Stängda egenprovtagningar.Det här meddelandet avser Västerbotten

På torsdag och fredag den 20-21 januari har samtliga utlämningsställen för egenprovtagning i länet stängt. Det beror på att laboratoriet inte har kapacitet att analysera fler prover just nu. Det går dock att lämna in tester och sjukvårds- och omsorgspersonal kan hämta tester.

När barn mår dåligt

Mobbning

Mobbning är när någon upprepade gånger blir kränkt av andra. Det kan till exempel vara att bli retad, slagen, eller utfryst. Det kan också vara kränkningar som sker på nätet. Om ett barn blir mobbat måste det alltid tas på allvar. I skolan, förskolan och på fritids finns det en plan för hur personalen ska hantera mobbning.

Även vuxna kan råka ut för mobbning på till exempel olika arbetsplatser. Den här texten handlar om när barn är utsatta för mobbning av andra barn eller av vuxna.

Mobbning kan handla om olika saker, men gemensamt är att de är kränkande för den som är utsatt och att de sker upprepade gånger. Det kan till exempel vara:

  • Att säga elaka ord, viska, ge menande blickar eller skratta åt någon.
  • Att se till så att en person aldrig får vara med.
  • Att sprida rykten som inte är sanna.
  • Att skriva elaka saker om någon eller lägga upp kränkande bilder på nätet. 
  • Att någon slår, sparkar, knuffar eller hotar.

Det viktigaste är vad den som är utsatt upplever. Den som mobbade kanske säger att hen bara skojade, men den som blev utsatt kan ha upplevt det som kränkande.

Du som är barn eller ungdom

Den här texten vänder sig i första hand till föräldrar eller andra vårdnadshavare till ett barn som blir mobbat eller som utsätter andra för mobbning.

Du som är barn kan läsa mer om mobbning på Våga berätta. Här kan du bland annat läsa om Elsa som blev mobbad, men som fick bra hjälp att lösa situationen.

På UMO.se, ungdomsmottagningen på nätet, kan du läsa och se film om mobbning. Här finns också andra ungdomars frågor och egna berättelser om mobbning.

Läs mer

Till toppen av sidan