MUN, LÄPPAR OCH TUNGA

Munsår – herpes runt munnen

Herpes runt munnen orsakas av ett mycket vanligt virus, som kan ge munsår. Du kan även ha viruset i kroppen utan att få några munsår. Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när du själv eller någon annan har munsår med blåsor.

Munsår kan överföras så att du får herpes i underlivet.

Symtom

Det vanligaste symtomet på herpes är att du får munsår på läpparna eller omkring munnen.

Herpesvirus kan orsaka munsår, med ömmande och vätskefyllda blåsor.
Det är vanligt med blåsor, svullnad och smärta när du har herpes.

Då kan huden

  • klia
  • bli röd och svullen
  • göra ont och kännas öm
  • kännas stickande och pulserande.

Efter några dagar bildas små vätskefyllda blåsor, som ofta sitter i grupp.

Infektionen är ofta besvärligast första gången

När du får herpes för första gången kan symtomen vara väldigt olika. En del märker inga symtom alls. Andra får förutom blåsor eller smärtsamma sår runt munnen även

  • hög feber
  • ont i halsen
  • svullna lymfkörtlar.

Första gången du får herpes är det vanligt att du får feber i några dygn. Det kan även ta upp till tre veckor innan symtomen försvinner.

Munherpes brukar inte ge några ärr.

De flesta är barn när de får herpes. Barn får framförallt svullet, rött och lättblödande tandkött och blåsor på tungan. De kan också få feber och svullna lymfkörtlar.

Tonåringar kan ibland få symtom som påminner om halsfluss när de får herpes. En del får inga blåsor alls.

Herpes kan sätta sig i ögat och bilda en inflammation i hornhinnan. Då gör ögat ont, blir rött och tåras.

Besvären är lindrigare vid återfall

Ungefär en av tre som smittas av viruset får herpes vid upprepade tillfällen. Om du får herpes på nytt är en pirrande och pulserande känsla i läpparna eller huden kring munnen ett vanligt första symtom.

Vid återfall läker ofta såren inom en vecka.

Du kan ha herpes även utan att få symtom som munsår.

När ska jag söka vård?

Sök vård på en vårdcentral om

  • du har herpessymtom och känner dig mycket sjuk
  • munsåren blir variga
  • munsåren inte har läkt efter två veckor.

Sök vård på en vårdcentral om ett öga gör ont, blir rött och tåras.

Kontakta en barnmorskemottagning om du får herpes för första gången när du är gravid.

Om ett nyfött barn som är upp till sex veckor gammalt får blåsor runt munnen ska du söka vård omedelbart.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral du vill i hela landet. Du har också möjlighet att få en fast läkarkontakt på vårdcentralen. 

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.  

Så överförs herpes runt munnen

Munherpes orsakas av ett mycket vanligt virus, som också kallas herpes simplex. Det smittar när huden eller slemhinnorna kommer i direktkontakt med sekretet i en herpesblåsa. Herpes smittar framför allt genom pussar och kyssar.

De flesta smittas redan som barn. Det brukar ta mellan ett par dagar och ett par veckor från att du har blivit smittad tills du får de första symtomen.

Om du får tillbaka herpesbesvären är du som mest smittsam det första dygnet. När blåsorna efter några dagar har börjat torka in och en sårskorpa har bildats så är det mindre risk att du smittar.

Du kan ha en herpesinfektion utan att ha några symtom. Då kan du ändå vara smittsam, utan att veta om det.

Två typer av herpesviruset

Det finns två typer av viruset. Typ 1 orsakade förr nästan bara blåsor runt munnen. I dag är typ 1 en vanlig orsak även till herpes i underlivet. Typ 2 orsakar främst herpes i underlivet.

Herpes kan smitta även till andra delar av kroppen, som exempelvis ögonen.

Återkommande besvär med herpes

Herpesviruset stannar kvar i kroppen efter att du blivit sjuk första gången, även när besvären har gått över.

De flesta vuxna svenskar har eller har någon gång haft herpes typ 1. Ungefär en tredjedel har återkommande besvär med utbrott. De nya utbrotten kan komma om du har en infektion i kroppen, som exempelvis en förkylning. Besvären kan ibland komma tillbaka om du är stressad, i samband med solning eller vid menstruation. Ibland kommer besvären utan att det finns någon tydlig orsak.

Om du redan är smittad kommer inte herpes tillbaka av att du kommer i kontakt med en annan persons munsår, genom att exempelvis pussa någon som har ett pågående herpesutbrott.

Ju äldre du blir desto mer sällan brukar utbrotten komma.

Hur kan jag förebygga herpes runt munnen?

För att förhindra att herpesviruset sprids ska du framför allt undvika att pussas och kyssas om du eller den andra personen har herpessymtom.

Vissa får herpesutbrott av att vara i solen. Du kan använda en skärmmössa, solkräm eller solstift för att skydda huden och läpparna.

Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit för att undvika att viruset sprids vid exempelvis handslag.

Minska risken att herpes sprids vid sex

Du kan minska risken att herpes smittar vid sex genom att använda exempelvis en kondom eller en slicklapp. Det ger inget säkert skydd, utan skyddar bara de delar av kroppen som täcks av kondomen eller slicklappen. Om herpesviruset finns utanför det området så kan smittan överföras ändå.

Vad kan jag göra själv?

Undvik att peta på blåsorna och sårskorporna, eftersom de kan bli infekterade och läkningen då tar längre tid. Undvik också att ha smink, vanliga hudkrämer eller vanliga plåster på såren. Såren läker bäst om de hålls så torra som möjligt.

Receptfria antiviruskrämer och munsårsplåster kan lindra symtomen

Det finns antiviruskrämer och särskilda plåster som du kan använda på munsåren. De kan köpas receptfritt på apotek. Krämerna och munsårsplåstren har viss effekt. De kan lindra smärtan och göra att blåsorna läker fortare. De fungerar bäst om du börjar använda dem redan när du börjar känna den stickande känslan av att ett munsår är på väg att komma. Krämerna får användas från tolv års ålder.

Behandling

Herpes går oftast över av sig själv inom en vecka och kräver vanligtvis ingen behandling.

Det finns heller ingen behandling som tar bort viruset, men det går att lindra symtomen.

Virushämmande läkemedel

Om du har svåra besvär av herpesutslagen eller är infektionskänslig kan du få virushämmande läkemedel på recept. Detsamma gäller om du har eksem, som exempelvis böjveckseksem eller kontakteksem. Huden är då mer infektionskänslig och det gör att herpesutslagen lättare sprider sig.

Virushämmande läkemedel finns både som tabletter och salvor. Det tar inte bort viruset, men lindrar symtomen, hindrar spridningen och gör att infektionen läker snabbare.

Har du svåra besvär med återkommande utbrott kan en läkare skriva ut tabletter så att du har dem hemma. Behandlingen ska påbörjas redan under de första dygnen när symtomen kommer för att ha bra effekt.

Undersökningar

Vanligtvis räcker det att läkaren tittar på munsåret och att du beskriver dina symtom för att konstatera att du har fått en herpesinfektion.

Läkaren kan också ta ett prov med vätska från en blåsa, för att se om den innehåller virus. Det görs med hjälp av en bomullspinne.

I vissa fall kan du också få lämna ett blodprov. Det gäller bland annat om du är gravid.

Komplikationer

Undvik att röra vid såren om du har ett herpesutbrott. Då tar det längre tid för såren att läka.

Huden kan bli infekterad

Förutom att det tar längre tid för såren att läka om du petar i dem, så kan bakterier komma i huden och orsaka en hudinfektion. Då blir huden svullen och såren kan bli variga. I vissa fall behöver en sådan hudinfektion behandlas med antibiotika.

Herpes kan sprida sig i kroppen

I mycket ovanliga fall kan herpes sprida sig i kroppen och orsaka hjärnhinneinflammation eller i hjärninflammation. Det är främst om du har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en allvarlig sjukdom som det kan hända.

Graviditet och herpes runt munnen

Kontakta en barnmorskemottagning om du får herpes för första gången när du är gravid.

Nyfödda barn och herpes

Om du får herpes runt munnen för första gången i samband med eller strax efter förlossningen kan du få virushämmande läkemedel, för att minska risken att barnet ska smittas. Ett nyfött barn kan få en allvarlig och besvärlig herpesinfektion. Det är ovanligt att nyfödda barn får herpes, men om det händer behandlas barnet med antivirala läkemedel.

Tvätta händerna ofta

Tvätta även händerna ofta för att undvika att smitta barnet om du har munsår. Pussa inte barnet och undvik att barnet kommer i kontakt med munsåren.

Om du som är gravid har haft herpes tidigare

Om du har haft herpes tidigare och får nya utbrott under graviditeten förs antikroppar över till barnet i magen. Då finns det ingen ökad risk att barnet ska bli sjukt. Följ ändå samma råd. Tvätta händerna ofta och undvik att barnet kommer i kontakt med munsåren.

Läs mer om herpes i underlivet under graviditet.

Andra typer av blåsor i munnen

Blåsor i munnen beror inte alltid på herpes.

Om du har små blåsor och sår i munnen som ofta kommer tillbaka kan det vara något som kallas afte, eller aftösa sår. Såren är ofta gulaktiga och kan precis som herpesutslag göra ont. De smittar inte och läker av sig själva.

Blåsor i munnen kan också bero på höstblåsor.

Till toppen av sidan