Mammografi - Bröstcentrum, Södersjukhuset

Fatburs brunnsgata 7, Stockholm

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag09.00–11.00
Måndag13.00–15.00
Tisdag09.00–11.00
Tisdag13.00–15.00
Onsdag09.00–11.00
Onsdag13.00–15.00
Torsdag09.00–11.00
Torsdag13.00–15.00
Fredag09.00–11.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–16.00
Tisdag07.30–16.00
Onsdag07.30–16.00
Torsdag07.30–16.00
Fredag07.30–12.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Fatburs brunnsgata 7, Stockholm
Län, kommun:
Stockholms län, Stockholm
Postadress:
Fatburs brunnsgata 7, 118 28 STOCKHOLM
Webbplats:
http://www.sodersjukhuset.se

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Pendeltåg Stockholms Södra, uppgång Swedenborgsgatan. Tunnelbana Medborgarplatsen eller Mariatorget

Välkommen till Mammografi - Bröstcentrum Södersjukhuset

Mammografi innebär en röntgenundersökning av brösten. Vi har två mottagningar. En mottagning för mammografihälsokontroll, (mammografiscreening) där vi skickar ut kallelser till kvinnor mellan 40-74 år. På den andra mottagningen, klinisk mammografi, undersöker vi dig som blivit återkallad eller dig som har fått remiss från din läkare för undersökning av dina bröst.



Mammografi för dig med remiss från läkare

Förfrågan och ändring av tid. Telefonnummer 08-123 633 12, menyval 2

Telefontider

Måndag - Torsdag 9.00 -11.00, 13.00-15.00

Fredag 9.00-11.00




Mammografiscreening 40-74 år

Förfrågan och ändring av tid. Telefonnummer 08-123 633 20

Telefontider

Måndag - Torsdag 09.30-11.00, 13.00-15.00

Fredag 09.30-11.00

Ägarform: Region

Verksamheten tillhör Region Stockholm.

Alla kvinnor mellan 40-74 år ingår i ett regionalt screeningprogram och kallas till regelbundna undersökningar.

Om du känner en knöl i bröstet
Kontakta din husläkare för remiss till oss. Därefter får du en kallelse till mammografiundersökning.

Alla kvinnor som är mellan 40 och 74 år erbjuds i Region Stockholm mammografiundersökning vartannat år. Detta gör man för att så tidigt som möjligt hitta förändringar i bröstvävnaden som skulle kunna vara en tumör. Om man upptäcker förändringar tidigt så har man mycket bra förutsättningar för att bota sjukdomen. 

Tryck här för att läsa mer om mammografi

Tryck här för att läsa om ultraljud av bröst

Tryck här för att läsa om vävnadsprov från bröst

Tryck här för att läsa om insättning av metallmarkör i bröstet

Du är välkommen till oss om du har en kallelse till mammografiscreening eller om din läkare skickat en remiss till oss. Du behöver invänta kallelsen innan du kan komma till oss. Vi har inga drop-in-tider.

Ta med legitimation till besöket.

Om du har behov av till exempel sjukresa eller tolk är det viktigt att du kontaktar oss i god tid innan ditt besök.

Du får gärna ha med dig en anhörig som medföljare.

Mammografiundersökningen börjar med att en sjuksköterska ställer frågor till dig, till exempel om du har känt någon förändring i brösten eller har opererat brösten.

Därefter får du klä av dig på överkroppen och dina bröst undersöks i en speciell röntgenapparat. Brösten trycks samman en mycket kort stund då bilden tas.

Bilderna analyseras av röntgenläkare som är specialiserade på bröstutredningar. Om du har gjort mammografi tidigare, jämförs de nytagna bilderna med de föregående.

Vanliga frågor och svar

Varför vill ni att jag ska komma tillbaka?

Det beror på att läkaren som har granskat bilderna vill att du kommer tillbaka för kompletterande bildtagning. Det kan bero på att bilderna inte blev tillräckligt tydliga eller att läkarna sett något på bilderna som behöver utredas mer.

När du kommer tillbaka till mammografimottagningen tar man nya röntgenbilder och gör en ultraljudsundersökning. Ibland behövs provtagning (cell/vävnadsprov). Ultraljud och eventuell provtagning görs av en läkare, som förklarar vad vi sett.

Jag känner en knöl i bröstet. Vad ska jag göra?

Kontakta din husläkare för remiss till oss. Därefter får du en kallelse till mammografiundersökning.

Gör undersökningen ont?

Människor är olika smärtkänsliga. Om du vid undersökningstillfället är öm i dina bröst (till exempel beroende på hormonella orsaker) kanske du upplever att det gör ont. Det är viktigt att veta att smärtan inte är farlig eller kan skada dig.

Är mammografi farligt?

Nej, mammografiscreening är inte farligt. Däremot finns möjlighet att upptäcka en tidig cancersjukdom, vilket kan vara avgörande för att bota den i tid.

Undersökningen är ofarlig, men kan upplevas obehaglig när bröstet kläms ihop.

Jag har bröstimplantat. Kan jag undersökas?
Ja.

Jag är gravid kan jag undersökas?

Graviditet utgör inget hinder för mammografiundersökning i strålskyddshänseende eftersom livmodern inte befinner sig inom det primära strålfältet, och den spridda strålningen är av sådan karaktär att stråldosen till fostret är försumbar jämfört med den naturliga bakgrundsstrålningen. Det är kvinnans tillstånd som får avgöra om undersökningen tekniskt går att genomföra månaden/månaderna innan beräknad förlossning.

Mer om mammografi, ultraljud och MR

Vad är undersökningarna bra för och är de säkra?

Strålning används på olika sätt för att ta bilder av kroppens inre. Bilderna behövs för att kunna hitta sjukdomar och som hjälp vid olika ingrepp. Bilder tagna med hjälp av strålning är ofta avgörande för att läkarna ska kunna ställa korrekt diagnos och det är viktigt för att du ska få bästa möjliga vård. Här vill vi ge dig den information du behöver för att förstå nyttan med undersökningen och att risken med strålningen alltid är låg.

Var kommerstrålningen ifrån?

Människan har i alla tider har utsatts för strålning från naturliga källor. Risken med en stråldos beror på hur mycket strålning man har fått men det beror också på var i kroppen man har fått den, eftersom vissa organ är mer känsliga än andra. Effektiv dos som anges under varje undersökningstyp nedan är ett begrepp som används för att ange hur stor risken med strålning är. Effektiv dos som har enheten millisievert, mSv, tar hänsyn till både hur mycket strålning man har fått och vilka organ som har fått den. I genomsnitt får den som bor i Sverige 3 mSv per år totalt. 1 mSv får vi från naturlig bakgrundsstrålning som kommer från rymden, berggrunden och naturligt förekommande radioaktiva ämnen i mat och våra egna kroppar. 1 mSv får vi från våra bostäder i form av radongas från byggnadsmaterial eller marken som huset står på och 1 mSv får vi från medicinska undersökningar

Mammografi görs enligt samma princip som vanlig slätröntgen men man använder särskilda maskiner som är anpassade för ändamålet. Effektiv dos: 0,3 mSv

Metoder som inte ger någon stråldos

Olika undersökningstyper är bra på olika sätt. I vissa fall kan man använda metoder som inte ger någon stråldos alls och ändå få den information man behöver. Magnetresonanstomografi som vanligen förkortas MR, använder sig av magnetism och radiovågor för att skapa bilder och ger därför ingen stråldos. En MR ser ut som en tunnel, ungefär som en datortomograf fast längre. Ultraljud använder sig av ljudvågor och ger inte heller någon stråldos.

Risken i perspektiv är att inte genomföra undersökningen.

Alla undersökningar kan ge stora fördelar genom att leda till rätt behandling. Dina läkare ser till att din undersökning är berättigad, dvs att nyttan med undersökningen alltid överstiger risken med att genomföra den. Risken för att få cancer under livet är ungefär en på tre, oavsett om man har genomgått undersökningar med strålning eller inte. Tack vare tidig upptäckt och behandling botas över hälften av patienterna och många kan även leva länge med sjukdomen. Om man behöver genomgå flera undersökningar med strålning görs bedömningen i varje enskilt fall av läkaren. Alternativa metoder utan strålning övervägs alltid. Det spelar ingen roll om man genomför alla undersökningar på samma dag eller under flera års tid, varje undersökning innebär en risk oberoende av tidigare undersökningar. Forskningen visar att även vid så låga stråldoser som de man får vid medicinska undersökningar finns en viss risk för skador på celler och DNA. Dock är denna risk så liten att den är svår att mäta exakt. Eventuella skador från strålningen kan ta tio år eller mer att utvecklas till cancer, och det är svårt att fastställa om cancer uppstod på grund av strålningen eller annan orsak.

Sammanfattning 

  • Risken med att inte göra undersökningen är oftast mycket större än risken med att genomgå den.
  • Risken med en undersökning är mycket liten jämfört med den risk som alla har att få cancer.
  • Personalen som utför undersökningar gör vad de kan för att hålla stråldoserna så låga som möjligt, och läkaren överväger alltid alternativa metoder som inte innebär användning av strålning.

 

Efter en mammografihälsokontroll skickar vi svaret hem till dig inom två veckor.

Du kan bli återkallad efter en screeningundersökning. Det kan bero på att bilden är suddig och behöver tas om eller att bilderna är svårbedömda och ytterligare utredning krävs.

Vid mammografiundersökning via remiss skickas svaret till din remitterande läkare.

Vid provtagning från brösten meddelas svaret av Bröstkirurgen SÖS 
08-123 633 12 menyval 1. Om du är patient på Onkologen så får du provsvaret från din läkare där.  

  • I entréhallen finns en bistro som serverar lunch, smörgåsar, kaffe och kakor.

    Bistrons öppettider

    Måndag-torsdag kl.08.00-16.00
    Fredag kl.08.00-14.00
    Lördag-söndag samt helgdagar stängt
    Telefon: 08-84 15 50

    I entréhallen finns också Pressbyrån där du kan ladda ditt SL-kort eller köpa färdigrätter, tidningar, godis med mera.

    Pressbyrån har öppet:

    Måndag-fredag kl. 6.30- 21.30
    helger kl. 9.00-19.00


    Rackarbacken

    På Hjalmar Cederströms gata 20 ligger Restaurang Rackarbacken, Sös personalrestaurang. Restaurangen är öppen för alla och serverar lunch alla vardagar.

    Rackarbackens lunch serveras:

    Måndag-fredag kl. 10.30-14.00
    Telefon: 08-123 615 15 

    Veckans meny hittar du här

Till toppen av sidan