Kontakta vården på nätet

Digitala vårdmöten i Västra Götalandsregionen

Innehållet gäller Västra Götaland

Ett digitalt vårdmöte är ett sätt för dig som patient att göra ett besök i vården med ett videosamtal. Det fungerar som ett vanligt besök. Skillnaden är att du inte behöver ta dig till mottagningen.

Vårdpersonal har videomöte med patient
Många mottagningar erbjuder möjlighet till digitalt vårdmöte. Foto: Paul Björkman, Gullers

Många mottagningar erbjuder möjlighet till digitalt vårdmöte. Alla besvär lämpar sig dock inte för ett digitalt vårdmöte. 

Hos en del mottagningar kan du själv boka ett digitalt besök, andra skickar kallelser.

Om du har ett inbokat fysiskt besök på en mottagning som du hellre vill ska vara digitalt, kan du logga in på 1177.se för att skicka ett meddelande och fråga om det är möjligt.

Västra Götalandsregionen har idag flera olika appar för digitala vårdmöten, men kommer under 2023 att gå över till att använda appen Vård och hälsa där det även är möjligt att chatta. 

Mitt vårdmöte

I appen Mitt vårdmöte hittar du mottagningar och avdelningar inom friskvård, primärvård, slutenvård, habilitering och hälsa, specialistvård och psykiatri. Du kan leta fram din mottagning i appen, alla mottagningar som är anslutna är dock inte synliga.

För att ansluta till ett bokat möte i appen, logga in dig och välj ”Mina ärenden”. 

Närhälsan Online

I appen Närhälsan Online kan du träffa primärvårdens läkare, sjuksköterskor och psykologer i digitala vårdmöten. Du kan söka för lindriga besvär hos dig eller ditt barn men också få sjukintyg för en kortare period, intyg för vård av barn eller inställd resa. Du kan ta bilder och ladda upp i appen under besöket. För bästa bildkvalitet är det bra om du tar de bilder du vill visa vårdgivaren innan besöket startar.

Läs mer om Närhälsan Online

Ungdomsmottagningen Online

I appen Ungdomsmottagningen Online kan du boka och genomföra ett videobesök med personal på ungdomsmottagningarna. Du kan fråga exempelvis om preventivmedel, könssjukdomar, sexualitet, kroppen eller behandling/smittspårning för klamydia. Men det kan också handla om stress, nedstämdhet, oro, relationer eller något annat som du undrar över. 

Läs mer om ungdomsmottagningen online 

Vård och hälsa

Vård och hälsa är Västra Götalandsregionens nya app för digitala vårdmöten. Appen är under uppbyggnad. Från start innehåller appen e-tjänsterna Digitala vårdmöten och Sök vård.

Om du blir kallad till ett digitalt vårdmöte behöver du ladda ner appen eller gå in via sidan Vård och hälsa. Du kan inte själv boka ett digitalt vårdmöte i Vård och hälsa, men vissa verksamheter kommer att erbjuda den funktionen på sikt. 

Sök vård digitalt 

Vård och hälsa innehåller även e-tjänsten Sök vård. Tjänsten utvecklas fortfarande. Det finns därför begränsningar i hur många personer per dag som kan få hjälp. Via Sök vård kan du chatta med en sjuksköterska som ger råd eller hänvisar dig till rätt vård. Tjänsten är öppen alla dagar i veckan och är bemannad klockan 8:00 - 20:30. 

Följande begränsningar gäller för närvarande i e-tjänsten Sök vård:   

  • Du måste ha fyllt 16 år
  • Du kan bara söka vård för dig själv
  • Du kan bara chatta på svenska
  • Endast ett begränsat antal personer per dag kan få hjälp 

Behöver du hjälp med något kring appen kan du mejla support.vardochhalsa@vgregion.se.  

Så här gör du

För att ha ett videomöte behöver du ha tillgång till: 

  • Smartphone eller surfplatta. Dator med kamera och mikrofon fungerar också.
  • Internetuppkoppling
  • E-legitimation  

Det är bra om du kan sitta på en lugn avskild plats där du inte blir störd. Hörlurar med mikrofon (headset) ger bra ljudkvalitet både för dig och den du pratar med.  

Ladda ned den app din mottagning använder sig av. Apparna hittar du där appar finns. Det går också att ansluta sig via webbläsare.

Så här loggar du in: 

  • Klicka på “Logga in” och välj inloggningssätt
  • Fyll i dina kontaktuppgifter
  • Anslut till ditt besök 

Privata vårdgivare

Privata vårdgivare kan ha andra digitala lösningar och appar än de som beskrivs här. Hör med din mottagning vilka digitala tjänster de erbjuder.  

E-tjänster på 1177.se

Genom att logga in på 1177.se kan du kontakta vården och till exempel skicka meddelanden, förnya recept, boka eller omboka tid eller läsa delar av din journal. Vilka tjänster som erbjuds varierar mellan olika mottagningar.

Om du har frågor om digitala vårdmöten till din mottagning kan du ställa dessa via meddelandefunktionen när du är inloggad.

Läs mer om vad du kan göra när du är inloggad på 1177.se

Till toppen av sidan