Din guide till vården i Östergötland

Vanliga typer av vård

Innehållet gäller Östergötland

En del sjukdomar och symtom söker många vård för. Här hittar du några av de vanligaste typerna av vård och vart du kan vända dig för att få hjälp.

""

Psykiska sjukdomar och besvär

Alla kan må psykiskt dåligt ibland – barn, unga och vuxna. Vart du ska vända dig om du behöver hjälp beror på din ålder och hur dåligt du mår. Här kan du läsa om olika psykiska besvär och sjukdomar och var du kan få hjälp om du behöver det.

Läs om psykiska sjukdomar och besvär

Läs om att söka psykiatrisk vård i Östergötland

Ung och mår dåligt? Hit kan du vända dig i Östergötland

Rehabilitering

Rehabilitering är olika insatser som syftar till att du som är, eller har varit, sjuk eller skadad ska få tillbaka så mycket som möjligt av din fysiska, psykiska, sociala och existentiella förmåga.

Om du behöver träffa en fysioterapeut eller arbetsterapeut på grund av sjukdom, skada eller besvär i muskler och leder, kan du vända dig direkt till en mottagning.

Läs om sjukdomar och besvär i skelett, leder och muskler

Läs om rehabilitering i Östergötland och få exempel på mottagningar som du kan vända dig till

Det finns ett antal privata fysioterapeuter där Region Östergötlands patientavgifter och högkostnadsskydd gäller. Se rubriken Fysioterapi på sidan Privata läkare och fysioterapeuter i Östergötland

Om du har skadat dig i samband med idrott och träning så har Region Östergötland också två specialiserade idrottsmottagningar:

Vård vid underlivsbesvär

Om du har besvär i underlivet kan du kontakta din vårdcentral. Du som är kvinna kan även kontakta Kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, Kvinnokliniken vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping eller en privat gynekolog. Det finns några privata gynekologer i Östergötland där Region Östergötlands patientavgifter och högkostnadssydd gäller.

Om du vill få råd om preventivmedel och eller om du har frågor i samband med graviditet finns Kvinnohälsan.

Ungdomshälsan eller ungdomsmottagningen kan hjälpa dig som är mellan 13 och 25 år med rådgivning, preventivmedel och undersökningar. Du kan även ända dig dit för att testa dig för könssjukdomar.

Vid misstanke om könssjukdom kan du, oavsett din ålder, vända dig till en STD-mottagning. 

Läs om sjukdomar och besvär kopplade till könsorganen

Specialiserad vård

Specialistmottagningar är anpassade för vård inom särskilda områden, till exempel hud, ögon eller öron-näsa-hals.

Oftast kommer du som patient i kontakt med den specialiserade vården genom att vårdcentralen skickar en remiss, eller så kommer du till specialiserad vård efter ett akut besök på sjukhus.

Det finns några få specialistkliniker som du kan kontakta direkt utan remiss. Hit hör till exempel kvinnoklinikerna. Du kan även söka specialistvård genom att skriva en egenremiss.

Läs om att välja specialistvårdsmottagning i Östergötland

Läs om remiss

Tandvård

Du väljer själv vilken tandläkare eller tandhygienist som du ska gå till. Du kan gå till någon av Folktandvårdens kliniker eller till en privat tandläkare.

Folktandvården Östergötland erbjuder alla former av tandvård – förebyggande tandvård, tandvård för barn och unga, allmäntandvård och specialisttandvård. Det finns cirka 40 kliniker på 20 orter i Östergötland. Folktandvården är en del av Region Östergötland.

Hitta tandläkare och tandhygienister, Folktandvården och privata

Privattandläkare i Östergötland auktoriserade för barn och unga

Tandläkare och kliniker utanför Östergötland auktoriserade för barn och unga

Om du inte har råd med tandvård

Tandvård i Sverige om du kommer från annat land

Akut tandvård

Akut tandvård i Östergötland.

Till toppen av sidan