Vattenläcka på Vårdcentralen Gallerian Eskilstuna.Det här meddelandet avser Sörmland

Vårdcentralen Gallerian i Eskilstuna har en vattenläcka i sina lokaler. Alla fysiska besök ställs in under onsdag och torsdag 28-29/9. Tjänster som chatt och telefonrådgivning är igång som vanligt.

Läs andras frågor

Hur vet jag när jag har störst chans att bli gravid?

Fråga

Hur ska jag veta när jag har störst chans att bli gravid? Behöver jag använda ägglossningstest?

Svar

Du har störst chans att bli gravid om du har samlag vid tiden för ägglossning. Ägglossningen sker ungefär två veckor före nästa mens startar.

Men du måste inte hålla reda på när du har ägglossning eller köpa ägglossningstest. Många upplever det stressande, att sexlivet blir konstlat och styrt. Det räcker att ha samlag två, tre gånger i veckan eftersom spermier kan leva i dina äggledare i flera dagar. I äggledarna väntar sen spermierna för att kunna befrukta ägget, när det än släpper.

Ägglossningstest är ett sätt att mäta hormonet som stimulerar ägglossningen. Detta hormon, LH, ökar i kroppen under ett till tre dygn innan ägglossningen sker. När hormonet ökar sker en signal till äggstocken att släppa ifrån sig ägget. LH utsöndras ur kroppen med urinen, där du alltså kan mäta mängden av hormonet. 

Läs mer:

Om befruktning

Livsmedelsverket: Råd om folsyra för kvinnor

 

Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska

Till toppen av sidan