Så fungerar vården

Att välja vårdmottagning

Du kan söka vård över hela landet men ibland behöver du en remiss. Här kan du läsa om hur du söker vård.

Innehåll - Att välja vårdmottagning

Visa innehåll som:
Digitala vårdcentralen Region Östergötland

Digitala vårdcentralen låter dig boka tid och träffa en sjuksköterska, läkare eller fysioterapeut direkt i mobilen eller surfplattan. Allt du behöver är ett bank-id och en bra internetuppkoppling. Du bokar tiden i appen Din vård eller på webben.

Privata läkare i Östergötland

Här hittar du kontaktuppgifter till privata läkare som har samverkansavtal med Region Östergötland.

Privata fysioterapeuter i Östergötland

Här hittar du kontaktuppgifter till fysioterapeuter som har samverkansavtal med Region Östergötland.

Tandläkare och tandhygienister för dig som bor i Östergötland

Här hittar du länkar till både privata och regionanknutna tandläkare och tandhygienister för dig som bor i Östergötland.

Vård vid psykisk ohälsa i Östergötland

Hit kan du vända dig om du mår dåligt.

Sexualrådgivning i Östergötland

På Vårdcentralen Tannefors i Linköping finns en mottagning för sexualrådgivning. Mottagningen riktar sig främst till män med erektil dysfunktion. För dig som är tonåring eller ung vuxen finns ungdomsmottagningar i Linköping, Norrköping, Motala och på flera av de mindre orterna i länet.

Välja vårdcentral i Östergötland

Du kan själv välja vilken vårdcentral som du vill söka vård på. Du kan till exempel välja en vårdcentral nära hemmet eller en nära din arbetsplats. Du väljer både bland offentligt och privat drivna vårdcentraler. Alla som är folkbokförda i Östergötland har en fast vårdcentral. Du som flyttar till Östergötland listas automatiskt på den vårdcentral som ligger närmast din bostad, om du inte själv aktivt väljer en annan vårdcentral.

Välja vårdgivare för hudsjukvård i Östergötland

I Region Östergötland gäller vårdval inom den öppna specialiserade hudsjukvården vilket innebär att du kan välja mellan flera godkända hudmottagningar.

Välja vårdgivare för ögonsjukvård i Östergötland

I Region Östergötland gäller vårdval inom den öppna specialiserade ögonsjukvården vilket innebär att du kan välja mellan flera godkända ögonmottagningar.

Välja vårdgivare för primär hörselrehabilitering i Östergötland

I Region Östergötland gäller vårdval inom den öppna primära hörselrehabiliteringen vilket innebär att du kan välja mellan flera godkända hörselmottagningar.

Så här väljer du mottagning för specialistvård i Östergötland

Om du behöver öppen specialiserad vård kan du själv välja vilken mottagning du vill söka vård på. Vissa specialistvårdsmottagningar kan du kontakta direkt. Vissa av dem kan du enklast boka tid hos om du först har varit hos en vårdcentral som hänvisar dig till specialistvård. Vissa typer av vård kräver alltid att du har en remiss från vårdcentralen eller någon annan mottagning. Om du är folkbokförd i någon annan region och vill söka till en specialistvårdsmottagning i Region Östergötland kan du behöva ha remiss.

Sök vård på rätt mottagning

Det finns många olika slags mottagningar där du kan söka vård. Här beskrivs olika slags vårdmottagningar.

Välja vårdmottagning

Du kan själv välja vilken vårdcentral eller vårdmottagning du vill gå till när du behöver öppenvård. Du kan välja att tillhöra en vårdcentral. Det kallas att lista sig. När du är sjuk eller har något besvär kan du söka vård på en vårdcentral.

Remiss

Ibland kan du behöva få vård på en annan mottagning än den du först hade kontakt med. Då kan du behöva en remiss.

Vård i en annan region

Du kan söka öppenvård över hela landet. Men varje region har sina egna bestämmelser som gäller i den regionen, till exempel om du behöver remiss eller inte.

Mer på 1177.se

Vårdgaranti

Vårdgarantin anger hur länge du som längst ska behöva vänta på att få kontakt med vården. Den anger också hur länge du som längst ska behöva vänta på att få den vård som du behöver.

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Till toppen av sidan