Smärtbehandlingar och rehabilitering

Hjälpmedel efter en operation eller skada i axeln

Innehållet gäller Skåne

Om du har gjort en operation av axeln eller skadat din axel ska du använda hjälpmedel för att stabilisera axeln. Det finns olika sorters hjälpmedel som du kan använda. Filmerna visar hur du använder hjälpmedlen på rätt sätt.

Kylbandage

Ett kylbandage används för att hålla nere svullnaden efter en skada eller operation i axeln. Kylbandaget kan du ha på dig utanpå axelbandaget och utanpå dina kläder. Trä i isplattorna i kylbandaget innan du tar på dig det.

Flytta kardborrefästet, beroende på om det är din högra eller vänstra axel som ska behandlas med kyla. Spänn fast ett kardborrefäste runt överarmen och ett runt kroppen. Du behöver inte sitta stilla när du använder kylbandaget, du kan vara uppe och röra på dig. 

När du inte använder kylbandaget ska du förvara isplattorna i kylskåpet.  

Filmen visar hur du tar på dig ett kylbandage. 

Armslynga

En armslynga används för att avlasta och stabilisera axeln efter en skada eller en operation. Du kan ta av dig armslyngan när du klär av och på dig, när du sköter din hygien och när du tränar.

Filmen visar hur du tar av och på en armslynga.

Axellås

Ett axellås används för att stabilisera din arm under tiden som axeln läker. Bandaget finns i olika färger och kan se olika ut, men det fungerar på samma sätt. 

Du kan ta av axelbandaget när du klär av och på dig, sköter din hygien och tränar. När du tränar räcker det oftast med att bara lossa remmarna runt handleden.

Filmen visar hur du tar på dig ett axellås. 

Axelkudde

En axelkudde används för att stabilisera din arm under tiden som axeln läker. Bandaget finns i olika färger och kan se olika ut men den fungerar på samma sätt.  Axelkudden kan också kallas för utåtrotationsortos eller supersling.

Du kan ta av axelkudden när du klär av och på dig, sköter din hygien och tränar. 

Det är viktigt att axelkudden inte sitter för löst. Då ökar risken att du spänner dig, och det kan göra mer ont. När man har ont är det vanligt att man omedvetet spänner musklerna runt axeln och höjer axeln. Ställ dig framför en spegel och kontrollera din hållning så att axlarna är sänkta. Du kan ta ett djupt andetag, andas ut eller sucka.

Filmen visar hur du tar på dig en axelkudde.

Frakturortos

En frakturortos är ett bandage som används för att hålla din axel stabil efter att du fått behandling för en fraktur i axeln. Frakturortosen trycker mjukdelarna runt frakturen så att den stabiliseras. Låt frakturortosen sitta på dygnet runt under den tid som du fått besked om av din läkare. 
Du ska alltid ha frakturortosen på dig, även när du sköter din hygien. 

Frakturortosen kan behöva justeras om passformen på den ändras, exempelvis om armen minskar eller ökar i omfång på grund av svullnad. Om frakturortosen behöver justeras ska du kontakta mottagningen där du fått låna hjälpmedlet.

Filmen visar hur frakturortosen sätts på.

Till toppen av sidan