Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Aktuellt

Undvik konflikter om skärmtid

Innehållet gäller Västerbotten

För många familjer är skärmtid något som ofta kan leda till diskussioner och konflikter. Psykologen David Wemmert tipsar om vad du som förälder kan tänka på.

En pappa sitter med sitt barn i en soffa. Barnet har en surfplatta och hörlurar. Pappan tittar på skärmen och ler.

Spel och sociala medier är skapade för att engagera och hålla oss kvar framför skärmen. Därför är det inte konstigt att både barn och vuxna kan ha svårt att styra om sin uppmärksamhet när vi behöver göra annat, till exempel äta mat.

Gör överenskommelser tillsammans

Genom att komma överens med barnet om vad som gäller kring skärmtid kan du minska risken för konflikter. Påminn barnet i god tid och försök hitta naturliga övergångar till andra aktiviteter när skärmtiden är slut.

– Undvik att bli arg på barnet om ni inte lyckas hålla överenskommelserna. Prata i stället vid ett senare tillfälle när alla är lugna, säger David Wemmert, psykolog på kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten.

Förstå vad skärmtiden betyder

Stunden framför skärmen kan handla om att ha kontakt med vänner och hålla sig uppdaterad om vad som händer i kompisgänget eller i världen. Det kan även vara ett sätt för barnet att få tävla eller utvecklas i ett spel. Ibland fungerar skärmtiden som en slags vila när barnets energi är slut och inte räcker till att leka eller vara aktiv på annat sätt.

– Genom att förstå vad barnet gör och varför blir det lättare att prata och tillsammans hitta lösningar som fungerar för er familj. Det finns ingen mall som passar alla, säger David.

Tips för att minska risken för bråk

  • Bjud in till andra aktiviteter snarare än att fokusera på att begränsa skärmtid.
  • Öka mängden tid tillsammans då barnet får bestämma vad ni ska göra. Det kan handla om 10–15 minuter varje dag.
  • Var nyfiken på vad barnet gör. Skapa en användare och var med och spela.

Digitala föräldrautbildningar

Vissa föräldrar känner behov av att få extra stöd i sitt föräldraskap. Det kan till exempel handla om hur man kan skapa rutiner för barnet, minska konflikter i vardagen eller hur man kan stötta barn med oro.

Du som är förälder till ett barn mellan 6 och 17 år kan få digitalt föräldrastöd i grupp. Anmäl ditt intresse genom att ringa kontaktcenter barn och unga psykisk hälsa Västerbotten. Där gör vårdpersonalen en bedömning för att se om utbildningen passar dig och ditt barns behov.

Läs mer om digitala föräldrautbildningar

 

 

Till toppen av sidan