Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Ben och fötter

Hammartå

Om du har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn.

Du kan få hammartå om du haft för trånga skor. Men orsaken är ofta okänd. Det är till exempel vanligare om du har en förälder som har hammartå.

Det är också vanligt att samtidigt ha en sned stortå, så kallad hallux valgus. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt.

Symtom

Fot där en tå är krökt. Illustration.
Hallux valgus kan göra att tån närmast bredvid stortån blir krokig och lägger sig över eller under stortån, så kallad hammartå.

När du har hammartå är en eller flera tår krökta. När tån är krökt kan ovansidan trycka mot skon, vilket gör ont. Det är vanligt att det blir en förhårdnad av trycket och att förhårdnaden ömmar. Du kan också få ont under framfoten.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du har stora besvär av hammartå och det inte räcker att sköta dem själv eller med hjälp av en fotterapeut.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på många olika språk. Nummer och telefontider hittar du här.

Läs om hur vården för barn och vuxna fungerar i Stockholms län.

Vad kan jag göra själv?

Trycket på tån minskar om du har skor som är rymliga framtill. Du kan också bli hjälpt av att ha ett inlägg i skon, en så kallad pelott. Inlägg kan du köpa till exempel på apoteket eller i en sjukvårdsaffär. Där kan du också hitta små mjuka förband som kan minska trycket på tån.

Det kan kännas skönt om du badar fötterna i fotbad, smörjer dem med mjukgörande salva och filar ner förhårdnaderna. Ibland kan det vara bra att få hjälp av en fotterapeut.

Behandling

Du kan behöva opereras om du har stora besvär. Då tar läkaren bort en bit av benet i tån, och ibland också en bit av förhårdnaden. Du får lokalbedövning under operationen och får oftast åka hem direkt efteråt.

Efter operationen kan du få smärtstillande läkemedel i några dagar, eftersom tån kan vara ganska svullen och göra ont. Det kan vara bra att vila med foten högt så mycket som möjligt de första dagarna. Stygnen och förbandet brukar tas bort av en distriktssköterska efter cirka två veckor. Läkningen efter operationen tar ofta tre till fyra månader.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan