ATT SKÖTA ETT NYFÖTT BARN

Hicka, rapningar och kräkningar

Det är vanligt och ofarligt att barn upp till ett år hickar, rapar eller småkräks. Det brukar avta när barnet blir äldre. Det kan vara bra att ha en "kräktrasa" eller en rulle hushållspapper till hands när du har matat ditt barn.

Mamma med en bebis i famnen.

Hicka

Många barn hickar i samband med att de äter. Att barnet hickar beror förmodligen på att muskeln i mellangärdet dras samman när det passerar mat genom matstrupen. Barnet mår inte dåligt av hickan och den brukar sluta av sig själv när barnet blir äldre. Redan i mammans mage kan barnet hicka.

Barn som har hicka kan hjälpas av ändrad amningsställning eller ett mindre hål på nappen till nappflaskan. Du kan pröva att amma lite mellan måltiderna eller ge lite vatten i en nappflaska. Du kan också låta barnet rapa efter måltiden.

Rapningar

En del barn kan suga intensivt när det suger på bröstet eller blir matad med flaska. Barnet kan då svälja luft som spänner och gör ont i magen. Det kan därför vara bra att göra pauser i matningen och försöka få barnet att rapa, så att barnet kan göra sig av med luft. Det brukar också hjälpa att ändra amningsställning och att göra ett mindre hål i nappen till nappflaskan, så att barnet får i sig mindre luft.

Bästa sättet när barnet ska rapa är att hålla upp barnet med kroppen mot dig och låta ansiktet vila mot din skuldra. Du kan klappa försiktigt på stjärten och smeka över huvudet och ryggen så att barnet slappnar av. Många barn rapar då. Om barnet inte rapar kan det ibland hjälpa att ändra hens kroppsläge så att barnet får ligga på magen. Du kan till exempel lägga barnet på magen i ditt knä. Tänk på att inte lämna barnet ensam när hen ligger på magen.

En del barn behöver inte eller vill inte rapa.

Kräkningar

Det är vanligt att mycket små barn kräks i samband med att de äter. De kan också småkräkas när de rapar. Småkräkningar är helt naturliga och påverkar inte barnets vikt.

Kräkningarna beror på att den övre magmunnen, mellan matstrupen och magsäcken, inte är helt färdigutvecklad när barnet föds. Den sluter inte tätt. Maten rinner därför lätt upp i matstrupen igen. Kräkningarna minskar när barnet blir äldre, och har ofta försvunnit helt vid ett års ålder.

Det kan vara praktiskt att alltid ha en "kräktrasa" eller en rulle hushållspapper till hands.

Om du har frågor om barnet kan du fråga på BVC, eller ringa sjukvårdsrådgivningen på telefonnummer 1177 för att få råd.

Var kan jag få hjälp?

Kontakta barnavårdcentralen, bvc, om du har frågor om barnet.

Du kan alltid ringa 1177 Vårdguiden på telefon för att få råd.

Till toppen av sidan