Operationer av brösten

Operation vid bröstcancer

Behandling mot bröstcancer börjar oftast med en operation. Ibland opereras bara en del av bröstet, andra gånger tas hela bröstet bort. Det beror bland annat på vilken sorts bröstcancer det är och vad du själv vill.

Det är vanligt att bli opererad i armhålan samtidigt som cancertumören tas bort. Det är för att se om cancern har spridit sig.

De flesta behöver bara vara på sjukhuset samma dag som operationen. En del behöver stanna kvar efteråt till nästa dag. Det beror på vilken sorts operation som har gjorts och vad som gäller där du får vård.

Den bågformade linjen visar ärret efter snittet vid en bröstbevarande operation. De streckade linjerna visar vilken del av bröstkörteln som har tagits bort. Formen kan påminna om en tårtbit och kallas därför ibland tårtbitsoperation.

Att operera bort en del av bröstet

Före operationen träffar du kirurgen som ska operera dig. Kirurgen känner med fingrarna efter cancertumören och gör markeringar med en penna på din hud där du ska opereras. Ibland markerar kirurgen också de planerade snitten.

Ibland går det inte att känna cancertumören med fingrarna. Då gör kirurgen markeringen med hjälp av ultraljud eller röntgen på en mammografiavdelning.

Kirurgen opererar bort en bit av bröstkörteln genom ett snitt i huden. En bit av den friska vävnaden intill bröstkörteln tas också bort. Hur snittet blir beror på var cancern sitter och på bröstets form och storlek.

Den bortopererade delen röntgas innan operationen avslutas. Röntgenbilderna kan visa om hela cancertumören är borta. Den del av bröstkörteln som är kvar förs ihop, så att formen ska bli jämn och fin. Sedan sys såret ihop.

Ibland sitter cancertumören på ett sådant sätt att bröstet behöver formas om för att resultatet ska se bra ut. Det görs samtidigt som canceroperationen. Då tar operationen oftast lite längre tid.

Ärret efter snittet går oftast en bit in mot armhålan om hela bröstet har tagits bort.

Att operera bort hela bröstet

Före operationen träffar du kirurgen som ska operera dig. Kirurgen gör markeringar med en markeringspenna på din hud där du ska opereras.

Kirurgen gör oftast ett ovalt snitt runt bröstet. Hela bröstkörteln tas bort tillsammans med en bit av huden.

Området där bröstet satt görs så jämnt som möjligt, så att en yttre bröstprotes ska kunna sitta bra. Sedan sys såret ihop.

Ibland kan ett nytt bröst skapas i samband med operationen. Här kan du läsa mer om bröstrekonstruktion.

Att ta bort hela bröstet kallas mastektomi.

Till toppen av sidan