Hjälp oss att bli bättre!

Delta gärna i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att göra och svaren är anonyma.

Du hittar undersökningen här.
Undersökning & behandling

Smärtbehandlingar och rehabilitering

Här kan du läsa om läkemedel mot olika typer av smärta. Du kan också läsa om behandling av smärta, som fysioterapi, tens och akupunktur. Här finns också texter om rehabilitering efter en stroke och om rehabilitering i varmt klimat.

Innehåll - Smärtbehandlingar och rehabilitering

Visa innehåll som:
  • Akupunktur

    Akupunktur är en behandling där man sätter tunna nålar på särskilda ställen i huden. Behandlingen används framför allt om du har ont i muskler eller leder. En del studier visar att akupunktur fungerar, andra studier kan inte bevisa det.

  • Artrosskola i Skåne

    I artrosskolan får du lära dig mer om artros och hur det behandlas.

  • Bäckenbottenträning

    Bäckenbottenträning kan hjälpa dig som har besvär med att det läcker urin eller avföring. Det kan också hjälpa för besvär av framfall. Du kan börja med bäckenbottenträning när som helst under livet.

  • Fysioterapi vid besvär i nacke, axlar och rygg

    Du som har ont i ryggen, axlarna och nacken kan få behandling med fysioterapi. Då kan du få hjälp med dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor.

  • Hjälpmedel efter en operation eller skada i axeln

    Om du har gjort en operation av axeln eller skadat din axel ska du använda hjälpmedel för att stabilisera axeln. Det finns olika sorters hjälpmedel som du kan använda. Filmerna visar hur du använder hjälpmedlen på rätt sätt.

  • Kiropraktik och naprapati

    Kiropraktik och naprapati används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Du som har ont i till exempel nacke, axlar och rygg kan få behandling med kiropraktik och naprapati. Behandlingen sker manuellt, alltså med händerna, men även genom rådgivning och träning.

  • Läkemedel vid långvarig smärta

    Smärta brukar betraktas som långvarig eller kronisk om du har haft ont i minst tre månader. Du behöver inte ha ont hela tiden, det kan också vara smärta som kommer tillbaka gång på gång. Långvarig smärta kan lindras med olika typer av läkemedel beroende på vad som är orsaken till din smärta. Ibland kan du få kombinera flera olika läkemedel.

  • Receptfria läkemedel vid tillfällig smärta - vad ska jag välja?

    Ibland kan du få tillfällig smärta, till exempel huvudvärk, migrän, tandvärk, mensvärk eller ledvärk. Då kan du behöva något läkemedel för att minska smärtan. Det finns flera olika smärtstillande läkemedel som du kan köpa utan recept.

  • Rehabilitering efter stroke

    Både du och dina närstående kan behöva anpassa er till den nya situationen om du har fått en stroke. Du kan komma att behöva professionell hjälp för att komma tillbaka till ett vardagsliv som du trivs med.

  • Rehabilitering i varmt klimat för dig i Skåne som har psoriasis

    I Skåne kan du ansöka om att få behandlingsformen rehabilitering utomlands i ett varmt klimat om du är vuxen och har hudsjukdomen psoriasis.

  • Ryggbedövning

    Du kan få ryggbedövning om du ska opereras i nedre delen av kroppen eller om du ska föda barn. Läkaren sprutar in ett bedövande läkemedel i ryggen. Ditt medvetande påverkas inte av ryggbedövningen. Du är vaken och klar i huvudet.

  • Sjukskrivning och rehabilitering

    En sjukskrivning är en viktig del av din behandling efter en sjukdom eller skada. Börja fundera på hur din vardag ska se ut när du börjar arbeta igen, även om det inte är aktuellt just nu.

  • Tens

    Tens, transkutan elektrisk nervstimulering, är en smärtlindringsmetod som stimulerar nerverna.

  • Träning efter en axelledsoperation

    Efter en operation av axelleden är det viktigt att träna regelbundet för att få tillbaka rörlighet och styrka i axeln. Din fysioterapeut hjälper dig att komma i gång med övningar efter operationen.

  • Träning efter en höftledsoperation

    Om du har opererat höftleden är det viktigt att träna regelbundet för att få tillbaka styrka och rörlighet i höften. Din fysioterapeut hjälper dig att komma igång med övningarna efter operationen.

  • Träning efter en knäledsoperation

    Efter en knäledsoperation är det viktigt att träna regelbundet för att få tillbaka rörlighet och styrka i knäet. Din fysioterapeut hjälper dig att komma igång med övningar efter operationen.

  • Vård och rehabilitering för smärta i Skåne

    Smärta kan bero på olika saker – en skada eller en sjukdom. Ibland går det inte att hitta orsaken till smärtan. Det är viktigt att du söker vård vid kraftig smärta. Kontakta därför din vårdcentral vid långvarig smärta, det vill säga smärta som pågått i mer än tre månader.

  • Övningar för att minska svullnad i handen när du har gips eller förband

    Efter en operation eller skada i din hand eller handled svullnar din hand. Svullnaden gör att du får svårt att röra fingrarna och du kan bli stel. Då hjälper det att träna handen och hålla den högt när du vilar.

Mer på 1177.se

Smärtlindring under förlossningen

Här kan du läsa mer om olika metoder för smärtlindring under förlossningen.

Tips inför ditt besök i vården

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Till toppen av sidan