UNDERSÖKNINGAR DU KAN GÖRA SJÄLV

Självundersökning av brösten

Brösten är ofta knöliga och ojämna. Om du då och då undersöker dem och lär dig hur de brukar kännas kan du lättare upptäcka förändringar.

Kvinna med ena armen över huvudet och andra handen på sitt bröst. Illustration.
Sträck upp ena armen bakom huvudet. Känn igenom bröst och armhåla med raka fingrar.

Dagen efter att mensen upphört kan vara en bra dag att känna igenom brösten. Då är de mjuka och lätta att undersöka.

Titta på bröstens form och färg

Stå framför en spegel och titta på formen, om huden är jämn och om den har sin vanliga färg. Se efter om bröstvårtorna ser ut som vanligt. Lyft upp armarna över huvudet och se att bröstvårtorna följer med uppåt.Knäpp händerna bakom huvudet och titta noga på bröstens storlek, form och hudfärg. Syns det några hudförändringar, indragningar eller svullnader?

Känn igenom brösten med raka fingrar

Ett bra tips är att känna igenom brösten i duschen. Det är lättare att känna ojämnheter om man är intvålad och fingrarna lättare glider över huden. Är bröstens storlek och fasthet som vanligt? Finns det någon förhårdnad eller knöl?

Sträck upp ena armen och lägg den bakom huvudet. Känn igenom bröstet med raka fingrar och lätt tryck. Börja med bröstvårtan och gör små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet. Flytta sedan ut fingrarna någon centimeter och känn varv efter varv. Avsluta i armhålan.Var noga med att även undersöka övre delen av bröstet och området under armen.Undersök det andra bröstet på samma sätt.

Du kan även göra bröstkontrollen när du ligger ner. Placera då en kudde under skuldran och lägg ena armen under huvudet så att bröst och armhåla ligger fritt. Känn igenom brösten.

Ett bröst på en kvinnas kropp. Illustration.
Känn med små cirklande rörelser i flera varv runt bröstet.

Söka vård

Om du upptäcker en knöl i bröstet eller andra förändringar är de oftast ofarliga. Det kan till exempel vara en godartad cysta, som är ett hålrum fyllt med vätska, eller en förtjockning av bindväven. Men eftersom förändringar i brösten kan vara ett symtom på cancer ska de alltid tas på allvar och undersökas av läkare. Du kan kontakta din vårdcentral.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Till toppen av sidan