Ben och fötter

Hallux valgus – snedställd stortå

Hallux valgus innebär att stortån är sned och pekar mot de andra tårna. Ibland trycks också tåleden ut, vilket gör att det blir en knöl på sidan av foten.

Besvär med hallux valgus börjar ofta i medelåldern, även om du kan få besvär redan som tonåring.

Symtom

Fot där tåleden tryckts ut. Illustration.
Om man har hallux valgus kan tåleden tryckas ut. Då ser det ut som att en knöl har bildats där tåleden kommer åt skon.

Hallux valgus börjar med att fotvalvet mellan stortån och lilltån plattas ut.

Stortån vinklas och dras mot de andra tårna på foten. Den främre delen av foten blir lite bredare. Det kan innebära att du får ont när foten kläms i för trånga skor.

Det kan också medföra tryck och skav på tån bredvid stortån. Ibland kan du få sår på andratån.

Tåleden trycks ut

Stortåleden kan ibland bukta ut från foten om du har hallux valgus. Det kan då se ut som att en knöl har bildats där leden ligger emot i skon.

Det beror på att det under huden finns en slemsäck som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Huden blir då ofta röd och irriterad.

Den buktande leden kan göra det svårt att hitta skor som passar och inte klämmer foten.

Hammartå

Hallux valgus kan göra att tårna närmast stortån får ont om plats. När fotvalvet samtidigt sänks kan det leda till att tån intill stortån kröks och bildar en så kallad hammartå.

Överridande tå

Ibland leder felställningarna av tårna till att någon tå lägger sig över en annan tå bredvid. En sådan tå kallas överridande tå.

Överridande tår kan bli sneda och krokiga. De kan skava, göra ont och ge ömma förhårdnader.

När och var ska jag söka vård?

Du behöver för det mesta ingen vård om du får hallux valgus, men om du behöver hjälp att lindra dina besvär kan du kontakta en vårdcentral

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du bor i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Vad kan jag göra själv?

Du kan själv förebygga och lindra dina besvär av sneda stortår genom att använda en stadig sko med gott om plats för foten.

Det kan också vara bra att tänka igenom hur din dag kommer att se ut och välja skor därefter. En sko som passar för festen kan vara mindre lämplig för promenaden hem. Du kanske behöver ta med dig ett extra par skor.

Bra skor och inlägg

Ibland kan det vara bra att använda ett inlägg som lyfter framfoten mellan stortån och lilltån, framför allt om du också har besvär med hammartå. Ett sådant inlägg har ofta en liten upphöjning, en så kallad främre pelott. Den lyfter framfoten och avlastar tårna.

För att skydda ömma tår finns det mjuka ringar av skumgummi, som du kan lägga över förhårdnaderna som gör ont.

En tåspridare av gummi som håller isär tårna för att minska tryck och smärta kan också hjälpa bra. Det finns även bandage och andra hjälpmedel som du kan prova ut.

Vilka hjälpmedel som just du behöver kan du få hjälp med att välja och köpa på en ortopedteknisk avdelning på sjukhuset, på apotek eller i sjukvårdsaffärer. Vissa skoaffärer och skomakare säljer också hjälpmedel för fotbesvär.

Om du har besvär trots bra skor och hjälpmedel kan en ortopedtekniker hjälpa till att prova ut eller tillverka en specialsula.

Ta hand om förhårdnader

Fotvård kan hjälpa dig om du har besvär av hallux valgus . Du kan mjuka upp förhårdnader genom att ta ett fotbad i kroppsvarmt vatten i cirka 20 minuter. När huden är mjuk filar du försiktigt ner den hårda huden med en fotfil och avslutar med att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm.

Om du själv har svårt att sköta om dina fötter kan en fotvårdsspecialist hjälpa till.

Hammartår och överridande tå kräver också bra skor

Det är bra om du använder rymliga, stadiga skor som inte klämmer om du har besvär av en hammartå, en överridande tå eller både och.

Ibland kan dessa tår också göra att du får förhårdnader som gör ont. Den kan också lindras genom att du mjukar upp huden i foten med ett fotbad och försiktigt filar ner den hårda huden.

Undersökning

Genom att titta och känna på fötterna kan en läkare fastställa om du har hallux valgus och problem med hammartå.

Har du mycket besvär avgör en ortoped om din fot behöver opereras. Du kan behöva en remiss från din läkare för att få träffa en ortoped.

Inför en operation görs alltid en röntgenundersökning av din fot.

Du ska förstå informationen om din vård

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning

Behandling

Skelett i foten där tåleden tryckts ut. Illustration.
Om man har svåra problem av hallux valgus får man genomgå en röntgen för att ortopeden ska kunna välja bästa operationsmetod. Ofta går operationen ut på att göra framfoten smalare.

Det finns olika operationsmetoder för hallux valgus där syftet är att räta upp tån och att minska bredden på framfoten.

Vid den vanligaste operationen förskjuter man nedre delen av mellanfotsbenet mot lilltåsidan. Det gör att bredden på framfoten minskas och att stortån kan rätas ut. En skruv sätts ofta för att hålla förskjutningen på plats under läkningstiden.

Operationen görs oftast med lokalbedövning, men ibland blir du sövd.

Efter operationen får du ett mjukt förband kring foten. Det behövs för att stortån ska ligga still. Ibland får du också en gipsskena som håller stortån på plats.

Operation av hallux valgus görs nästan alltid som dagkirurgi där du kan åka hem samma dag.                                                           

Efter två till sju veckor tas förbandet av och stygnen plockas bort. Hur lång tid det dröjer innan förband och stygn plockas bort beror på vilken operationsmetod som har använts.

Hallux valgus och andra felställningar på tårna drabbar ofta båda fötterna, men oftast opereras en fot i taget. Opereras båda fötterna samtidigt kan det bli svårt att gå på grund av smärtan och att båda fötterna är i förband.

Hammartå och överridande tå kan behöva opereras

Hammartår och överridande tår kan behöva opereras när det inte hjälper med bekväma skor och specialsula. Då rätas tårna ut och fixeras med ett mjukt förband.

Efter två till sju veckor tas förbandet av och stygnen plockas bort. Hur lång tid det dröjer innan förband och stygn plockas bort beror på vilken operationsmetod som har använts.

Avstå från rökning och alkohol

Inför en operation och veckorna efter måste du göra uppehåll med rökning. Likaså bör du avstå från alkohol. Genom att avstå från att röka och dricka alkohol minst fyra veckor före och efter operation återhämtar du dig fortare. Såren läker snabbare eftersom blodcirkulationen förbättras. Även din kondition blir bättre.

Om du har du svårt att lämna rökningen är det bra om du berättar det för din läkare. Hen kan informera dig om vilket stöd som finns att få för att kunna göra uppehåll eller att sluta röka. 

Läs med om levnadsvanor i samband med din operation.

Efter operationen

Första dagarna efter en operation svullnar foten. Det är därför bra att lägga upp foten högt när du sitter eller ligger. Räkna med att ta det lugnt de första dagarna efter operationen.

Du ska få information om vilka hjälpmedel som finns och hur du får dem.

Oftast får du en specialsko som kan användas så länge du behöver ha ditt förband. Skon underlättar för dig att belasta foten försiktigt och gå kortare sträckor redan första dagen efter operationen.

Kryckor fyller samma funktion. Kryckor köper du oftast på avdelningen där du opererats eller på din vårdcentral.

Två till tre månader efter operationen kan du börja använda dina egna skor. Ibland kan det dock dröja ända upp till sex månader innan svullnaden släpper.

Värktabletter hjälper

Du kan ha ont de första dygnen efter operationen, men sedan minskar värken. Använd då i första hand receptfria värktabletter som innehåller paracetamol.

Hur länge du behöver vara sjukskriven beror på hur fysiskt tungt arbete du har och hur mycket du behöver röra dig på jobbet.  

Så länge du har förbandet på foten kan du inte köra bil. Det gäller särskilt om det är högerfoten som är opererad och du inte har en automatväxlad bil.

Till toppen av sidan