OPERATIONER AV MAGE OCH TARMAR

Fetmaoperationer

En fetmaoperation kan vara ett alternativ om din hälsa är i fara på grund av din övervikt. En fetmaoperation kan öka dina chanser att få ett längre och mer hälsosamt liv. Men det finns risk för komplikationer och du måste vara beredd att ändra dina levnadsvanor.

Den här texten riktar sig till dig som är vuxen. Det har gjorts fetmaoperationer på barn och ungdomar, men det finns ännu inte tillräcklig kunskap om komplikationer och effekter på lång tid. Därför har vi ännu ingen text om barn och fetmaoperationer.

Olika typer av fetmaoperationer

Idag används främst följande tre metoder vid fetmaoperationer:

 • Gastrisk bypass, då en stor del av magsäcken och en del av tunntarmen kopplas ur. Den metoden är vanligast.
 • Gastrisk sleeve, då en stor del av magsäcken opereras bort.
 • Duodenal switch, då en stor del av magsäcken opereras bort och en stor del av tunntarmen kopplas ur. Den metoden används bara vid extrem fetma.

Du och kirurgen diskuterar vilken operationsmetod som kan passa bäst för dig. Kirurgen föreslår sedan vilken operation som är lämplig.

En metod som tidigare användes är gastrisk banding, då magsäcken gjordes mindre genom att den snördes ihop med ett band. Den metoden används inte längre.

Förberedelser

Från det att läkaren skickar en remiss till att du blir opererad kan det ta upp till ett år.

Du kan behöva gå ner i vikt före operationen

Du kan behöva gå ner en del av din övervikt innan du opereras. Det är för att minska storleken på levern och för att minska mängden fett som ligger runt magens inre organ. Detta gör det lättare för kirurgen att genomföra operationen. Det kan också öka dina chanser att behålla en lägre vikt i framtiden om du går ner i vikt före operationen.

Du får ofta bara dricka pulverdrycker före operationen. Du får börja med dieten mellan sex och två veckor före operationen.

Fasta och tvätt före operationen

Du får prata med en läkare en tid före operationen. Då får du information om hur du ska förbereda dig.

Du får inte äta något sex timmar före operationen. Du behöver också tvätta dig flera gånger med en bakteriedödande tvål. Du får även läkemedel för att inte få blodpropp och infektioner under operationen.

Bra att sluta röka inför en operation

Det är bra att sluta röka innan operationen. I vissa landsting är det ett krav att göra ett rökstopp sex veckor före och sex veckor efter operationen. Annars får du inte opereras. Rökstopp gör att såren läker bättre och att risken för komplikationer minskar. Du kan få hjälp att sluta röka och råd och stöd av vårdpersonal om du behöver det.

Hur lång tid tar operationen?

En fetmaoperation tar mellan 40 minuter och 90 minuter att genomföra. Du blir sövd och du blir opererad med så kallad titthålskirurgi, som också kallas laparoskopi.

Hur kan operationen hjälpa mig att minska i vikt?

I magsäcken bildas ett hormon som gör att du känner hunger. Det heter ghrelin. Ghrelin skickar hungersignaler till hjärnan när magsäcken är tom. När delar av magsäcken tas bort eller kopplas ur produceras mindre ghrelin och du känner inte hunger lika lätt. Det bidrar till viktminskningen efter en fetmaoperation.

Omkoppling av tunntarmen bidrar till viktminskning

I den första delen av tunntarmen blandas maten med galla och bukspott. Gallan och bukspottet hjälper till att finfördela maten så att kroppen kan ta upp näringen.

Vid gastrisk bypass kopplas tunntarmen om. Det gör att tunntarmen får ta emot osmält mat vilket den inte klarar av. Därför skickar tunntarmen ut signaler till hjärnan som talar om att du är mätt. 

Vid operationen duodenal switch kopplas första delen av tunntarmen ur och sätts ihop igen i en senare del av tunntarmen. Då kommer galla och bukspott i kontakt med maten i ett senare skede. Detta medför att det dröjer innan maten finfördelas. Det gör att kroppen inte hinner ta upp lika mycket av näringen som tidigare.

Så går det till att göra en gastrisk bypass-operation

Vid en gastrisk bypass opereras större delen av magsäcken bort. Det gör att du blir mätt snabbt när du äter. Tunntarmen får då ta emot osmält mat vilket den inte klarar av. Därför skickar tunntarmen ut signaler till hjärnan som talar om att du är mätt. De röda prickarna är maten och de gröna fyrkanterna är bukspott och galla som finfördelar maten. Fotograf/Illustratör: Kari Toverud

Vid en gastrisk bypass kopplas en stor del av magsäcken bort. Magsäcken och första delen av tunntarmen kopplas sedan ihop med tunntarmens mellersta del. Detta innebär att maten du äter når tunntarmen snabbt. Du blir fortare mätt när maten kommer direkt ner i tunntarmen i stället för att passera hela magsäcken. Det gör att du äter mindre och går ner i vikt.

Efter en gastrisk bypass kan du må illa och känna dig matt om du äter för fort, för mycket eller för sött. Efter en gastrisk bypass är du ofta inte heller lika sugen på fet och söt mat.

Så går det till att göra en gastrisk sleeve-operation

Vid en gastrisk sleeve opereras en stor del av magsäcken bort. Det gör att du blir mätt snabbt när du äter. De röda prickarna är maten och de gröna fyrkanterna är bukspott och galla som finfördelar maten. Fotograf/Illustratör: Kari Toverud

Vid en gastrisk sleeve görs magsäcken om till ett smalt rör. Ungefär två tredjedelar av magsäcken opereras bort. Eftersom magsäcken blir mindre blir du också mätt snabbare.

Så går det till att göra en duodenal switch-operation

Vid en duodenal switch opereras en stor del av magsäcken bort. Det gör att du blir mätt snabbt när du äter. Även en stor del av tunntarmen kopplas ur. Det gör att galla och bukspott når maten i ett senare skede. Då kan inte kroppen ta upp lika mycket näring som tidigare. De röda prickarna är maten och de gröna fyrkanterna är bukspott och galla som finfördelar maten. Fotograf/Illustratör: Kari Toverud

Vid en duodenal switch görs magsäcken om till ett smalt rör, precis som vid gastrisk sleeve. Dessutom kopplas en stor del av tunntarmen ur. Vid en duodenal switch når inte gallan och bukspottet maten förrän i allra sista delen av tunntarmen. Detta gör att en del av näringen av maten du äter inte hinner tas upp i tunntarmen. Kroppen hinner alltså inte ta upp lika mycket fett och näringsämnen som tidigare. Detta gör att du minskar i vikt. Du minskar också i vikt på grund av att magsäcken har förminskats.

Så mår du efteråt

Du får oftast stanna på sjukhuset i en till två dagar. De första dagarna efter operationen är det vanligt att du har lite ont i magen. Du kan också må illa. Det kan vara en biverkning från läkemedlen som användes när du sövdes vid operationen.

De flesta är sjukskrivna två till fyra veckor efter operationen. Du kan känna dig trött och orkeslös de första veckorna efter operationen. Det beror till stor del på att du snabbt går ner i vikt.

Den första tiden efter en fetmaoperation kan du äta väldigt lite varje måltid. I början får du följa en diet med flytande mat. Sedan får du äta mosad mat och efter några veckor går du över till mat med fast konsistens. En dietist hjälper dig med vad och hur du ska äta efter operationen.

Efter ett till två år efter operationen kan du oftast äta normalstora portioner.

Risk för diarré och kräkning efter gastrisk bypass och duodenal switch

En stor del av tunntarmen är urkopplad efter en gastrisk bypass och efter en duodenal switch. Den delen av tunntarmen som är kvar kan endast bryta ned en liten mängd fett. Det gör att du kan få diarré när du äter för mycket fett. Diarrén består av fettet som tarmen inte har tagit upp. Socker och laktos som finns i mjölkprodukter kan också orsaka diarréer. Du kan minska risken att få diarré genom att undvika fet mat och söt mat.  

Det kan bli fullt i det nya magsäcksröret om du äter för fort, för mycket eller om du tuggar maten för dåligt. Då tar det stopp. Ibland kommer maten upp igen och du kräks.

Komplikationer och besvär

Kontakta kliniken eller mottagningen där du opererades om du inte mår bra efter din operation.

Besvär som kan uppstå inom några dagar efter operationen

Den första tiden efter en fetmaoperation finns det en risk för komplikationer. De vanligaste komplikationerna är blödning och läckage. Du kan också få blodproppar eller infektioner, såsom lunginflammation.

Blödning

Ibland kan du få en blödning från någon av kopplingarna eller delningarna som gjordes i samband med operationen. Blödningar uppstår oftast under det första dygnet efter operationen.  Det är ovanligt att du får en blödning efter att du har skrivits ut från sjukhuset.

Läckage

Ibland kan du få läckage från någon av kopplingarna eller delningarna som gjordes i samband med operationen. Det kan uppstå upp till tio dagar efter operationen, men är vanligast efter tre till fem dagar. Du behöver få vård snabbt om du får ett läckage. I de flesta fall behöver du opereras.

Symtomen på läckage kan variera, du kan till exempel få feber, ont i magen eller bli så orkeslös att du inte orkar ta dig ur sängen.

Lungkomplikationer och blodproppar

Sängläge, övervikt, rökning och smärta kan göra att andningen och blodcirkulationen blir sämre. Sämre andning kan leda till lunginflammation. Sämre blodcirkulation kan leda till blodproppar.

Du kan minska risken för lunginflammation genom aktiv andningsgymnastik. Risken för blodproppar kan du minska genom att du rör på dig så mycket som möjligt och genom att inte röka. Du får ofta blodförtunnande sprutor i samband med operationen och en kort tid efteråt för att undvika blodproppar.

Besvär som kan uppstå en längre tid efter operationen

Dumpning

Du som har genomgått en fetmaoperation kan må illa, kallsvettas och känna dig matt om du äter snabbt. Det kallas för dumpning. Dumping beror på att maten har kommit ner i tunntarmen för snabbt. Det kan kännas obehagligt men är inte farligt. Oftast går obehaget över inom 15 till 30 minuter. Du lär dig fort i vilken takt du bör äta för att inte må dåligt.

Tarmvred

Vid tarmvred gör det väldigt ont i hela magen och du kan må illa och kräkas. Sök vård om du får väldigt ont i magen som inte går över på en timme.

Näringsbrist

Det finns en liten risk att få mineralbrist, vitaminbrist och undernäring efter en fetmaoperation. Du behöver därför äta kosttillskott i resten av ditt liv. Efter en fetmaoperation får du råd från en dietist om vad och hur du ska äta. Det är mycket viktigt att du följer dessa råd för att undvika näringsbrist. Råden hjälper dig också att undvika att gå upp i vikt.

Det är också viktigt att du följer instruktionerna noggrant om uppföljning och provtagning för att upptäcka näringsbrist i tid.

Missbruk

Efter en fetmaoperation tar kroppen upp alkohol snabbare än tidigare. Det har visats att risken för alkoholmissbruk ökar lite. Därför är det viktigt att du som ska göra en fetmaoperation inte har alkoholmissbruk eller andra sorters missbruk.

Benskörhet

Det finns risk för att utveckla benskörhet efter en fetmaoperation. Det kan bero på att kroppen har sämre förmåga att ta upp till exempel kalk och D-vitamin. För att minska risken för benskörhet behöver du därför tillskott av kalk och D-vitamin.

Järnbrist

Efter en fetmaoperation har kroppen svårare att ta upp järn. Därför rekommenderas du att ta järntillskott. Om du har mens och brukar blöda mycket kan du söka hjälp hos en gynekolog för att minska menstruationsblödningen. Då minskar du också risken för järnbrist.

Överskottshud som ger eksem och sår

Hudveck av överskottshud bildas när du har gått ner i vikt snabbt. Det kan göra att du får svårt att hålla dig ren.  Du kan också få skav, eksem eller sår.

Det skiljer sig mellan olika landsting vad som gäller för att du ska få operera bort överskottshuden, och hur lång väntetiden är. Generellt gäller att din vikt ska vara stabil, det vill säga du ska inte gå upp och ned i vikt. Du ska också ha ett BMI under 30 eller helst ännu lägre. Det ska också ha gått minst två år sedan du gjorde fetmaoperationen. En operation för att ta bort överskottshud görs inte av kosmetiska skäl. Det görs endast om du har svårt att hålla dig ren, om du har svårt att röra dig eller om du har skav, sår eller eksem. 

Operation av kosmetiska skäl får du oftast bekosta själv hos en privatpraktiserande plastikkirurg.

Förändringar som kan orsakas av viktminskningen

Efter en fetmaoperation går du snabbt ner i vikt. Under de första tre till sex månaderna kan förändringar ske i kroppen på grund av detta. Dessa förändringar är tillfälliga och går över efter en tid. Du behöver alltså inte söka vård på grund av dessa förändringar. Det här är några av de vanligaste förändringarna:

 • Du har värk i kroppen.
 • Du känner dig trött.
 • Du är frusen.
 • Du får torr hud.
 • Du har håravfall.
 • Du har humörsvängningar.

Varför görs fetmaoperationer?

Fetma kan innebära en stor risk för att du får flera allvarliga sjukdomar, till exempel diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och sömnapné. Personer med fetma möter dessutom ofta fördomar i samhället och kan bli diskriminerade i arbetslivet. Det kan leda till att du blir nedstämd och deprimerad.  

En fetmaoperation kan vara ett alternativ om du inte kan gå ner i vikt trots att du har försökt att förändra din livsstil och om du har eller riskerar att få hälsoproblem på grund av din vikt.

När kan en fetmaoperation vara olämplig?

Fetmaoperationer brukar ge mycket goda resultat och ganska lite biverkningar. Men det finns risk för komplikationer vid alla operationer.  Du måste vara beredd på att ändra levnadsvanor både före och efter operationen. Det gör att risken minskar för komplikationer och att du undviker att gå upp i vikt igen.

Om du har något missbruk eller är beroende av till exempel alkohol, kan det hända att läkaren bedömer att det inte är lämpligt att genomföra operationen.

Det görs alltid en individuell bedömning om du kan opereras eller inte. Beslutet baseras bland annat på hur kraftig fetma du har, om du har andra sjukdomar, tar vissa läkemedel och hur gammal du är. Det är alltid en kirurg som är specialiserad på överviktskirurgi som avgör om en fetmaoperation ska genomföras eller inte.

Vad krävs för att du ska få fetmaopereras?

Vilka regler som gäller för att du ska få göra en fetmaoperation skiljer sig mellan olika landsting.

Följande regler kan gälla:

 • Du ska ha fyllt 18 år.
 • Du har ett BMI över 40.
 • Du har ett BMI över 35 och en sjukdom som beror på din övervikt.
 • Du ska ha gjort seriösa försök att minska din vikt, till exempel med hjälp av dietist, viktgrupp eller läkemedelsbehandling, utan att uppnå bestående resultat.
 • Du ska vara välinformerad om vad en fetmaoperation innebär.
 • Du ska vara beredd att förändra dina levnadsvanor, framförallt dina matvanor.

Vid vissa sjukdomar och tillstånd bör du inte göra en fetmaoperation

Vissa sjukdomar och vissa läkemedel kan innebära allvarliga risker eller göra resultatet av operationen mycket sämre. Därför brukar du inte få opereras om något av följande passar in på dig:

 • Du har nyligen haft en hjärtsjukdom eller en stroke.
 • Riskerna med operationen bedöms vara för stora, beroende på andra allvarliga sjukdomar.
 • Du är gravid.
 • Du missbrukar alkohol eller narkotika.
 • Du har en obehandlad ätstörning.

Även vissa psykiska sjukdomar kan innebära att du inte opereras. Det beror bland annat på att du behöver kunna klara av eventuella komplikationer efter operationen och den livsstilsförändring som krävs.

Det kan hända att du inte får opereras om du är över 60 år. Det beror bland annat på att risken för komplikationer efter en fetmaoperation kan öka ju äldre du är. En annan orsak är att fetma hos äldre inte brukar ha så negativa effekter som hos yngre.

Graviditet efter fetmaoperation

Det är bra om du undviker att bli gravid under det första året efter operationen. Det beror på att du under den perioden snabbt går ner i vikt. Det gör att fostret kan få för lite näring. Om du blir gravid är det viktigt att du berättar för mödravården att du har gjort en fetmaoperation. Då kan mödravården kontrollera att dina blodvärden är bra redan från graviditetens början.

Så påverkas livet av en fetmaoperation

I början minskar du oftast din vikt snabbt. Beroende på utgångsläget kan du räkna med att gå ner ett till tre kilo i veckan under de första månaderna. Efter tre till sex månader går viktnedgången långsammare. Du når den lägsta vikten efter sex till arton månader. De flesta når inte en vikt som ligger under BMI 25 men ofta leder operationen till att du tappar 50 – 75 procent av din övervikt. De flesta lyckas behålla vikten efter viktnedgången. Drygt en av tre får tillbaka samma vikt som de hade före operationen.

Din fysiska hälsa kan förbättras

Viktminskningen leder till många positiva effekter. Bland annat minskar risken för tidig död. Risken minskar även för att du ska få sjukdomar som är kopplade till fetma, som hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Du som har diabetes typ 2 kan få bättre blodsockervärden och du halverar risken för hjärtinfarkt genom att gå ner i vikt. En del kan även sluta med mediciner. Det beror på att insulinkänsligheten ökar när fetman minskar. Även besvär med rygg, leder och sömnapné förbättras.

Livskvaliteten brukar öka när vikten minskar genom att din fysiska förmåga blir bättre. Det gör att du inte längre hindras i vardagen av orsaker som beror på att du har fetma.

Hur du mår psykiskt ändras inte alltid

Du som har haft mycket ångest och nedstämdhet före operationen kan känna att detta minskar under en tid efter operationen. Men ofta kommer ångesten och nedstämdheten tillbaka.

Du behöver anpassa dig till nya matvanor

Efter operationen behöver du ändra dina matvanor. Den första tiden efter operationen får du bara äta mat i flytande form. Sedan går det bra att äta vanlig mat men i mindre portioner. Ungefär ett år efter operationen kan de flesta äta en normalstor portion vid varje måltid.

Du som har genomfört en fetmaoperation behöver tänka på följande:

 • Du bör inte äta för snabbt.
 • Du bör undvika fet mat.
 • Du bör undvika snabba kolhydrater.
 • Du måste komplettera maten med olika kosttillskott.
 • Det är viktigt att du rör på dig.

Du behöver gå på kontroller under resten av livet

Du som har blivit opererad måste resten av livet gå på kontroller hos sjukvården. Det är viktigt att tidigt upptäcka eventuella brister på till exempel B12, D-vitamin och järn.

Du som har genomgått en duodenal switch-operation måste kontrolleras varje år då det efter denna operation finns större risk för näringsbrist än efter de andra operationsmetoderna.

De flesta kliniker som utför fetmakirurgi har ett uppföljningsprogram för dig som har opererats. Vid några tillfällen efter operationen får du då träffa exempelvis en sjuksköterska och en dietist som ger råd och hjälp om livsstil, matvanor och motivation.

Påverka och delta i din vård

För att du ska kunna vara delaktig i din vård är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan