Gravid i vecka 3

Vilken vecka?
Välj graviditetsvecka

Gravid i vecka 3

Fostrets utveckling

Ett ägg som delas och fäster sig vid livmoderväggenDet befruktade ägget glider från äggledaren ner till livmodern. Efter tre till fyra dagar når det fram. Så fort ägget är befruktat börjar det dela sig i flera celler. Någon dag senare börjar ägget likna ett hallon eller mullbär, och kallas därför morula som betyder mullbär på latin.

Ägget får sin näring från något som kallas gulesäcken, till dess att moderkakan har bildats.

Sju dagar efter befruktningen brukar det befruktade ägget fastna inne i livmodern. Cellerna i äggets yttre skikt blir klibbiga för att kunna fastna i livmoderslemhinnan. De yttre cellerna ska sedan bilda moderkakan, som oftast sitter i den övre delen av livmodern. När ägget fäster i livmodern är det ganska vanligt att få en liten blödning.

Vid IVF-behandling (provrörsbefruktning) plockar läkaren först ut ägg. Spermier kan sedan befrukta ägg utanför kroppen. Efter 2-6 dagar kan det befruktade ägget stoppas in i livmodern, där de kan fastna i livmoderslemhinnan.  

En graviditet är från befruktning till förlossning i genomsnitt 38 veckor eller 265 dagar. Av flera skäl kan det vara svårt att veta när själva befruktningen skedde. Därför räknas graviditeten från den senaste mensens första dag, alltså ungefär två veckor före befruktningen.

I gravidkroppen 

Än så länge syns det ingenting på kroppen. Det är ovanligt att känna av graviditeten så här tidigt. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron. 

Lästips

Alkohol och graviditet
Tobak och graviditet
Bra mat när man är gravid 

Senast uppdaterad:
2014-01-21
Redaktör:

Kristin Bengtsson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Helena Strevens, gynekolog och förlossningsläkare, Universitetssjukhuset i Lund

Nicme Ilia, samordningsbarnmorska, Södertälje sjukhus

Ove Nilsson, läkare, professor emeritus i anatomi, Uppsala universitet, har bidragit med bildunderlag för embryoperioden.

Illustratör:

Lotta Persson, Göteborg