Aktuellt i Stockholms län

Resenärer på finlandsfärja informeras om mässlingsfall

Innehållet gäller Stockholms län

En person med mässling har varit ombord på en färja med avgång från Åbo till Stockholm klockan 8.45 söndagen den 6 augusti. Medpassagerare kan ha utsatts för smitta. Om du har rest med färjan och får symtom på mässling, ska du ringa telefon 1177 och få råd om vad du ska göra.

En person med mässling har varit ombord på en färja med avgång från Åbo till Stockholm klockan 8.45 söndagen den 6 augusti. 

Mässling är en mycket smittsam sjukdom. Alla som tidigare fått två doser vaccin mot mässling, eller som själva har haft mässling, har däremot ett gott skydd mot sjukdomen.

Resenärer på den aktuella färjan har kontaktats via mejl av Folkhälsomyndigheten och Viking Line.

Ring vid symtom

Om du har rest med färjan och får symtom på mässling, ska du ringa telefon 1177 och få råd om vad du ska göra och hur du ska söka vård. Det är viktigt att du inte åker direkt till en mottagning utan föranmälan, eftersom du då riskerar att utsätta andra för smitta.

Symtom på mässling

De första symtomen på mässling är torrhosta, irriterade ögon, snuva och feber. Först ett par dagar senare kommer de karakteristiska utslagen. Ett enkelt prov kan fastställa om du smittats av mässling, eller om symtomen beror på någonting annat. Man är smittsam fyra dagar innan utslagen uppträder till fyra dagar efter.

Till toppen av sidan