Behandlingar vid psykiska sjukdomar och besvär

Biblioterapi utnyttjar litteraturens läkande kraft

Innehållet gäller Västra Götaland

Läs en bok och bli frisk! Nej, så enkelt är det inte men läsande tycks främja det psykiska välbefinnandet och snabba på ett tillfrisknande. Från första världskrigets traumatiserade soldater till dagens patienter med psykisk ohälsa, har litteratur visat sig ha en läkande kraft.

Cecilia sitter på en stor fyrkantig kudde med en bok i famnen.
Cecilia Pettersson tycker själv att litteraturen har hjälpt henne. – Det jag har märkt är att läsandet blir en paus från vardagen som gör att man orkar gå vidare.

Man få gå tillbaka 300 år före Kristus för att hitta de första teorierna om litteraturens läkande kraft. Aristoteles pratade om tragedins själsliga och känslomässiga rening. Att han hade rätt upptäckte man under första världskriget på de amerikanska militärsjukhusen. De fysiskt och psykisk skadade soldaterna tycktes återhämta sig snabbare om de fick läsa. År 1916 myntades begreppet biblioterapi.
– Biblioterapi är ett komplement till annan behandling, den ersätter inte exempelvis medicinering, säger Cecilia Pettersson, fil dr och litteraturvetare vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.

Till toppen av sidan