Smärtbehandlingar och rehabilitering

Artrosskola i Skåne

Innehållet gäller Skåne

I artrosskolan får du lära dig mer om vad artros är, hur det behandlas och vad du själv kan göra för att må bättre. Du får hjälp att komma i gång med träning av en fysioterapeut eller arbetsterapeut. Du kan antingen delta i en artrosskola på nätet eller på en mottagning.

Artrosskolan hjälper dig att kunna ta hand om din artros på egen hand. Eftersom artros är en kronisk sjukdom är det viktigt att du känner dig trygg och vet vad du ska göra för att må så bra som möjligt på lång sikt.

Så fungerar artrosskolan

Du träffar först en fysioterapeut eller arbetsterapeut på en vårdcentral för att ställa en diagnos och utesluta andra orsaker till dina besvär. Om dina besvär beror på artros blir du erbjuden att vara med i artrosskolan.

Artrosskolans innehåll

Artrosskolan vänder sig till dig som har artros och som vill lära dig mer om sjukdomen. I artrosskolan får du information om: 

  • vad artros är
  • riskfaktorer för att utveckla artros
  • olika behandlingar
  • träning vid artros
  • hur du tar hand om dig för att underlätta vardagen. 

Du får också ett träningsprogram som är anpassat just för dig. Övningarna går att anpassa så att du kan göra dem både hemma och på ett gym.

Artrosskola på nätet eller på en mottagning

Det finns artrosskola på nätet. Då tar du del av information via ett program i e-tjänsten Stöd och behandling. Artrosskolan på nätet är gratis att ta del av och fungerar på dator, surfplatta eller smarttelefon. Du går på egen hand igenom innehållet och följer instruktionerna och övningarna som din behandlare delar med dig. I programmet kan du och din behandlare ha kontakt genom att skriva meddelanden till varandra.

Du kan också delta i artrosskolan i grupp eller individuellt på en mottagning. Artrosskolan på en mottagning kostar lika mycket som att besöka en fysio- eller arbetsterapeut på vårdcentralen.

Patientavgifter i Skåne

Till toppen av sidan