Klamydia

Skriv ut (ca 8 sidor)
Skriv ut

Sammanfattning

Sammanfattning

Allmänt

Klamydia är en vanlig könssjukdom i Sverige. Många vet inte om att de har sjukdomen, eftersom alla inte får symtom.

Klamydia orsakas av en bakterie och sprids framförallt genom samlag, antingen vaginalsamlag eller analsamlag. Klamydia kan leda till sterilitet, framför allt hos kvinnor. För att kunna få behandling så tidigt som möjligt är det viktigt att testa sig om man misstänker att man har blivit smittad.

Genom att behandla klamydiainfektionen tidigt så kan man minska risken för följdsjukdomar och sterilitet.

Man kan testa sig tidigast en vecka efter smittillfället.

Symtom

Det är mycket vanligt att man inte märker att man fått klamydia. Men om man får symtom brukar de komma en till tre veckor efter att man har smittats.

De vanligaste symtomen hos kvinnor är:

 • sveda när man kissar
 • flytningar som kan lukta illa
 • mellanblödningar eller samlagsblödningar
 • ont nertill i magen

Män kan få:

 • sveda när man kissar
 • flytningar från urinröret
 • svullnad och värk i pungen

Behandling

Klamydia behandlas effektivt med antibiotika. För att undvika smittspridning eller att infektionen kommer tillbaka bör man inte ha samlag förrän hela behandlingen är avslutad. Annars riskerar man att få tillbaka infektionen.

Undersökningen och läkemedlen är alltid kostnadsfria. Det bästa sättet att undvika smitta är att använda kondom.

När ska man söka vård?

Om man misstänker att man har fått klamydia måste man testa sig, det kan göras tidigast en vecka efter smittillfället.

Om man har symtom som man tror beror på klamydia är det också viktigt att man söker vård så att man kan bli undersökt. Man kan vända sig till en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel könsmottagning, Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD eller STI-mottagning. Om man är ung kan också vända sig till en ungdomsmottagning. Det är alltid bra att testa sig om man har haft oskyddad sexuellt kontakt med en ny partner.

Man kan alltid ringa sjukvårdsrådgivningen för råd om vart man ska vända sig.

I de flesta landsting kan man beställa klamydiatest via internet. De tester som man kan göra själv hemma visar bara om man har klamydia i slidan eller penisen, alltså om man haft vaginalsamlag. Man får då hem ett test i ett neutralt omärkt kuvert. Man ska lämna ett urinprov och oftast slidsekretprov för kvinnor, som man skickar in i ett provrör.

Visa mer

Vad händer i kroppen?

Vad händer i kroppen?

Bakterien sätter sig i slemhinnan

Klamydia är den vanligaste rapporterade könssjukdomen i Sverige.

Klamydiainfektion orsakas av en bakterie. Bakterien sätter sig främst i slemhinnorna i slidan, livmodern, urinröret och ibland även i äggledarna och ändtarmen. Man kan också få klamydiabakterier i bitestiklarna.

Om man får infekterat underlivssekret på fingrarna kan man föra över klamydiainfektionen till ögonen som då kan börja klia, svida eller bli rinniga och kladdiga. Oftast får man en sådan infektion i ett av ögonen.

Det är ovanligt att klamydia upptäcks i svalget. Forskarna vet ännu inte hur bestående en klamydiainfektion i svalget är och hur vanligt det är med smitta från mun till könsorgan. Därför är det säkrast att använda kondom eller så kallad slicklapp även vid munsex.

Smittar genom sex

Klamydia smittar genom vaginal- eller analsamlag utan kondom, då slemhinnor kommer i kontakt med varandra.

Om en kvinna har klamydia och föder barn kan barnet smittas vid förlossningen och få infektionen i ögon och lungor.

Klamydia smittar inte genom handslag, kläder, handdukar eller toaletter.

Om bakterien sprider sig

Efter att man har smittats i underlivet sprider sig bakterien längs slemhinnorna i könsorganen och i urinröret. Hos kvinnor kan livmodern och äggledare infekteras, hos män bitestiklarna.

Infektionen kan orsaka en inflammation i underlivet, och då kan man få feber, värk och flytningar. Men oftast får man inga symtom alls. Klamydia kan också ge inflammerade leder med svullnad och värk.

Obehandlad klamydia allvarlig

Om man inte behandlar en klamydiainfektion kan äggledarna bli inflammerade och så skadade att man senare kan få problem med att bli gravid. Även vid infektion av bitestiklarna finns det risk för sterilitet. Sådana följder av obehandlade klamydiainfektioner är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män.

Om äggledarna skadats genom en inflammation kan ägget från äggstocken fastna i äggledaren. Då kan det antingen inte befruktas eller orsaka ett utomkvedshavandeskap. Utomkvedshavandeskap kan vara ett mycket allvarligt tillstånd. Men en trång äggledare efter klamydiainfektion är bara en av olika orsaker till barnlöshet.

Fäll ihop

Symtom och diagnos

Symtom och diagnos

Stockholms län

Beställ klamydiatest via internet

Du som är 15 år eller äldre och folkbokförd i Stockholms län kan enkelt beställa hem ett klamydiatest via internet, kostnadsfritt. För din säkerhet och sekretess beställer du testet genom att logga in på 1177.se.  Om du vill testa dig för andra könssjukdomar än klamydia, kontakta din vårdmottagning.

Har du e-legitimation kan du logga in och beställa ett klamydiatest direkt. Om inte, får du ett lösenord skickat till din folkbokföringsadress inom ett par dagar. Därefter kan du logga in och beställa testet.

Du hittar testet under rubriken Landstinget/regionen rekommenderar. Klicka på länken "Beställ klamydiahemtest". När du gjort din beställning skickas testet till den adress du önskat i ett diskret kuvert.

Oroar du dig för att du fått klamydia? Vill du veta hur stor risken är att du blivit smittad av könsjukdomen klamydia? Vi har två olika webbtest för att se risken. Klicka på länkarna om du är kvinna eller om du är man.

Sveda när man kissar och flytningar vanliga besvär

Det är vanligt att man inte märker något alls av infektionen. Men får man besvär brukar det oftast ta en, men ibland upp till tre veckor från att man smittats till dess att man får symtom.

Symtom hos kvinnor kan vara:

 • sveda när man kissar
 • flytningar som kan lukta illa från underlivet
 • mellanblödningar, det vill säga oväntade och oftast små blödningar från livmodern
 • samlagsblödningar
 • ont nedtill i magen
 • svullnad och värk i leder
 • feber.

Män kan få:

 • sveda när man kissar
 • flytningar från urinröret
 • svullnad och värk i pungen
 • svullnad och värk i leder.

Viktigt att testa sig

Om man tror att man kan ha fått klamydia bör man testa sig. Det kan till exempel vara för att man har haft sex utan kondom med en ny parter, eller att man misstänker att ens partner haft sex med någon annan. Även partnern bör testa sig. Man kan testa sig tidigast en vecka efter smittillfället.

Det är också viktigt att söka vård om man har symtom som man tror beror på klamydia så att man kan bli undersökt. Man kan vända sig till en vårdcentral, eller en hud- och könsmottagning, en så kallad venereologmottagning. De har olika namn på olika ställen i landet, till exempel könsmottagningen , Sesam, mottagningen för sex- och samlevnad, STD eller STI. Man kan också vända sig till en ungdomsmottagning. Alla undersökningar är kostnadsfria.

På mottagningen

När man kommer till en mottagning får man prata med exempelvis en barnmorska, läkare eller sjuksköterska. Man får berätta hur man mår, och när och hur man har haft sex. Om det behövs blir man undersökt.

Så gör man testet

När man gör ett klamydiatest på en mottagning brukar man få lämna ett urinprov. Man ska inte ha kissat under en timme före provet.

Kvinnor brukar också få lämna ett prov från livmodertappen eller slidan. Det tas med hjälp av en bomullspinne. För män görs det ibland en undersökning av penis och testiklar.

Om man tror att man har blivit smittad av klamydiabakterier genom analsex tas provet från ändtarmen också med en bomullspinne.

Svar inom en vecka

Klamydiatestet kostar inget att göra och provsvaret brukar komma inom en vecka. Om urinprovet visar att man har klamydia är det ett säkert resultat. Skulle provet visa att man inte har klamydia, och om man gjort provet innan det gått en vecka efter det misstänkta tillfället bör man ta om provet.

Klamydiatest via internet

I de flesta landsting är det också möjligt att kostnadsfritt beställa hem ett klamydiatest via internet. Man fyller då ett provrör med urin enligt den instruktion som följer med i kuvertet. Kvinnor använder en bomullspinne till att ta ett slidprov genom att snurra lätt med pinnen mot slidväggen en bit in i slidan. Det gör inte ont att ta slidprovet.

De tester som man kan göra själv hemma visar bara om man har klamydia i slidan eller penisen, alltså om man haft vaginalt samlag.

Man lägger provet eller proverna i kuvertet och skickar det till laboratoriet som ska göra analysen.

Provsvaret

Om man har klamydia får man reda på det av läkaren eller av den barnmorska som utfört testet. Har man gjort ett test via internet måste man kontakta en mottagning för att få behandling och hjälp att reda ut när man har blivit smittad.

Apotekstester

Klamydiatest kan köpas på ett apotek men är inte gratis som de tester som görs via landstingens Internettest eller på en mottagning.

Smittan spåras för att alla ska provtas

Eftersom klamydia smittar lätt och kan ge allvarliga följdsjukdomar finns den med i smittskyddslagen. Alla som kan ha klamydia måste därför provtas. Vid smittspårningssamtalet berättar man vilka man haft sexuell kontakt med under de senaste sex till tolv månaderna. Exakt hur långt tillbaka i tiden det smittspåras kan variera mellan mottagningar.

Inför besöket kan det vara bra att själv tänka igenom vilka man haft sexuell kontakt med under den tiden. Uppgifter om de personerna som den som smittspårar har nytta av är till exempel namn, ungefärlig ålder, telefonnummer och var personer bor. De man haft sexuell kontakt med får aldrig reda på vem som har lämnat uppgifterna.

Man kan välja om man själv först vill berätta för den eller de som man har haft oskyddat sex med, innan mottagningen hör av sig. Vill man inte det kan man låta mottagningen var den som helt sköter kontakten med dem. Den som behöver komma och testa sig kontaktas med ett brev eller telefonsamtal.

Den som kontaktas informeras om att hen måste gå till någon av de mottagningar som finns för provtagning och testa sig. 

Fäll ihop

Fråga om råd

Stockholms län

Fråga om råd

Undrar du över något? Kanske har någon annan undrat samma sak. På Lafas (enheten för sexualitet och hälsa) sajt säkraresex.se kan du ställa frågor och få personliga svar från sexualupplysaren Olle eller barnmorskan Karolina. Du som är mellan 13 och 25 år kan även ställa frågor om sex, hälsa och relationer på ungdomsmottagningssajten umo.se.

Ring telefonnummer 1177 för råd. Våra sjuksköterskor svarar dygnet runt. 

Råd på andra språk

 • Råd med tolk på arabiska, tel 0771-1177 90, öppet: 08:00-12.00
 • Råd med tolk på somaliska, tel 0771-1177 91, öppet: 08:00-12.00
 • Råd på finska, tel 1177, knappval 8, öppet: 08:00-12.00
 • Råd på engelska, tel 1177, knappval 5
Fäll ihop

Vård och behandling

Vård och behandling

Viktigt att få behandling

Man ska alltid se till att få behandling eftersom klamydia är en smittsam sjukdom som kan orsaka allvarliga skador, främst hos kvinnor. Sjukdomen är en vanlig orsak till att kvinnor inte kan få barn. Om man har klamydia och samtidigt har många sexpartners kan den spridas snabbt. Därför är det viktigt att få behandling så snart som möjligt.

Behandling med antibiotika

Klamydiainfektioner behandlas med antibiotika som innehåller det verksamma ämnet doxycyklin. Om doxycyklin är olämpligt av någon anledning, får man i stället annan antibiotika. Antibiotikan tar man som tabletter. Om medicinen tas på rätt sätt kan man räkna med att klamydiainfektionen läker ut om man inte blivit återsmittad. Men den kan ibland ge biverkningar som till exempel illamående och diarré.

Man får behandling på det ställe där provet tagits, på en vårdcentral, en ungdomsmottagning eller på sjukhusets klinik för sexuellt överförbara sjukdomar. Om man har gjort ett test via internet kan man kontakta samma mottagningar. Behandlingen är kostnadsfri.

Inga samlag förrän man är smittfri

För att undvika att smittspridning bör man inte ha samlag, varken vaginala eller anala, eller munsex förrän man har gått igenom hela behandlingen. Detta gäller även ens partner. Om man inte har några symtom efter behandlingen, har klamydiainfektionen läkt ut och man kan ha sex igen. Man behöver inte göra något kontrollprov.

Om man har någon som man regelbundet har sex med bör den personen testa sig och avsluta sin egen behandling innan man har sex igen.

Om man däremot har glömt att ta medicinen enligt anvisningen eller haft sex med någon under behandlingen kan kontrollprov behöva göras. Det gäller också om man har haft diarré eller kräkts. Rutinerna för kontrollprov kan variera från mottagning till mottagning.

Antibiotika

Inflammation i äggledare kan kräva vård på sjukhus.
Om man får äggledarinflammation med feber och svåra smärtor på grund av klamydiainfektion kan man behöva läggas in på en kvinnoklinik på sjukhus.

Klamydia och graviditet

Om man är gravid och har klamydia är det viktigt att bli behandlad. Man får då ta antibiotika, som inte riskerar att skada barnet. Efter en månad är det också viktigt att man lämnar ett kontrollprov för att se om man blivit av med infektionen.

Om man inte får behandling kan det leda till att fostersäcken blir infekterad, och att barnet föds för tidigt. Barnet kan också smittas vid förlossningen och få en ögoninfektion eller en lunginfektion som orsakats av klamydia.

Stockholms län

Söka vård och stöd i Stockholms län

Se till att testa dig så fort du misstänker att du kan ha blivit smittad av en könssjukdom. Har du en partner ska han eller hon också testa sig.

Här kan du testa dig:

Du som är upp till 23 år kan kontakta din ungdomsmottagning. Där kan du förutom att testa dig för könssjukdomar få preventivmedelsrådgivning, ställa frågor om sex och sexualitet, prata livsfrågor och mycket annat.

Det finns även klamydiatest att köpa på apotek. De kostar cirka 300 kronor.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 8 sidor)
Senast uppdaterad:
2014-04-28
Redaktör:

Anna Åkerman, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Kristina Lewis, Läkare, specialist i hud- och könssjukdomar, Cityakuten, Stockholm


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2014-04-28
Skribent:
Kerstin Otterstål, webbredaktör, 1177 Vårdguiden
Redaktör:
Margareta Rindforth Gillgren, 1177 Vårdguiden, Malin Erlingson, 1177 Vårdguiden 
Granskare:
Eva Björnelius, överläkare, Sesammottagningen, Karolinska Universitetssjukhuset