Mun och tänder

Mun, läppar och tunga

Du som lider av muntorrhet behöver mer saliv i munnen. Det kan du få på olika sätt.

Innehåll - Mun, läppar och tunga

Visa innehåll som:
Blåsor och sår i munnen

De flesta får någon gång blåsor eller sår i munnen. Det kan bero på en infektion eller att du har skadat dig i munnen, men ofta går det inte att veta vad besvären beror på. Risken för att få blåsor och sår i munnen ökar om du har muntorrhet under en längre tid eller använder vissa läkemedel.

Dålig andedräkt

Bakterier orsakar dålig andedräkt. Oftast är det bakterier som finns i munnen som ger dålig lukt.

Läppspalt, käkspalt, gomspalt - LKG-spalt

En del barn föds med en skåra i läpp, käke eller gom. Skåran kallas ofta för spalt, eller LKG-spalt om det är flera stycken. Det innebär att vissa delar i barnets ansikte inte vuxit ihop som de brukar. LKG-spalt går att operera med bra resultat.

Munsår – herpes runt munnen

Herpes är ett mycket vanligt virus, som kan ge munsår. Oftast stannar viruset kvar i kroppen, då kan du får nya munsår igen. Undvik att pussas, kyssas eller ha munsex när du själv eller någon annan har munsår med blåsor.

Muntorrhet

Muntorrhet beror på att du har för lite saliv i munnen eller att salivens sammansättning förändrats. Saliv behövs för att du ska kunna tugga och svälja utan problem. Saliven skyddar också tänderna, till exempel från att få hål.

Ont i munnen hos barn

Barnet kan ha ont i munnen om hen inte vill äta och dreglar mer än vanligt.

Svampinfektion i munnen hos små barn

När barn får en svampinfektion i munnen blir det en vitaktig hinna på bland annat tungan och insidan av kinderna. Ibland kan barnet få svårt att äta. Svampinfektion i munnen är inte skadligt och går oftast över av sig själv.

Mer på 1177.se

Så håller du tänderna rena

Förutom tandborste finns det många andra hjälpmedel för att hålla tänderna rena.

Borsta tänder på barn

Redan när ett barn får sin första tand är det bra att börja med tandborstningen. Om barnet vänjer sig tidigt går det lättare att göra tandborstning till en vana för barnet.

Till toppen av sidan