Det finns två typer av tandställningar:
- En avtagbar tandställning som du själv kan ta av och på.
- En fast tandställning som limmas fast på fram eller baksidan av tänderna.
Avtagbar tandställning
En avtagbar tandställning kan användas när tänder bara behöver förflyttas lite, till exempel för att tippa en tand till rätt läge. En avtagbar tandställning kan du ibland justera själv med hjälp av ett litet instrument som du får av tandläkaren.
Tandläkaren kontrollerar och spänner sedan tandställningen regelbundet.
Fastsittande tandställning
Fast tandställning är den tandställning som används oftast. Det går inte att göra alla typer av tandförflyttningar med avtagbar tandställning. Om tänderna till exempel måste förflyttas parallellt behöver du en fastsittande tandställning.
Tandställningen består av metallplattor och en metallbåge, och kallas ibland för räls. Tandläkaren fäster små metallplattor på tänderna, så kallade brackets. Plattorna sätts ordentligt fast med ett speciellt lim. Metallbågen som ska flytta tänderna fästs sedan i plattorna med små gummiband eller ståltrådar.
Det känns inget när tandställningen sätts fast och det behövs ingen bedövning.
Plattorna sitter kvar på tänderna under hela behandlingen medan metallbågarna byts ut. Du får börja behandlingen med en mycket tunn båge som sedan, när tänderna blir jämnare, byts till en lite tjockare båge.
Tänder tas bort och luckor uppstår
Ibland kan det vara nödvändigt att ta bort tänder. Det gäller till exempel om tänderna sitter väldigt trångt. Gluggen som blir på grund av tanduttagningen används för att jämna ut de kvarvarande tänderna.
Luckor som kan uppstå mellan tänderna dras ihop. Det kan ske till exempel med hjälp av små gummiband eller metallfjädrar som fästs i tandställningen.
Du får regelbundet gå till tandläkaren och spänna metallbågarna. Då kan det kännas lite ömt i tänderna.
Det går inte att skynda på en tandregleringsbehandling genom att spänna tandställningen hårdare eller oftare. Då kan tanden i stället flytta sig långsammare. Dessutom är risken stor för att tanden kan skadas så att tandroten långsamt börjar försvinna.
Tandställningen tas bort när tänderna har flyttats
Tandställningen tas bort när tandläkaren tillsammans med dig kommer fram till att behandlingen är klar. Det innebär att varje metallplatta lyfts bort från tanden med specialinstrument. Tandställningen är utformad för att lätt kunna lossas från tanden. Att ta bort plattorna brukar ta några minuter. Sedan måste allt lim som fäster plattorna på tänderna putsas bort med en special borr för att inte skada tandytan.
När metallplattorna tas bort och kvarvarande lim slipas bort från tänderna kan det göra ont i munnen. Det kan hjälpa om du biter på en vaddrulle när metallplattorna tas bort.
Om du är orolig för att det ska göra ont att ta bort tandställningen kan du ta en smärtstillande tablett innan du går till tandläkaren. Oftast behöver du ingen bedövning när en tandställning tas bort.
Efter att tandställningen tagits bort kan tänderna kännas lösa, men det är en känsla som går över.
Plastskena eller tråd håller kvar tänderna
När tandställningen är borta ska tänderna hållas kvar i det nya läget. Detta görs antingen med en avtagbar vakuumpressad plastskena som används på nätterna eller en tunn tråd som limmas direkt på baksidan av framtänderna. Tråden kan du inte ta bort själv.
Vilken metod som väljs beror på hur tänderna har stått från början och hur stor risk det är att tänderna flyttar sig tillbaka. Allt som allt tar det cirka en till två timmar att ta bort tandställningen och sätta dit tråden som skall hålla tänderna på plats.
Efter att tandställningen tagits bort tar det ungefär ett till två år för tänderna att växa in i det nya läget. Eftersom tänderna och bettet precis som andra delar av kroppen förändras med åldern behöver du ha plastskenan eller tråden under lång tid, ibland hela livet, för att resultatet ska stå sig.