SMÄRTLINDRING UNDER FÖRLOSSNINGEN

Värme som smärtlindring vid förlossning

För de flesta kan en varm dusch eller ett bad lindra smärtan under förlossningen. En varm vetekudde kan också hjälpa. Värmen och vattnet kan sätta fart på kroppens egen smärtlindring. Det hjälper dig också att slappna av.

Värme sätter igång kroppens eget system för smärtlindring. Det är en icke-medicinsk metod. Här kan du läsa mer om smärta under förlossningen.

Så går behandlingen till

Det kan vara skönt att rikta duschens varma vattenstrålar mot de ställen där det gör ont.

Ett varmt bad kan kännas avslappnande och dämpa smärtan.

Det kan också kännas skönt att lägga en vetekudde mot magen eller ryggen, eller där du tycker att det gör ondast. En vetekudde är en slags tygpåse som är fylld med hela vetekorn. När kudden värms blir kornen varma och de håller värmen en stund. Vetekuddar finns att köpa på apotek eller i andra affärer. Det går också att sy egna.

På förlossningsavdelningen brukar de finnas särskilda kuddar som man värmer i mikron.

Hur fungerar smärtlindringen?

Värme gör så att kroppen slappnar av. Det frigörs smärtlindrande hormoner som kallas endorfiner. Värmen ökar också blodflödet i kroppen. Med ökat blodflöde kommer det bra med syre ut i kroppen, vilket dämpar smärtan.

I ett bad kan även känslan av tyngdlöshet göra det lättare att hantera smärtan.

Att rikta duschens strålar mot det onda också avleda smärta. Hjärnan har svårt att ta emot många signaler på en gång. Ungefär som om du nyper dig i armen samtidigt som du får en spruta. Då känns sprutan mindre när du blir lurad av smärtan från nypet. Nypet förvillar kroppens intryck.

På samma sätt kan det lindra smärtan att hålla en varm vetekudde mot det som gör ont.

Vilken annan smärtlindring kan jag kombinera med?

Värme kan användas som ensam smärtlindring eller kombineras med alla andra metoder. 

När under förlossningen passar smärtlindringen bäst?

Dusch, bad och värme kan lindra smärtan under hela förlossningen. Men det är vanligast att det används i början av förlossningen och under öppningsskedet. Det är en bra metod att använda redan hemma, innan man har kommit till förlossningsavdelningen.

Det är inte säkert att det finns badkar på förlossningsavdelningen, men det brukar finnas tillgång till dusch. Att bada under själva utdrivningsskedet är ovanligt och det kräver i så fall extra planering.

Att duscha går oftast lättare längre in i förlossningen.

Värme och vatten är även en bra smärtlindringsmetod efter förlossningen, om du har eftervärkar. Men tänk på att avstå från bad så länge du har de blodiga flytningarna som kallas avslag. Duscha går bra.

Hur länge verkar smärtlindringen?

Smärtlindringen håller i sig så länge du badar, duschar, eller använder värmen. 

Fördelar med värme som smärtlindring

Det finns många fördelar med att använda värme som smärtlindringsmetod. Metoden är enkel och påverkar inte barnet eller värkarbetet på negativt sätt. 

Nackdelar och biverkningar

Det kan vara svårt att känna hur varm vetekudden är om du samtidigt har ryggbedövning. Då kan du få brännskador på huden om det är för varmt. Prata med barnmorskan eller en närstående som är med om du behöver hjälp att kunna känna värmen ordentligt.

Mycket värme kan göra att du får vätskeförlust eller blodtrycksfall. Därför är det viktigt att du dricker ordentligt. Ta en paus från värmen om du känner dig för varm, yr eller inte mår bra.

Ibland kan ett varmt bad göra att du som föder får förhöjd kroppstemperatur. Då kan barnets puls öka. Men det går över.

När är behandlingen olämplig?

Undvik att bada innan du kommer till förlossningsavdelningen om vattnet har gått.

Det kan vara olämpligt att duscha eller bada om du har en slang för ryggbedövning i ryggen.

Det kan vara svårt att bada eller duscha om barnets hjärtljud av någon anledning behöver övervakas ofta.

Påverka och delta i din vård

Som patient har du enligt patientlagen möjlighet att påverka din vård.

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Läs mer på 1177.se

Till toppen av sidan