Ring bara 1177 på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning

Är du över 85 år och har fått hem ett brev för vaccination mot covid-19? Ring din vårdcentral för att boka tid eller använd deras e-tjänster. Ring bara 1177 på telefon om du behöver sjukvårdsrådgivning. De kan inte hjälpa dig att boka tid.
INFEKTIONER PÅ HUDEN

Mässling

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande. I Sverige är sjukdomen ovanlig eftersom vaccin mot mässling ingår i vaccinationsprogrammet för barn.

Mässling är däremot vanligare i andra länder. I Europa har antalet sjuka i mässling ökat de senaste åren. Det är därför extra viktigt att vara vaccinerad, särskilt inför resor utomlands.

De allra flesta barn i Sverige vaccineras mot mässling vid 18 månaders ålder i vaccinationsprogrammet för barn.

Symtom

Överkropp med många röda prickar som sitter tätt. Fotografi.
Du får utslag på kroppen.

Mässling brukar först ge följande symtom:

  • torrhosta
  • irriterade och ljuskänsliga ögon
  • hög feber.

Efter några dagar får du utslag. De är först ljusröda, men blir sedan mörkare och kan flyta ihop med varandra. Utslagen brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen. Utslag kan se olika ut på olika hudtyper och är ofta lättare att se på ljus hud än på mörk hud.

Febern brukar försvinna inom fem till sex dagar efter att du har fått utslagen. Sedan tar det oftast ytterligare en vecka innan du är helt återställd. Det kan ta betydligt längre tid om du får en följdsjukdom.

Följdsjukdomar och komplikationer

Det är ganska vanligt med följdsjukdomar som öroninflammationbihåleinflammation eller lunginflammation i samband med mässling.

Mässling kan också leda till en allvarlig inflammation i hjärnan, men det är mer ovanligt. En hjärninflammation kan ge skador som inte försvinner.

Ungefär 1 av 1000 som får mässling avlider.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du misstänker att du eller någon närstående har fått mässling. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Du kan alltid ringa telefonnummer 1177 för att få hjälp att bedöma symtom eller för att få råd om var du kan söka vård.

Ring alltid först

Eftersom mässling är så smittsamt ska du alltid ringa först till vårdmottagningen i stället för att åka direkt dit. Om du behöver träffa en läkare kan du då få gå direkt till ett undersökningsrum utan att först vänta i väntrummet. Då kan du undvika att andra smittas. Detta gäller också för sjuka barn.

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet.

Hur smittar mässling?

Mässling smittar mycket lätt när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Då sprids små droppar med virus genom luften. Viruset kan sedan spridas till flera rum eller till och med i en hel trappuppgång. Om du inte har haft mässling och inte är vaccinerad kan du bli smittad.

Det tar cirka två veckor efter smittotillfället innan du blir sjuk. Som längst är du smittsam i fem dagar efter att utslagen har kommit.

Om du har haft mässling en gång kan du inte bli smittad igen.

Smittspårning

Mässling är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. När mässling upptäcks hos en person i Sverige gör en läkare en så kallad smittspårning eller kontaktspårning. Då kartläggs de kontakter som den sjuka personen har haft.

De som kan ha blivit smittade erbjuds undersökning och vaccin om det behövs.

Undersökning

Oftast misstänker läkaren att du har mässling redan vid en kroppsundersökning. Du får lämna ett blodprov som kan visa säkert om du har mässling.

Behandling

Det finns ingen behandling mot mässling, men febernedsättande läkemedel kan göra att det känns lite bättre.

Det brukar vara skönt att vila i ett svalt och mörkt rum. Oftast är det skönt att slippa starkt ljus eftersom ögonen kan vara irriterade.

Behandling på sjukhus

Du kan behöva vård på sjukhus om du får en svår infektionen eller en allvarlig följdsjukdom.

Skåne
Till toppen av sidan