Att välja vårdmottagning

Välja öppen specialiserad vård i Västerbotten

Innehållet gäller Västerbotten

Om du behöver öppen specialistvård kan du själv välja vilken mottagning i landet du vill söka vård på. Med öppen vård menas vård du kan få utan att bli inlagd på sjukhus. Det gäller också olika undersökningar, till exempel röntgen eller EKG.

I Västerbotten rekommenderas du att först kontakta en hälsocentral eller sjukstuga som gör en första medicinsk bedömning. Om det behövs får du en remiss för att komma vidare till en specialist på sjukhus, till exempel en hudläkare eller ortoped. Det finns också möjlighet att själv ta kontakt med många av specialistvårdsmottagningarna i Västerbotten, men vissa typer av vård kräver alltid att du har en remiss från hälsocentralen, sjukstugan eller någon annan mottagning.

Om du är folkbokförd i någon annan region och vill söka öppen specialistvård i Västerbotten behöver du ta reda på vilka remissregler som gäller både i Västerbotten och i din hemregion. Om någon av regionerna kräver remiss för den typ av besök du vill göra så måste du först vända dig till en hälsocentral, sjukstuga eller vårdcentral. Ta därför reda på remisskraven i regionerna.

Till toppen av sidan