EFTER FÖRLOSSNINGEN

Bristningar vid förlossning

De flesta som föder barn vaginalt får sår i slidan och mellangården under förlossningen. Såren kallas för bristningar. Även ändtarmens ringmuskel kan skadas, men det är ovanligt. Bristningarna sys ihop direkt efter förlossningen. En del kan sedan få besvär efteråt. Sök vård om du har besvär.

Du kan behöva söka vård flera gånger. Det går bra att söka vård även om det har gått lång tid sedan förlossningen.

Symtom

Det är vanligt att få ont i underlivet efter förlossningen. Det brukar snabbt bli bättre dag för dag.

Du kan få ett eller flera av följande besvär:

 • Ont när du sitter.
 • Ont när du kissar.
 • Infektion i såren. Då får du mer och mer ont. Du kan få variga flytningar och feber.
 • Stygn som skaver eller släpper.

Det kan också vara nervöst att bajsa efter förlossningen om du har fått bristningar. En del håller sig och får då förstoppning.

När och var ska jag söka vård?

Sök vård om du har besvär eller frågor om bristningar.

Ta kontakt med en förlossningsavdelning eller en barnmorskemottagning för att få hjälp.

Ibland kan du behöva söka vård flera gånger.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du ska söka vård.

Stockholms län

Råd på andra språk

Om du är folkbokförd i Stockholms län kan du få kostnadsfria råd på

 • Finska telefon 1177 vardagar klockan 8–12
 • Arabiska telefon 08-123 130 80 alla dagar klockan 822
 • Somaliska telefon 08-123 130 90 vardagar klockan 8–17

Vad kan jag göra själv?

Den första tiden efter förlossningen är underlivet svullet och ömt. Be gärna närstående om hjälp med praktiska saker så du får möjlighet att ta det lugnt och vila. Det finns också andra saker som underlättar:

 • Du kan ta smärtstillande läkemedel med paracetamol om du behöver.
 • Undvik att sitta så länge det gör ont. Prova att ligga ner när du ammar eller flaskmatar barnet.
 • Du kan kissa i duschen om det svider. Duscha med ljummet vatten mot underlivet samtidigt som du kissar.
 • Undvik tvål eller kräm i underlivet.
 • Gnugga inte med handduken efter duschen, klappa försiktigt med handduken.
 • Lufta gärna underlivet och var utan underkläder när du kan.
 • Du kan minska risken för infektion i bristningarna. Det kan du göra genom att duscha stället för att bada. Vänta med samlag till underlivet känns helt läkt. Undvik mensskydd som du för in i slidan, som tampong eller menskopp.

Bristningar ska inte hindra dig från bäckenbottenträning. Tvärt om kan en del besvär bli bättre med hjälp av knipövningar. Men tänk på att de första dagarna efter förlossningen kan det vara svårt att knipa.

Hur kan jag minska risken för bristningar?

Ibland går det inte att förhindra att det blir bristningar under förlossningen.

Prata med barnmorskan innan eller under förlossningen om du är orolig för bristningar. Barnmorskan hjälper dig så att barnet inte föds fram för snabbt. Hen kan komma med förslag på vilka ställningar som är bäst för dig under förlossningen. Hen kan också hjälpa dig med krystningen. Ibland kan du behöva hålla igen när kroppen vill krysta. I så fall kan du försöka andas istället för att trycka på.

Du kan också skriva ner dina funderingar inför förlossningen i en förlossningsplan

Undersökningar och utredningar

Efter förlossningen undersöker barnmorskan underlivet för att se om det har blivit några bristningar.

Sedan efter 6-8 veckor är du välkommen tillbaka till barnmorskemottagningen för en efterkontroll. Då kan du prata med barnmorskan om hur underlivet har läkt och hur det känns. Det är vanligt att prata om knipövningar och om du har problem med till exempel att kissa eller bajsa. Barnmorskan kan också göra en gynekologisk undersökning. Efterkontrollen är gratis.

Har du fortfarande besvär ett par månader efter förlossningen kan en läkare eller gynekolog göra flera undersökningar. Då kan du även bli undersökt med ultraljud eller röntgen. Du kan också få fylla i olika frågeformulär.

Stockholms län

Efterkontroll i Stockholms län

Det är viktigt att du går på efterkontrollen. Barnmorskan brukar boka en tid för denna vid något av de sista besöken före förlossningen.

Har ni inte bokat en sådan tid, kan du kontakta din barnmorska och komma dit i upp till 16 veckor efter förlossningen.

Har du fått större bristningar (grad III och grad IV) bokar förlossningskliniken in ett återbesök hos klinikens läkare. Återbesöket sker efter sex månader.

Om din barnmorska bedömer att du behöver mer specialiserad vård kan du bli remitterad till något av de Bäckenbottencentrum som finns på Danderyds sjukhus, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, Södersjukhuset eller Södertälje sjukhus.

Det går också att kontakta dessa mottagningar själv men då kan väntetiden bli längre.

Behandling

Om du har fått bristningar sys de direkt efter förlossningen. Mindre bristningar syr barnmorskan på förlossningsavdelningen. Har du större bristningar får du komma till en operationsavdelning där en läkare syr.

Det kan vara svårt att se vad som är vad direkt efter förlossningen när underlivet är svullet och blöder. Ibland kan du behöva opereras igen om bristningarna inte läker som de ska.

Mer om bristningar

Barnmorskan brukar hålla emot vid mellangården när du krystar fram barnet. Det minskar risken för bristningar. Men ibland blir det bristningar ändå.

Det är när barnet tränger ut genom förlossningskanalen som det kan bli bristningar i vävnader och muskler.

Det kan också vara så att barnmorskan eller läkaren behöver göra ett litet klipp i slidöppningen för att göra plats för barnets huvud. I så fall får du bedövning först.

Mindre bristningar läker ofta snabbt och ger inga långvariga besvär.

Stora bristningar brukar läkaren ofta operera direkt efter förlossningen. En stor bristning kan vara när ändtarmens ringmuskel har skadats. Det kallas också analsfinkterskador.

Skador i mellangården

Du kan också få skador i underlivets muskler och vävnader. Ofta är det musklerna i mellangården som inte hänger ihop ordentligt. Mellangården är området mellan slidan och ändtarmsöppningen.

Skadorna behöver sys ihop så att muskelfästena läker ihop igen. Ibland läker det inte rätt och det gör att du inte kan knipa på rätt sätt.

Ökad risk för bristningar

Det kan öka risken för bristningar om ett eller flera påståenden stämmer:

 • Förlossningen avslutades med sugklocka eller tång.
 • Barnet var stort vid födseln och vägde över 4,5 kilo.
 • Barnet föddes med ansiktet, pannan eller stjärten först.
 • Det var första gången du födde barn vaginalt.
 • Du är omskuren.
 • Förlossningen gick snabbt.

Hur lång tid tar läkningen?

Kroppen börjar läka direkt efter förlossningen. Själva såren brukar läka på ett par veckor. Men det kan ta ett par månader innan muskler och vävnader har läkt ordentligt. Man brukar säga att kroppen kan fortsätta läka och återhämta sig i upp till ett år efter förlossningen.

Komplikationer - besvär efter läkning

En del får problem som kvarstår långt efter förlossningen, även efter att såren har läkt och stygnen är borta.

Du kan få ett eller flera av följande besvär:

 • Det läcker kiss, bajs eller gaser.
 • Du har svårt att bajsa. En del måste hålla med ett finger mot mellangården eller bakre slidväggen och trycka mot ändtarmen för att kunna få ut bajs.
 • Du kan få besvär med att livmodern eller slidväggarna buktar ut genom slidöppningen. Det kan kallas för framfall.
 • Du kan känna smärta och obehag vid samlag.
 • Slidan kan kännas stor och öppen.
 • Tamponger eller menskopp kan passa sämre än innan eller glida ur.
 • Det kan komma in luft i slidan. När du rör på dig kan luften komma ut och det kan låta som om du pruttar.

Att få bristningar

Det är vanligt att må dåligt av bristningar i underlivet efter en förlossning. Ofta kan det vara känsligt att prata om det.

Det kan också vara svårt att få förståelse för sina besvär. En del som har fått besvär av bristningar har fått vänta länge på att få en diagnos. Det är också vanligt att ha fått höra från olika håll att det är så här att föda barn, att underlivet förändras. Du kanske får höra att det är naturligt att kissa på sig. Eller att alla som fött barn pruttar när de hostar. Men så behöver det inte vara.

För en del kan vara en lättnad att äntligen få en diagnos och behandling. För andra kan det också väcka sorg, till exempel om du har gått länge med dina besvär och inte har fått hjälp tidigare.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta blir bra eller bättre i sina symtom när de berättat om sina besvär och fått bra vård och behandling.

Bristningar och ny graviditet

Oftast går det bra att föda genom slidan igen. De flesta som fått en bristning föder nästa barn vaginalt utan problem.

Planerat kejsarsnitt kan vara ett alternativ om du har besvär från ändtarmen eller slidan. Prata med en barnmorska på barnmorskemottagningen.

Att vara närstående

Det kan vara jobbigt att vara partner till någon som har besvär efter bristningar. Det kan vara svårt att förstå hur det känns. Det brukar kännas bättre om man pratar om besvären.

Du kan känna dåligt samvete om ni har fått barnet tillsammans och den som födde barnet fick skador. Det kan kännas bättre om du stöder din partner. Du kan till exempel erbjuda dig att följa med på vårdbesöken.

Sexlivet kan påverkas

Det är vanligt att sexlivet förändras efter att du har fått barn. Det är olika hur länge man vill vänta med sex efter förlossningen, men har du fått bristningar kanske du vill vänta längre.

Påverka och delta i din vård

Som patient har du enligt patientlagen möjlighet att påverka din vård.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge du kan behöva vänta på vård och behandling.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning. 

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan