Bra att veta om vården i Västra Götaland

Yrke: Uroterapeut

Innehållet gäller Västra Götaland

– Vi brukar kalla oss blåsans Sherlock Holmes, skämtar uroterapeut Anna Martinsson De Cardenas. Det kan faktiskt vara ett litet detektivarbete innan hon kan fastställa orsaken bakom en patients besvär med urinblåsan.

Anna Martinsson De Cardenas sitter i sitt undersökningsrum.
– Att förbättra patienternas livskvalitet är det som är absolut roligast med jobbet, menar Anna.

En uroterapeut utreder och behandlar personer med urinläckage, urinträngningar, underlivssmärtor, svårigheter att tömma blåsan eller svag bäckenbotten. Uroterapeuten har också kompetens att hjälpa till vid avföringsläckage och tarmtömningsproblem. Många kan ge råd vid sexuella störningar som uppkommit i samband med blås- och tarmbesvär.
Anna jobbar på urologmottagningen på Sahlgrenska sjukhuset. Hon tycker att yrket verkligen känns meningsfullt.
– Att förbättra patienternas livskvalitet är det som är absolut roligast med jobbet, poängterar hon.

Har alltid vårdyrke i botten

Efter att ha sett en video om bäckenbottenträning insåg Anna att hon ville hjälpa personer med läckageproblem. Hon läste 40 högskolepoäng för att kunna bli uroterapeut. Kurserna i uroterapi fokuserar på utredning av besvär från urinblåsa och tarm hos både kvinnor och män i alla åldersgrupper. För att bli antagen behöver man ha ett legitimerat vårdyrke i botten. Anna är sjuksköterska och vårdlärare. Andra uroterapeuter kan till exempel vara fysioterapeuter eller läkare.

Finns i olika verksamheter

Det finns uroterapeuter inom många olika verksamheter, till exempel urologi, barnsjukvård, gynekologi, primärvård, äldrevård och sjukgymnastik. De kan också hjälpa till på vårdavdelningar.
– Den vanligaste patienten hos oss på urologen är en man med godartad prostataförstoring, säger Anna.

Många olika slags patienter

Det är inte bara prostatabesvär som påverkar urinblåsans funktion. Andra orsaker kan vara diskbråck, neurologiska sjukdomar och skador, kroniska inflammationssjukdomar, tarmsjukdomar, bäckenskador och kraftigt uttänjd urinblåsa kan orsaka problem. Den sistnämnda skadan kan uppstå när man har svårt att kissa, exempelvis vid en förstorad prostata, efter en förlossning eller efter en operation. Urinblåsan kan då tänjas ut flera gånger sin storlek med risk för njurskador.

En vanlig orsak till blåsproblem kan vara urinvägsinfektion. Det kan också  bero på en striktur, en förträngning i urinröret, vilket främst drabbar män. Orsaker till förträngning kan vara uppstå vid slag mot urinröret i samband med olyckor, idrott eller cykling.

Livsstilen påverkar blåsan

I sitt jobb som uroterapeut får Anna ha ingående samtal med patienterna för att hitta de faktorer som skapar problem med urinblåsan. Ibland kan enkla saker som mycket vätska sent på kvällen vara huvudorsaken till att patienten måste gå upp och kissa många gånger under natten. Även en förstoppning kan ligga bakom urinbesvär. Det beror på att tarm och urinblåsa ligger väldigt nära varandra. En överfylld tarm kan trycka mot blåsan och irritera den.

Urinblåsan påverkas dessutom av hur vi mår för övrigt – om vi är stressade, nervösa eller har ont.
– En tendens är att allt fler unga söker hjälp. Bakgrunden är ofta psykisk ohälsa som kan påverka blåsans funktion. Många är dessutom livrädda för att de har fått cancer, så vi får gå igenom alla symtom och förklara vad de beror på, berättar Anna Martinsson De Cardenas.

Gör olika slags mätningar

Som en del i utredningen kan en uroterapeut göra olika slags mätningar för att kontrollera urinblåsans och urinrörets funktion, en så kallad urodynamisk undersökning. Inför undersökningen brukar patienten få i hemläxa att själv mäta hur mycket han kissar och hur stark strålen är.

Uroterapeutens jobbar också med utprovning och förskrivning av hjälpmedel. Det finns mycket hjälp att få, allt från rådgivning till bäckenbottenövningar. Anna lär också patienter att tappa sig själva på urin. Det sker med hjälp av engångskatetrar. På så sätt töms blåsan helt och känslan av att vara kissnödig minskar. Även problem med läckage och urinvägsinfektioner minskar.

Psykiskt jobbigt

Underlivsbesvär är ingenting man tar upp under lunchen på jobbet.
– Det är psykiskt mycket jobbigt att ha besvär från blåsa och tarm. Det är väldigt få män och kvinnor som delar sina bekymmer med sina vänner. Vissa berättar inte ens för sin partner. En del drar ned helt på sina sociala aktiviteter eftersom det finns en rädsla att det ska ske en olycka bland folk, säger Anna Martinsson De Cardenas som får hålla många stöttande samtal.

Till toppen av sidan