Operationer

Välj mottagning för operation av grå starr - Skåne

Innehållet gäller Skåne

Du som bor i Skåne kan själv välja var du vill bli undersökt och opererad för grå starr. Du väljer mellan godkända specialistmottagningar som har skrivit avtal med Region Skåne.

Så här väljer du

Du gör ditt val efter att en ögonläkare eller optiker har undersökt dina ögon och bedömt att du kan behöva opereras för grå starr. Välj en mottagning var som helst i Skåne.

När du har valt en mottagning kan du antingen själv ta kontakt med mottagningen, eller be din läkare eller optiker att skicka en remiss dit. Mottagningen gör sedan en slutlig bedömning för att avgöra om du behöver en operation.

Om du inte har grå starr utan någon annan ögonsjukdom kan du välja bland någon av Region Skånes andra mottagningar för ögonsjukvård.

Välj mottagning för ögonsjukvård i Skåne

Väntetiden hos olika mottagningar

Väntetiden till behandling varierar mellan olika mottagningar.

Vill du jämföra väntetiden innan du väljer en mottagning? Då kan du gå in på webbplatsen Väntetider.se, som drivs av Sveriges kommuner och regioner, SKR. Webbplatsens statistik baseras på rapporter från vården till nationella väntetidsdatabasen.

Uppskattad väntetid i vården (vantetiderivarden.se)

Mottagningar som opererar grå starr

Här hittar du de mottagningar som opererar grå starr och som du kan välja mellan.

De flesta mottagningarna har tilläggsuppdrag för komplicerade operationer av grå starr. Till exempel om du har tidigare ögonskador, ska opereras under narkos eller behöver stöd av lyftanordning.

Eslöv

Helsingborg

Kristianstad

Landskrona

Lund

Malmö

Ystad

Ängelholm

Om grå starr och operationen

Grå starr är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig och man får sämre syn. Sjukdomen kallas också för katarakt.

Vid operation av grå starr får du lokalbedövning med ögondroppar. Den egna linsen delas och plockas bort. En ny och konstgjord lins sätts in istället. Operationen tar ungefär 20 minuter och du kan gå hem samma dag.

Istället för att ersätta den grumliga linsen med en standardlins kan du välja en lins som korrigerar ett synfel som du har, till exempel närsynthet eller översynthet. I så fall betalar du mellanskillnaden för förundersökningen och för den mer avancerade linsen. Du får mer information från mottagningen som opererar dig om du är intresserad av denna möjlighet.

Till toppen av sidan