Så fungerar vården

Vården i Västmanland

Innehållet gäller Västmanland

Innehåll - Vården i Västmanland

Visa innehåll som:
Patientavgifter i Västmanland

I tabellen ser du vilka avgifter du betalar för din vård i Region Västmanland. Avgiften är bara en liten del av vad det faktiskt kostar. Resterande kostnad bekostas till största delen av skatter.

Sjukresor i Västmanland

När du reser till och från vården för bland annat läkarbesök eller sjukvårdande behandling kan du få ersättning för en del av dina resekostnader. I första hand ska sjukresan ske med buss, tåg eller egen bil.

Lagar och regler

Hur fungerar högkostnadsskyddet inom vård och tandvård? Vad är skillnaden på sjuklön och sjukpenning? Här får du veta mer.

Sjukhus i Region Västmanland

På sjukhus finns både specialistläkarmottagningar och akutmottagningar. Det finns även speciella kliniker och sjukhus för äldresjukvård, så kallade geriatriska kliniker. Sjukhusvård kan innebära vårdbesök, dagvård eller inläggning på sjukhus.

Hitta rätt i vården i Västmanland

Här kan du se vart du kan vända dig i Västmanland om du om du blir sjuk, skadar dig eller vill fråga om din hälsa.

Välja specialistvård i Västmanland

Om du behöver specialistvård kan du själv välja vilken mottagning du vill söka vård på. Du kan kontakta specialistvårdsmottagningar med egen vårdbegäran eller få en remiss från vårdcentralen eller någon annan mottagning.

Välja vårdcentral i Västmanland

Du kan själv välja vilken vårdcentral du vill söka vård på. Det kan vara en vårdcentral nära hemmet eller jobbet. Du kan också välja en vårdcentral i ett annat landsting, men du kan bara vara listad vid en vårdcentral.

Vårdcentraler i Västmanland

Här hittar du länkar till alla vårdcentraler i Västmanland - både regiondrivna vårdcentraler (Närvården Västmanland) och privata vårdcentraler som har avtal med regionen.

Barnavårdscentraler i Västmanland

Här hittar du länkar till alla barnavårdcentraler i Västmanland.

Provtagning i Västmanland

Behöver du lämna prov inför ditt besök? Här hittar du länkar till provtagningsenheter i Västmanland.

Akut tandvård

Om du eller ditt barn behöver akut tandvård ska du i första hand vända dig till era vanliga tandläkare. På helger kan ni få hjälp av Jourtandvården.

Vad gäller när du söker vård i Västmanland

Det går att söka öppenvård över hela landet. Men varje landsting och region har sina egna bestämmelser om villkoren som gäller i just den regionen, till exempel om remiss krävs eller inte. Här kan du se vad som gäller i din region.

Egen vårdbegäran till Region Västmanland

Med en egen vårdbegäran kan du själv beskriva dina besvär för många av specialistmottagningarna i länet. Du kan göra en egen vårdbegäran genom att logga in e-tjänsterna eller skicka in en pappersblankett.

Digitalt frikort i Västmanland

I Region Västmanland sparas det du har betalat för din vård och behandling digitalt. När du har uppnått summan för ett frikort så visas det när du anmäler dig på din vårdcentral eller mottagning. Du behöver då inte betala för ditt besök.

Vård i Västmanland om du är asylsökande eller saknar tillstånd för att vistas i Sverige

Om du söker asyl, är gömd eller tillståndslös har du speciella rättigheter när det gäller sjukvård och tandvård.

Kallelser till din digitala brevlåda

Har du en digital brevlåda? Då är det dit du får vissa av dina kallelser från Region Västmanland.

Klamydia- och gonorrétest via nätet

Om du vill kan du logga in i e-tjänsterna och beställa ett klamydia- och gonorrétest. Det skickas sen hem till dig med posten. Du utför testet själv och skickar tillbaka brevet. Svaret får du i e-tjänsten.

Hälsocenter i Västmanland

Hälsocenter i Västmanland ger dig stöd att förändra dina levnadsvanor och förbättra din hälsa. Du kan få stöd och vägledning inom matvanor, fysisk aktivitet, stresshantering, sömn, tobak eller alkohol. Vi finns i alla kommuner i länet.

Sjukhusbiblioteket Västmanlands sjukhus Västerås

Sjukhusbiblioteket erbjuder böcker och andra resurser för dig som besöker sjukhuset. Du kan besöka biblioteket och låna utan att vara inlagd på sjukhuset.

Chatta med vården

Du kan chatta med vården i Västmanland. Beskriv dina besvär och få hjälp eller kontakt med en sjuksköterska. Rådgivningen är en kostnadsfri tjänst där får du svara på frågor om hur du mår och vilka besvär du har.

Nationella kvalitetsregister

I nationella kvalitetsregister samlas information från hela landet om en viss sjukdom eller behandling.

Biobankslagen

Du kan behöva lämna prover när du undersöks i vården. Vissa prover sparas i en så kallad biobank.

Digitalt vårdmöte

Digitalt vårdmöte är ett sätt för dig som patient att möta vårdpersonal i ett videosamtal. Det är enkelt, säkert och du behöver inte ta dig till mottagningen. Ett digitalt vårdmöte kan ske antingen via appen Min hälsa eller via Skype och meddelande i inkorgen 1177.se

Sammanhållen journalföring

När du söker och får vård dokumenteras det i en patientjournal. Det främsta syftet är att din vård ska bli så bra och säker som möjligt.

Om du inte är nöjd med vården

Du kan lämna synpunkter eller klaga om du har varit med om något inom vården som du inte är nöjd med. Dina synpunkter kan bidra till att vården blir bättre och säkrare.

Till toppen av sidan