Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Skador på armar och ben

Knäskålen ur led

Knäskålen kan glida ur led om du får ett kraftigt slag mot knät eller om du vrider knät hastigt. Det gör mycket ont. De flesta blir bra efteråt, men läkningen kan ta några månader. Du kan behöva fysioterapi för att träna upp rörligheten och musklerna kring knäleden efter skadan.

Ett knä i genomskärning.
Knäskålen sitter i främre delen av knät och skyddar knäleden. Om knäskålen glider ur led går den antingen tillbaka av sig själv, eller så kan den behöva läggas tillrätta.

Skadan sker oftast hos barn och tonåringar, men det kan även hända vuxna. Om knäskålen har gått ur led en gång ökar risken för att det ska hända igen.

Ju yngre du är när det händer första gången, desto större är risken för att skadan upprepas. Läs mer om knäbesvär hos barn och ungdomar.

Till toppen av sidan