Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Personliga berättelser

Biblioterapin väckte känslor och minnen

Innehållet gäller Västra Götaland
Annelie Carbe sitter i en stor fåtölj på ett bibliotek och läser en bok.
Annelie Carbe tycker att litteraturen hjälpte till att närma sig svåra frågor och trauman.

Det händer något när man läser. En text kan framkalla minnen och känslor. Denna process kan användas inom biblioterapin.
— Jag tycker man får upp saker till ytan och får igång egna tankar som man sedan kan bearbeta, säger Annelie Carbe som provade på biblioterapi.
Men lite rädd för att gå med i läsecirkeln var hon …

Biblioterapi handlar mer om vad en bok väcker hos sina läsare än om berättelsen som sådan. Biblioterapi syftar alltid till att öka det psykiska välmåendet.
Annelie Carbe vet vilken kraft litteratur kan ha. Hon är intresserad av texter och språk. Hon skriver gärna själv. Hon upplåter också sitt lilla kafé till skrivarkvällar och bokmässor i miniatyrformat.
Steget till att använda litteratur i terapeutiskt syfte borde inte ha varit så stort för Annelie men hon kände sig ändå tveksam och rädd inför den första träffen.
— Det var så nytt, hur mycket skulle jag tvinga blottlägga mig själv? Men sedan blev det snabbt en trygghet i gruppen och där spelade ledaren en stor och viktig roll. Jag var också rädd för att inte kunna hantera känslor som skulle kunna komma upp, både mina egna och andras.

Till toppen av sidan