Du behöver oftast inte förbereda dig på något särskilt sätt inför en undersökning, men det finns vissa undantag. Du kan behöva undvika att äta eller dricka något fyra till sex timmar innan undersökningen om din mage ska undersökas.
Ibland kan tarmen behöva tömmas på innehåll. Det vanligaste sättet är att dricka en saltbalanserad vätska som du får av läkaren eller köper på apotek. Vätskan gör att magen sätts igång och du får diarré inom några timmar. Du kan även få ett läkemedel för att minska tarmrörelserna. På så sätt blir det mindre störningar på bilderna. Läkemedlet gör att du kan bli torr i munnen och få dimsyn under några timmar.
Du kan behöva ta ett läkemedel som gör hjärtrytmen mer stabil om ditt hjärta ska undersökas. Vissa oregelbundenheter i hjärtats rytm kan annars göra det svårt att ta bra undersökningsbilder.
Innan du undersöks
Innan du undersöks med magnetkamera får du svara på ett antal frågor, till exempel om du har en pacemaker inopererad eller om du har fått in metallsplitter i ögonen någon gång.
Du ska inte använda smink, hårvax eller liknande produkter om du ska bli undersökt i huvudet eller halsen. Anledningen är att det kan ge störningar på bilderna.
Ibland behövs kontrastmedel
Du kan behöva få så kallat kontrastmedel i samband med undersökningen. Det är en slags vätska som gör att eventuella förändringar i kroppen syns tydligare med magnetkamera. Den mängd kontrastmedel som behövs är liten, oftast motsvarande en matsked.
Du kan få kontrastmedlet direkt i blodet. Du får det då genom en liten nål, oftast i armen. Innan du får kontrastmedlet kan du få lämna ett blodprov för att undersöka njurarnas funktion. Om du har kraftigt försämrad njurfunktion brukar undersökningen med magnetkamera genomföras utan kontrastmedel.
Du kan få dricka kontrastmedel om du ska få magens organ undersökta. Du får oftast göra det mellan två och fyra timmar före själva undersökningen. Kontrastmedlet påverkar inte njurfunktionen.
Du kan få kontrastmedel i ändtarmen om du ska få organen i bäckenet undersökta. En sjuksköterska för in medlet i ändtarmen med hjälp av en kort plastslang.
Magnetfältet drar till sig magnetisk metall
Alla som vistas i undersökningsrummet måste lämna alla magnetiska metallföremål utanför. Det kan till exempel vara smycken eller mynt. Det är nödvändigt eftersom det starka magnetfältet drar till sig magnetisk metall. Därför får heller inte rullstolar eller sjukhussängar finnas i rummet.
Vissa föremål som nycklar, bankkort, mobiltelefoner, klockor och hörapparater ska du lämna utanför magnetrummet, eftersom magnetfältet kan förstöra dem på olika sätt. Till exempel kan informationen i bankkortet raderas och elektroniken i mobiltelefoner kan påverkas.
Cellskräck eller andra obehag
Undersökningen gör inte ont, men vissa kan tycka att det känns obehagligt att ligga stilla en längre tid i det ganska trånga undersökningsutrymmet. På många sjukhus får du ta med dig en vän eller närstående in undersökningsrummet, vilket kan kännas lugnande. Du kan få ett lugnande läkemedel före undersökningen om du tycker att det känns mycket obehagligt. Då ska du inte köra bil under timmarna efter undersökningen.
Om du har cellskräck ska du tala om det för personalen. I så fall kan du bli sövd med hjälp av narkos innan undersökningen. Det bra om du meddelar avdelningen att du har cellskräck i god tid innan undersökningen.
Undersökning av barn
Små barn upp till cirka sex års ålder som ska undersökas behöver oftast lugnande läkemedel eller narkos. Det behövs för att barnet ska ligga stilla under den långa undersökningen.
Undersökningen går till på samma sätt som för vuxna. Om barnet behöver narkos så är även narkospersonal med hela tiden.