid är en manualbaserad metod som vänder sig till barn och ungdomar i skolåldern som i vardagen har svårt att hantera sin tid, eller barn som har risk att halka efter sina jämnåriga i tidshantering. Metoden bygger på forskning om hur barns tidsuppfattning och tidshantering utvecklas.

    • Metoden innehåller utmaningar/uppgifter som bland annat inbegriper att man ska mäta, planera och pussla med sin tid.
    • Barnet/ungdomen använder sig bland annat av klocka, tidtagarur, timer, kalender, urtavla med pusselbitar och eventuellt tidshjälpmedel.
    • Genom utmaningarna tränar barnet/ungdomen tidsuppfattning på de tre nivåerna: tidsupplevelse, tidsorientering och tidsplanering.
    • Inför träningen fyller barnet/ungdomen, eventuellt tillsammans med förälder, i ett självskattningsformulär som bedöms av arbetsterapeuterna i habiliteringens autismteam. Arbetsterapeut återkopplar bedömningen och erbjuder plats i grupp utifrån behov.

    Genomförande
    Grupper för barn/ungdomar sätts samman utifrån ålder från 9 år. Träffarna hålls av arbetsterapeuterna i habiliteringens autismteam.

    • Deltagarna får utmaningar med syfte att träna tidsuppfattning, tidsorientering och tidsplanering. Utmaningarna genomförs mellan träffarna på habiliteringen med stöd av en coach.
    • Coachen kan vara skolpersonal som lärare, mentorer, assistenter eller en släkting/vårdnadshavare och handleds av arbetsterapeuten.
    • Mera koll på tid ges under en period av elva veckor med sex fysiska träffar för deltagarna med coach och mellan träffarna möjlighet för coacherna att ställa frågor under fasta rådgivningstider.

    Om du är intresserad av att delta i Mera koll på tid kan du anmäla intresse antingen genom receptionen på telefonnummer 0470-58 87 00 eller genom att skicka meddelande via 1177.

    Du kan också ta kontakt med din behandlare/fasta vårdkontakt på Habiliteringen barn och ungdom.

  • Att ha ett syskon med autism kan vara utmanande. Det väcker frågor om varför syskonet fungerar annorlunda, varför ett syskon kan behöva mer stöd än andra och ibland kan det kännas som att man själv behöver ta för stort ansvar eller inte får tillräckligt med uppmärksamhet från föräldrarna. Alla sådana frågor och ännu fler kan det vara bra och skönt att få prata om med andra som också har syskon med autism.

    Syskon från sex år kan delta och vi sätter ihop grupper med barn/ungdomar i ungefär samma ålder.

    Upplägg
    Syskongruppen träffas vid fyra tillfällen. Vi kommer till exempel att prata om hur det är att ha ett syskon med autism, hur det är att bjuda hem kompisar, vad man säger till andra, hur det blir när mitt syskon blir vuxet osv.

    Vi kommer också göra något roligt tillsammans och vi bjuder på smörgås och något att dricka.

    Gruppen leds av arbetsterapeut, specialpedagog och kurator. Det finns också möjlighet att ställa frågor till en psykolog.


    Om du är intresserad av att delta i syskongruppen kan du nå oss antingen genom receptionen på telefonnummer 0470-58 87 00 eller genom att skicka meddelande via 1177.

    Du kan också ta kontakt med din behandlare/fasta vårdkontakt på Habiliteringen barn och ungdom.

    I din intresseanmälan anger du namn på barnet som har kontakt med Habiliteringen barn och ungdom, samt namn och ålder på syskonet/syskonen som önskar delta.

Remisskrav

Ja

Åldersregler

Vi tar emot patienter som är 18 år eller yngre.

Till toppen av sidan